Hygiena chovu produkčných zvierat
Študijný program: pohoda a ochrana zvierat externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania: slovenský
Kód predmetu: KaVVLaWZ/HChPrZ* PaOZ ef/22 Skratka: HChPrZ* PaOZ ef
Jazyk uskutočnovania: slovenský
Kód predmetu: KaVVLaWZ/HChPrZ* PaOZ ef/22 Skratka: HChPrZ* PaOZ ef
- Kredity: 6
- Ukončenie: Zápočet a skúška
- Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
- Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Prednáška / Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 1 / 2 - Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Skúšajúci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Teoretická pripravenosť študenta na aktuálnu tému prednášok a cvičení. Aktívna účasť na prednáškach a cvičeniach. Absolvovanie 80% prednášok a 100% praktických cvičení. Odovzdanie protokolov z praktických cvičení. Získanie zápočtu a absolvovanie záverečnej skúšky. | |
Výsledky vzdelávania | |
Študent absolvovaním predmetu získava praktické a teoretické poznatky z hygieny chovu zvierat, hodnotenia mikroklimatických ukazovateľov. Na základe zadaných praktických príkladov získava skúsenosti z hodnotenia kvality stavebného riešenia chovateľských objektov. A po zlúčení týchto poznatkov v praktických podmienkach hodnotí welfare ustajnených zvierat. Získava praktické skúsenosti s prácou na prístrojoch pre zisťovanie mikroklimatických veličín. V praktických podmienkach hodnotí podľa legislatívne aktuálnych požiadaviek hygienu ustajnenia a welfare zvierat. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Hygienická analýza ustajňovania hospodárskych zvierat vzhľadom na ich biologické, fyziologické, produkčné vlastnosti. Bioklíma maštalí. Meranie a hodnotenie rozhodujúcich bioklimatických faktorov. Postup pri vykonávaní kontrol ochrany chovaných zvierat podľa Nariadenia vlády č. 322/2003 o ochrane zvierat chovaných na farmárske účely. Hygiena v chove hovädzieho dobytka. Etologická a zdravotná problematika v chovoch vo vzťahu k hygiene ustajňovania jednotlivých kategórii HD. Rozhodujúce faktory ovplyvňujúce kvalitu získavaného a prvotne ošetreného mlieka. Hygienické požiadavky na dojárne a mliečnice. Hygiena v chove ošípaných a zdravotná problematika v chovoch vo vzťahu k hygiene ustajňovania. Požiadavky ošípaných na bioklímu. Hygienický aspekt prevádzkovania špecializovaných veľkokapacitných fariem. Hygienické požiadavky na technológie ustajňovania jednotlivých kategórií ošípaných. Hygiena v chove hydiny. Hygienické požiadavky v procese liahnutia. Požiadavky hydiny na bioklímu. Hygienické požiadavky na technológie ustajňovania jednotlivých kategórií hrabavej hydiny, moriek a vodnej hydiny. Hygiena chovu koní vo vzťahu k jednotlivým spôsobom ustajňovania. Hygiena v chove oviec a kôz a hygienické požiadavky na ovčiarne a salaše. Hygiena chovu králikov a nutrií. Transport zvierat a špecifikách ekologického chovu produkčných zvierat |
|
Sylabus predmetu | |
Prednášky 1.Úvod do hygieny chovu produkčných zvierat, jej postavenie a význam pri zabezpečení ochrany a pohody zvierat používaných na farmárske účely; 2.Stavebné riešenie ustajňovacích priestorov a jeho vplyv na správne mikroklimatické ukazovatele z hľadiska pohody zvierat; 3. Hygiena chovu jednotlivých kategórií hovädzieho dobytka 4. Hygiena prvovýroby mlieka; 5. Hygiena chovu jednotlivých kategórií ošípaných; 6. Hygiena chovu nosníc 7. Hygiena chovu brojlerov 8. Hygiena chovu moriek, kačíc, husí 9. Hygiena chovu koní; 10. Hygiena chovu oviec a kôz; 11. Hygiena chovu králikov a nutrií; 12. Hygiena prepravy zvierat; 13. Hygiena chovu produkčných zvierat z hľadiska ekologického poľnohospodárstva Cvičenia: 1. Praktické hodnotenie stavebného riešenie ustajňovacích priestorov a jeho vplyv na správne mikroklimatické ukazovatele z hľadiska pohody zvierat, zadanie seminárnych prác; 2.Stavebné riešenie ustajňovacích priestorov a jeho vplyv na správne mikroklimatické ukazovatele z hľadiska pohody zvierat; 3. Hygiena chovu jednotlivých kategórií hovädzieho dobytka 4. Hygiena prvovýroby mlieka; 5. Hygiena chovu jednotlivých kategórií ošípaných; 6. Hygiena chovu nosníc 7. Hygiena chovu brojlerov 8. Hygiena chovu moriek, kačíc, husí 9. Hygiena chovu koní; 10. Hygiena chovu oviec a kôz; 11. Hygiena chovu králikov a nutrií; 12. Hygiena prepravy zvierat; 13. Odovzdanie zadaní; Zápočet |
|
Odporúčaná literatúra | |
ONDRAŠOVIČ, M., ONDRAŠOVIČOVÁ, O., HROMADA, R., VENGLOVSKÝ, J., SASÁKOVÁ, N., LAKTIČOVÁ, K. : Praktické cvičenia z hygieny chovu zvierat a welfare. Edičné stredisko Univerzity veterinárskeho lekárstva v Košiciach 2009. PARA, Ľ., BEŇO, V., ONDRAŠOVIČ, M., ONDRAŠOVIČOVÁ, O., LACIAKOVÁ, A. : Zoohygiena. Magnus Košice 1992. študijný materiál poskytnutý pracoviskom. |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Priebežné hodnotenie: Odovzdanie protokolov z praktických cvičení a seminárnej práce. Podmienky na absolvovanie predmetu: Teoretická pripravenosť študenta na aktuálnu tému prednášok a cvičení. Aktívna účasť na prednáškach a cvičeniach. Absolvovanie 80% prednášok a 100% praktických cvičení. Odovzdanie protokolov z praktických cvičení. Získanie zápočtu a absolvovanie záverečnej skúšky. Záverečné hodnotenie: Získanie zápočtu a absolvovanie skúšky.
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
slovenský |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 24.11.2022 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jana Kottferová, PhD. |