Výživa hospodárskych zvierat

Študijný program: veterinárne pôrodníctvo a gynekológia externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVaCHZv/VHZ-ef/PVP/22    Skratka: VHZ-ef/PVP
  •  Kredity: 5
  •  Ukončenie: Skúška
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Výsledky vzdelávania
Študent po absolvovaní predmetu nadobudne poznatky a vedomosti o význame, potrebe a úlohách živín v krmivách určených pre hospodárske zvieratá, o klasifikácii a nutričnej charakteristike hlavných skupín krmív, o základných princípoch a postupoch pri zostavovaní kŕmnych dávok, o základoch a špecifikách fázovej výživy jednotlivých druhov hospodárskych zvierat (hovädzí dobytok, ovce, kozy, ošípané, hydina, kone).
Stručná osnova predmetu
Definícia a význam predmetu; živiny vo výžive zvierat – rozdelenie, biologický význam, základy ich trávenia, absorpcie a exkrécie u hospodárskych zvierat; krmivá využívané vo výžive hospodárskych zvierat – rozdelenie, nutričná charakteristika, limity ich použitia u zviera; zostavovanie kŕmnych dávok s využitím softwaru pre jednotlivé druhy hospodárskych zvierat pri uplatňovaní princípov fázovej výživy; špecifika výživy plemenných zvierat v závislosti na záťaži a intenzite využívania plemenníkov a u plemenníc v závislosti na jednotlivých fázach reprodukčného cyklu.
Odporúčaná literatúra
Naď P. a kol. Krmoviny a jedovaté rastliny, UVLF Košice, 2017, s.187 ISBN 978-80-8077-568-1 Vajda V.: Výživa hovädzieho dobytka, In: G. Kováč - Choroby hovädzieho dobytka, 2001 Bujňák L. a Hreško Šamudovská A. – Návody na praktické cvičenia z výživy zvierat; UVLF Košice, 2017, 106 s. ISBN 978-80-8077-550-6 Bindas Ľ., Horniaková E. Výživa a kŕmenie ošípaných, In: Choroby ošípaných, Vydavateľstvo Michala Vaška, 2013, 982 s. ISBN 9788071658399 Meyer H., Coenen M.: Krmení koní (Současné trendy ve výživě koní), 2003
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 05.09.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Igor Valocký, PhD.
Skip to content