Biotechnologická výroba a kvalita potravín

Študijný program: trh a kvalita potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/BiotV1 TaKPdf2/18    Skratka: BiotV1 TaKPdf2
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Nadväzujúce:   
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť.
Výsledky vzdelávania
Po absolvovaní 1. semestra predmetu študent získa teoretické aj praktické vedomosti z oblasti technológie výroby, chemickej analýzy a kontroly kvality a hygieny produkcie vína.
Stručná osnova predmetu
História vinárstva. Odrody hrozna. Suroviny vo vinárstve. Chemické zloženie hrozna a kontrola kvality hrozna. Technologický postup výroby vína: výroba bielych, červených, ružových a šumivých vín. Biochemické a fyzikálno-chemické procesy pri zrení vína. Výroba tokajských vín. Kategorizácia slovenských vín podľa vinohradnícko-vinárskeho zákona. Významné svetové vína- výroba a kategorizácia. Základná chemická analýza a senzorické hodnotenie vína. Pivovarníctvo v SR a vo svete. Kritéria kvality surovín. Technologický postup výroby piva. Druhy a kvalitatívne znaky pív. Suroviny pre výrobu etanolu a liehovín. Liehovarníctvo - príprava suroviny a spôsob fermentácie. Spôsoby získavania liehu. Moderné technológie pri výrobe liehu. Výroba liehovín. Kategórie liehovín. Akostné znaky a hodnotenie destilátov. Zdravotné aspekty konzumácie destilátov.
Sylabus predmetu
Prednášky
1. História a súčasnosť produkcie hrozna a výroby vína na Slovensku.
2. Odrody a charakteristika hrozna pre produkciu vín
3. Technologický postup výroby bielych vín
4. Technologický postup výroby ružových a červených vín
5. Faktory ovplyvňujúce kvalitu vína.
6. Fyzikálne, chemické a biologické zmeny pri alkoholovom kvasení
7. Skladovanie, zrenie a fľašovanie vína. Barikové víno
8. Prídavné a technologicky pomocné látky vo víne. Sírenie, čírenie a stabilizácia vína.
9. Označovanie vín
10. Chránené označenie pôvodu – špecifikácie jednotlivých vinohradníckych oblasti
11. Choroby a chyby vína
12. Technologický postup výroby šumivých a sýtených vín
13. Hygiena a sanitácia. Vedľajšie produkty spracovania hrozna
Praktické cvičenia
1. Technologický postup výroby bieleho vína. Spracovanie hrozna a analýza muštu.
2. Technologický postup výroby červeného vína. Spracovanie hrozna a analýza muštu.
3.-4. Návšteva vinárskej prevádzky
5. Stáčanie vína a analytické hodnotenie mladého bieleho vína. Fyzikálne, chemické a biologické zmeny pri alkoholovom kvasení
6. Stáčanie vína a analytické hodnotenie mladého červeného vína. Fyzikálne, chemické a biologické zmeny pri alkoholovom kvasení
7. Analytické stanovenia vo víne
8. Legislatívne požiadavky a hodnotenie označovania vína. Kontrola vína z obchodnej siete
9. Senzorické hodnotenie tichých vín. Systémy bodového hodnotenia vín
10. Senzorické hodnotenie šumivých vín Systémy bodového hodnotenia vín
11.-12. Školenie a chemická analýza vína. Vyzrievanie vín
13. Stanovenie antioxidačných vlastností vína
Odporúčaná literatúra
1. Marcinčák ,Slavomír. Biotechnologická výroba a kvalita potravín, UVLF Košice, 2009, pp. 654, ISBN 978-80-8077-158-4, CD-verzia,
2. JEVINOVÁ, Pavlina - Dudríková , Eva - KORÉNEKOVÁ, Beáta – KOŽÁROVÁ, Ivona - MARCINČÁK, Slavomír - NAGY, Jozef - PIPOVÁ, Monika - POPELKA, Peter -TUREK, Peter. Tovaroznalectvo potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu. S obrazovou prílohou na [CD-ROM] 324 s., 1. vyd. Košice : UVLF, 2013. 308 s. ISBN 978-80-8077-372-4.
3. Nariadenie Komisie č. 1308/2013, ktorým sa vytvára spoločná organizácia trhov s poľnohospodárskymi výrobkami
4. Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 30/2014 z 31. januára 2014 o požiadavkách na nápoje, v znení neskorších predpisov.
5. Zákon č. 313/2009 o vinohradníctve a vinárstve v znení neskorších predpisov. Zbierka zákonov č. 313/2009, 30. jún 2009, čiastka 112, 2309 – 2322.
6. DELEGOVANÉ NARIADENIE KOMISIE (EÚ) 2019/934 z 12. marca 2019, ktorým sa dopĺňa nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) Ā. 1308/2013, pokiaľ ide o vinohradnícke oblasti, v ktorých sa môže zvýšiť obsah alkoholu, povolené enologické postupy a obmedzenia uplatniteľné na výrobu a konzervovanie vinárskych výrobkov, minimálny percentuálny podiel alkoholu pri vedľajších produktoch a ich zneškodňovanie a zverejňovanie dokumentov OIV
7. NARIADENIE KOMISIE (EÚ) č. 1129/2011 z 11. novembra 2011, ktorým sa mení a dopĺňa príloha II k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 vytvorením zoznamu Únie obsahujúceho prídavné látky v potravinách
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
1. Priebežné hodnotenie predmetu sa vykonáva formou priebežných ústnych preskúšaní z vedomostí potrebných na cvičenia.
2. Súčasťou priebežného hodnotenia je aj praktická analýza vzoriek vína (prípadová štúdia), ktorú každý študent odovzdá a obháji jej riešenie na konci praktického cvičenia.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť.
Záverečné hodnotenie:
Zápočet
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 153
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 22.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content