Produkčné choroby

Študijný program: vnútorné choroby zvierat externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: K-P/ProdCh-ef/PP/22    Skratka: ProdCh-ef/PP
  •  Profilový predmet
  •  Kredity: 10
  •  Ukončenie: Skúška
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Absolvovanie seminárov a praktických cvičení. Predmet je ukončený zápočtom udeľovaný na základe vyhodnotenia seminárnej práce.
Výsledky vzdelávania
Výsledkom vzdelávania je získanie teoretických a praktických vedomostí o diagnostike, liečbe a prevencii najvýznamnejších produkčných chorôb hospodárskych zvierat. Výsledkom štúdia tohto predmetu bude schopnosť realizovať diagnostické, terapeutické a preventívne postupy pri riešení zdravotných problémov v oblasti narušenia produkcie zvierat a zároveň pripravenosť študenta pre vlastné riešenie témy dizertačnej práce v oblasti hodnotenia závažnosti porúch vnútorného prostredia a možnosťami ich riešenia.
Stručná osnova predmetu
Osnova predmetu bola vypracovaná s cieľom osvojiť si základy etiológie vzniku produkčných chorôb zvierat, ich diagnostiky, terapie a prevencie: Charakteristika produkčných ochorení Metabolicky podmienené poruchy produkcie zvierat Ochorenia tráviaceho aparátu zvierat podmieňujúce narušenie produkcie Ochorenia reprodukčného aparátu a ich dopad na produkciu Vplyv ochorení mliečnej žľazy na produkciu Poruchy acidobázickej rovnováhy a produkcia zvierat Krívanie zvierat a jeho vplyv na produkciu Manažment chovu a prostredie vo vzťahu k produkcii zvierat.
Sylabus predmetu
Prednášky a semináre: 1. Charakteristika produkčných ochorení 2. Metabolicky podmienené poruchy produkcie zvierat 3. Ochorenia tráviaceho aparátu zvierat podmieňujúce narušenie produkcie 4. Ochorenia reprodukčného aparátu a ich dopad na produkciu 5. Vplyv ochorení mliečnej žľazy na produkciu 6. Poruchy acidobázickej rovnováhy a produkcia zvierat 7. Krívanie zvierat a jeho vplyv na produkciu 8. Manažment chovu a prostredie vo vzťahu k produkcii zvierat
Odporúčaná literatúra
Kováč G. a kol.: Choroby hovädzieho dobytka. M+M vydavateľstvo Prešov, 2001, 874 s. Smith B.P.: Large animal internal medicine, Mosby Elsevier, 2009 Peek S.F. and Divers T.J.: Rebhuns Diseases of Dairy Cattle. Third Ed., 2018, 837 s. Cockroft P.D.: Bovine medicine, Wiley Blackwell, 2015, 644 s. Radostits, O., Gay, C., Hinchcliff, K., Constable, P.: Veterinary Medicine, 10th edition, Saunders Ltd., London, New York, 2006, Webster J.: Understanding the Dairy Cow. Wiley Blackwell, 2020, 258 s.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
účasť na konzultáciách vybraných tém
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie seminárov a praktických cvičení. Predmet je ukončený zápočtom udeľovaný na základe vyhodnotenia seminárnej práce.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 23.03.2023
Schválil: Garant Prof. MVDr. Pavol Mudroň, PhD., Dip. ECBHM
Skip to content