Jazyk anglický

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVVP/J-A2 BKaPef/22    Skratka: J-A2 BKaPef
  •  Kredity: 2
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •  
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2   -   Za obdobie štúdia: 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu študent sa musí aktívne zúčastňovať cvičení, pričom môže mať maximálne tri absencie, z ktorých jednu si nemusí nahrádzať. Zvyšné dve si musí študent nahradiť, ak je to v daný týždeň ešte možné, a to tým, že sa zúčastní paralelného cvičenia s inou skupinou. Týmto sa mu absencia nezapočíta. V prípade, že sa študent nemôže zúčastniť cvičenia s inou skupinou, je potrebné, aby si dohodol osobnú konzultáciu s vyučujúcim.
Aktívna účasť je tiež podmienená ústnou prezentáciou na ľubovoľnú tému týkajúcu sa potravín, krmív, zdravia a pod. V priebehu semestra budú jedna až dve písomné previerky, kde študent musí získať minimálne 51% z celkového počtu bodov.
Výsledky vzdelávania
Študent ovláda problematiku základného delenia mlieka a mliečnych výrobkov. Je schopný popísať produkty živočíšnej výroby ako mlieko a vajcia. Dokáže správne určiť spôsob chovu nosníc, podmienky skladovania ako aj výživové a nutričné hodnoty jednotlivých produktov živočíšnej výroby. Vie popísať ochorenia spôsobené salmonelózou , mastitídou, trichinelózou, slintačkou a krívačkou. Študent ovláda problematiku základného delenia parazitov. Dokáže popísať dôležitosť vody v živom organizme. Jeho slovná zásoba je obohatená o výrazy používané v odbornej komunikácii (tvorba, pochopenie, pravidla výslovnosti) v prítomných, minulých aj budúcich časoch. Študent si upevní učivo pomocou tvorby viet v prítomnom, minulom a budúcom čase a používa v nich spojky, príslovky miesta, príčastie minulé, slovesá, slovesá + infinitív. Dokáže rozlišovať vety v pasíve a využíva stupňované prídavné mená vo vetách i v komunikácií. Získané vedomosti dokáže využiť v praxi.
Stručná osnova predmetu
Mlieko, mliečne výrobky. Gramatika: prípony, predpony, základ slov. Pasterizácia. Slovná spôsoby ošetrovania mlieka. Gramatika: vzťažné vety. Vajcia, skladovanie a ošetrovanie vajec. Slovná zásoba: chov nosníc a produkcia vajec. Gramatika: predložky, gerundium. Mastitída. Slovná zásoba: zdravie a správanie zvierat. Gramatika: prítomné časy. Salmonelóza. Slovná zásoba: symptómy. Gramatika: tvorba dialógov. Parazity, Trichinelóza. Slovná zásoba: diagnostika problémov spôsobených parazitárnym ochorením. Gramatika: príčastie prítomné a minulé. Slintačka a krívačka. Slovná zásoba: skladovanie vzoriek. Gramatika: 2. kondicionál. Voda. Role-play aktivity. Prezentácia na voľne zvolenú tému.
Sylabus predmetu
Sylabus praktických cvičení:
1. Mlieko
2. Pasterizácia
3. Vajcia
4. Mastitída
5. Salmonelóza
6. Parazity
7. Trichinelóza
8. Besnota
9. Mäso
10. Voda
11. Slintačka a krívačka
12. Role-play aktivity
13. Prezentácia na voľne zvolenú tému
Odporúčaná literatúra
• CHABNER, David-Ellen: Medical Terminology: A Short Course, Saunders, 2009, s 413, ISBN: 9780323824484
BENSON, Paul; JEŽKOVÁ Lenka, KELLY Milena; Say it in English, SPN, 2012 s 384, ISBN: 978-80-10-02252-6
GRÉSEROVÁ, Gertruda: Angličtina pre študentov UVL Košice, 1993, s 154, ISBN:80-85569-21-3
HEWINGS, Martin: Advanced Grammar in Use, Cambridge University Press, 2013, s 294, ISBN: 9781107697386
MURPHY, Raymond: English Grammar in Use, Cambridge University Press, 2019, s 390, ISBN 9781108457651
O’SULLIVAN, Neil; LIBBIN, James D; Agriculture, Express Publishing, 2011, s 121, ISBN 978-1-78098-378-3
Journals and Internet articles
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
priebežné testy: 1- 2 za každý semester
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent sa musí aktívne zúčastňovať cvičení, pričom môže mať maximálne tri absencie, z ktorých jednu si nemusí nahrádzať. Zvyšné dve si musí študent nahradiť, ak je to v daný týždeň ešte možné, a to tým, že sa zúčastní paralelného cvičenia s inou skupinou. Týmto sa mu absencia nezapočíta. V prípade, že sa študent nemôže zúčastniť cvičenia s inou skupinou, je potrebné, aby si dohodol osobnú konzultáciu s vyučujúcim.
Aktívna účasť je tiež podmienená ústnou prezentáciou na ľubovoľnú tému týkajúcu sa potravín, krmív, zdravia a pod. V priebehu semestra budú jedna až dve písomné previerky, kde študent musí získať minimálne 51% z celkového počtu bodov.
Záverečné hodnotenie:
Výsledná známka zo skúšky je súhrny výsledok získaný v zápočtových testoch, ktorý tvorí 40% a výkon z ústnej časti 60%. Súčet zápočtov a ústnej skúšky tvorí 100%.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 14.10.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content