Prednášky 1. História a súčasnosť produkcie hrozna a výroby vína na Slovensku. 2. Odrody a charakteristika hrozna pre produkciu vín 3. Technologický postup výroby bielych vín 4. Technologický postup výroby ružových a červených vín 5. Faktory ovplyvňujúce kvalitu vína. 6. Fyzikálne, chemické a biologické zmeny pri alkoholovom kvasení 7. Skladovanie, zrenie a fľašovanie vína. Barikové víno 8. Prídavné a technologicky pomocné látky vo víne. Sírenie, čírenie a stabilizácia vína. 9. Označovanie vín 10. Chránené označenie pôvodu – špecifikácie jednotlivých vinohradníckych oblasti 11. Choroby a chyby vína 12. Technologický postup výroby šumivých a sýtených vín 13. Hygiena a sanitácia. Vedľajšie produkty spracovania hrozna Praktické cvičenia 1. Technologický postup výroby bieleho vína. Spracovanie hrozna a analýza muštu. 2. Technologický postup výroby červeného vína. Spracovanie hrozna a analýza muštu. 3.-4. Návšteva vinárskej prevádzky 5. Stáčanie vína a analytické hodnotenie mladého bieleho vína. Fyzikálne, chemické a biologické zmeny pri alkoholovom kvasení 6. Stáčanie vína a analytické hodnotenie mladého červeného vína. Fyzikálne, chemické a biologické zmeny pri alkoholovom kvasení 7. Analytické stanovenia vo víne 8. Legislatívne požiadavky a hodnotenie označovania vína. Kontrola vína z obchodnej siete 9. Senzorické hodnotenie tichých vín. Systémy bodového hodnotenia vín 10. Senzorické hodnotenie šumivých vín Systémy bodového hodnotenia vín 11.-12. Školenie a chemická analýza vína. Vyzrievanie vín 13. Stanovenie antioxidačných vlastností vína |