Pestovanie a kvalita čerstvého ovocia a zeleniny

Študijný program: trh a kvalita potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/PaKČOZ2 TaKPdf2/18    Skratka: PaKČOZ2 TaKPdf2
  •  Kredity: 6
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:  
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Základnou podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je 100% účasť a splnenie úplného odborného programu výučby. V prípade ospravedlnenej neúčasti vypracuje študent seminárnu prácu z učiva, ktoré zameškal. Predmet je dvojsemestrálny, prvý semester je uzatvorený zápočtom. V priebehu každého semestra bude jedna písomná previerka s celkovým počtom bodov 25, na získanie zápočtu je potrebné dosiahnuť minimálne 15 bodov. Ku skúške je potrebné získať minimálne 30 bodov.
Výsledky vzdelávania
Študent získava absolvovaním predmetu základné vedomosti o záhradníctve, pestovaní vybraných druhov ovocia a zeleniny, požiadavkách na kvalitu, ako aj zručnosti pri praktickom hodnotení kvality vybraných druhov ovocia a zeleniny. V praxi sú všetky získané vedomosti a zručnosti využiteľné napr. na úrovni manažéra kvality v sektore ovocia a zeleniny až po úroveň maloobchodu.
Stručná osnova predmetu
Predmet Pestovanie a kvalita ovocia a zeleniny je zameraný na dve základné časti – zvládnutie základných poznatkov o záhradníctve, o agrotechnike a botanickom zaradení jednotlivých druhov ovocia a zeleniny. V druhej časti je predmet zameraný na požiadavky na kvalitu jednotlivých druhov ovocia a zeleniny, podrobnejšie informácie o medzinárodných organizáciách v oblasti tvorby noriem kvality, informácie o legislatívnom rámci EÚ a národnej legislatíve v oblasti.
Sylabus predmetu
1 Rozdelenie ovocia podľa obchodných noriem
2 Rozdelenie zeleniny podľa obchodných noriem
3 Klasifikácia ovocia na základe kvalitatívnych znakov
4 Klasifikácia zeleniny na základe kvalitatívnych znakov
5 Medzinárodné poľnohospodárske normy EHK/OSN
6 Schéma uplatňovania OECD medzinárodných noriem kvality pre klasifikáciu ovocia a zeleniny
7 Codex Alimentarius z pohľadu sektora ovocia a zeleniny
8 Všeobecná obchodná norma
9 Špecializované sekcie EHK/OSN z pohľadu ovocia a zeleniny
10 Obchodné úpravy ovocia a zeleniny v obchodných sieťach
11 Problémy spojené s uvádzaním ovocia a zeleniny na trh
12 Obchodné normy pre vybrané druhy ovocia
13 Obchodné druhy pre vybrané druhy zeleniny
Odporúčaná literatúra
Záhradníctvo, Pevná a kol.,
Rez a tvarovanie ovocných drevín, Oleg Paulen, 2013
Pestovanie a kvalita ovocia a zeleniny, cvičenia, Viera Baričičová, skriptá UVMLF, 2014
Nariadenie Rady a parlamentu (EU) č. 1308/2013
Nariadenie Komisie ( EU) č. 543/2011
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnou podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je 100% účasť a splnenie úplného odborného programu výučby. V prípade ospravedlnenej neúčasti vypracuje študent seminárnu prácu z učiva, ktoré zameškal. Predmet je dvojsemestrálny, prvý semester je uzatvorený zápočtom. V priebehu každého semestra bude jedna písomná previerka s celkovým počtom bodov 25, na získanie zápočtu je potrebné dosiahnuť minimálne 15 bodov. Ku skúške je potrebné získať minimálne 30 bodov.
Záverečné hodnotenie:
zápočet, skúška
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 141
ABCDEFX
40.4324.1117.7314.183.550.0
 
Dátum poslednej zmeny: 25.09.2019
Schválil: Garant Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content