Úradná kontrola potravín

Študijný program: trh a kvalita potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/ÚKP TaKPdf2/18    Skratka: ÚKP TaKPdf2
  •  Kredity: 3
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:    
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Aktívna účasť študenta na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Odovzdanie vypracovaných dokumentov z výkonu úradnej kontroly potravín. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí v rozsahu A – E.
Výsledky vzdelávania
Schopnosť uplatniť a aplikovať nadobudnuté vedomosti a postupy pri výkone úradnej kontroly potravín a kontrolných systémov v celom potravinovom reťazci vrátane importovaných/exportovaných potravín. Výsledky vzdelávania sú overované aktívnou účasťou študenta na cvičeniach, odovzdaním správne vypracovaných dokumentov z výkonu úradnej kontroly potravín a záverečnou skúškou.
Stručná osnova predmetu
Potravinové právo. Agropotravinový reťazec. Vnútrospoločenský obchod,. Dovoz/vývoz z/do tretích krajín. Organizácia a výkon úradnej kontroly a iných úradných činností, všeobecné pravidlá, príslušné orgány, personál, kontrolné metódy a techniky, plány kontroly, výročné správy, financovanie úradných kontrol. Konanie po kontrolách, rozhodnutia, opatrenia, sankcie, sprievodná dokumentácia. Systém riadenia informácií pre úradné kontroly. Obchodný kontrolný a expertný systém. Systém rýchleho varovania pre potraviny a krmivá. Systém administratívnej pomoci a spolupráce. Systém potravinových podvodov. Vyhodnotenie kontrolnej činnosti (audity). Modelové situácie.
Sylabus predmetu
Prednášky:
1. Úvod do predmetu. Právny základ úradnej kontroly potravín. Predmet a rozsah pôsobnosti právnych predpisov.
2. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, ktoré ustanovuje všeobecné zásady a požiadavky zákona o potravinách, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a ktoré ustanovuje postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín.
3. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2017/625 o úradných kontrolách a iných úradných činnostiach vykonávaných na zabezpečenie uplatňovania potravinového a krmivového práva a pravidiel pre zdravie zvierat a dobré životné podmienky zvierat, pre zdravie rastlín a pre prípravky na ochranu rastlín.
4. Všeobecné pravidlá na vykonávanie úradných kontrol. Príslušné orgány a ich povinnosti. Administratívna pomoc a spolupráca, systém riadenia informácií pre úradné kontroly (IMSOC).
5. Organizácia a výkon úradnej kontroly potravín na národnej úrovni v zmysle zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách a zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti.
6. Registrácia a schvaľovanie prevádzkarní.
7. Úradná kontrola u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku.
8. Audity a monitorovanie prevádzkovateľa potravinárskeho podniku.
9. Úradná kontrola označovania potravín.
10. Úradná kontrola potravín pri uvádzaní na trh, obchode, výmenách, dovoze a vývoze. Obchodný kontrolný a expertný systém (Traces).
11. Konanie príslušných orgánov po úradných kontrolách.
12. Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF). Postupy uplatňujúce sa v rámci systému RASFF.
13. Audity orgánov úradnej kontroly potravín.
Cvičenia:
1. Personál vykonávajúci úradné kontroly. Profesionálna kvalifikácia. Doklady príslušných orgánov.
2. Plány kontroly. Výročné správy. Financovanie úradných kontrol.
3. Kontrolné metódy a techniky (inšpekcia, overovanie, audit, monitoring, dozor, odber vzoriek, laboratórna analýza, cielené kontroly, kontroly ad hoc).
4. Odber vzoriek a laboratórna analýza. Všeobecné pravidlá. Sprievodná dokumentácia. Úradné laboratóriá.
5. Dokumentácia úradnej kontroly potravín.
6. Postup príslušných orgánov pri registrácií a schvaľovaní prevádzkarní. Sprievodná dokumentácia.
7. Výkon úradných kontrol na úrovni prvovýroby, výroby, spracovania, skladovania a distribúcie potravín. Sprievodná dokumentácia.
8. Výkon úradných kontrol na úrovni maloobchodu. Sprievodná dokumentácia.
9. Výkon úradných kontrol pri obchode s členskými štátmi. Sprievodná dokumentácia.
10. Výkon úradných kontrol pri dovoze potravín z tretích krajín a ich vývoze do tretích krajín. Sprievodná dokumentácia.
11. Postup orgánov úradnej kontroly potravín pri zistení porušení právnych predpisov. Opatrenia. Sankcie. Sprievodná dokumentácia.
12. Oznamovanie priameho alebo nepriameho rizika pre ľudské zdravie pochádzajúceho z potravín. RASFF portál.
13. Vyhodnotenie kontrolnej činnosti orgánov úradnej kontroly potravín. Interné audity. Externé audity.
Odporúčaná literatúra
- Kožárová, Ivona: Úradná kontrola potravín : Vysokoškolská učebnica pre študijný program trh a kvalita potravín. 1. vyd. Košice : UVLF, 2018. 160 s. ISBN 978-80-8077-614-5
- Študijné materiály dostupné online v e-learningovom univerzitnom systéme Moodle (http://moodle.uvlf.sk).
- Súvisiace právne predpisy dostupné na: https://www.slov-lex.sk/ezz; http://www.svssr.sk/;
http://eur-lex.europa.eu/oj/direct-access.html?locale=sk
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Tovaroznalectvo, Spoločná poľnohospodárska politika
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Aktívna účasť študenta na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Odovzdanie vypracovaných dokumentov z výkonu úradnej kontroly potravín. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí v rozsahu A – E.
Záverečné hodnotenie:
Skúška. Záverečné hodnotenie sa vykonáva klasifikačnými stupňami A, B, C, D, E, FX.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 141
ABCDEFX
24.1124.1123.415.612.770.0
 
Dátum poslednej zmeny: 26.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content