Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 2 - Za obdobie štúdia: 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Cvičiaci: | |
Skúšajúci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Pre absolvovanie predmetu študent sa musí aktívne zúčastňovať cvičení, pričom môže mať maximálne tri absencie, z ktorých jednu si nemusí nahrádzať. Zvyšné dve si musí študent nahradiť, ak je to v daný týždeň ešte možné, a to tým, že sa zúčastní paralelného cvičenia s inou skupinou. Týmto sa mu absencia nezapočíta. V prípade, že sa študent nemôže zúčastniť cvičenia s inou skupinou, je potrebné, aby si dohodol osobnú konzultáciu s vyučujúcim. Aktívna účasť je tiež podmienená ústnou prezentáciou na ľubovoľnú tému týkajúcu sa potravín, krmív, zdravia a pod. V priebehu semestra budú jedna až dve písomné previerky, kde študent musí získať minimálne 51% z celkového počtu bodov. | |
Výsledky vzdelávania | |
Študent ovláda problematiku základného delenia mlieka a mliečnych výrobkov. Je schopný popísať produkty živočíšnej výroby ako mlieko a vajcia. Dokáže správne určiť spôsob chovu nosníc, podmienky skladovania ako aj výživové a nutričné hodnoty jednotlivých produktov živočíšnej výroby. Vie popísať ochorenia spôsobené salmonelózou , mastitídou, trichinelózou, slintačkou a krívačkou. Študent ovláda problematiku základného delenia parazitov. Dokáže popísať dôležitosť vody v živom organizme. Jeho slovná zásoba je obohatená o výrazy používané v odbornej komunikácii (tvorba, pochopenie, pravidla výslovnosti) v prítomných, minulých aj budúcich časoch. Študent si upevní učivo pomocou tvorby viet v prítomnom, minulom a budúcom čase a používa v nich spojky, príslovky miesta, príčastie minulé, slovesá, slovesá + infinitív. Dokáže rozlišovať vety v pasíve a využíva stupňované prídavné mená vo vetách i v komunikácií. Získané vedomosti dokáže využiť v praxi. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Mlieko, mliečne výrobky. Gramatika: prípony, predpony, základ slov. Pasterizácia. Slovná spôsoby ošetrovania mlieka. Gramatika: vzťažné vety. Vajcia, skladovanie a ošetrovanie vajec. Slovná zásoba: chov nosníc a produkcia vajec. Gramatika: predložky, gerundium. Mastitída. Slovná zásoba: zdravie a správanie zvierat. Gramatika: prítomné časy. Salmonelóza. Slovná zásoba: symptómy. Gramatika: tvorba dialógov. Parazity, Trichinelóza. Slovná zásoba: diagnostika problémov spôsobených parazitárnym ochorením. Gramatika: príčastie prítomné a minulé. Slintačka a krívačka. Slovná zásoba: skladovanie vzoriek. Gramatika: 2. kondicionál. Voda. Role-play aktivity. Prezentácia na voľne zvolenú tému. |
|
Sylabus predmetu | |
Sylabus praktických cvičení: 1. Mlieko 2. Pasterizácia 3. Vajcia 4. Mastitída 5. Salmonelóza 6. Parazity 7. Trichinelóza 8. Besnota 9. Mäso 10. Voda 11. Slintačka a krívačka 12. Role-play aktivity 13. Prezentácia na voľne zvolenú tému |
|
Odporúčaná literatúra | |
• CHABNER, David-Ellen: Medical Terminology: A Short Course, Saunders, 2009, s 413, ISBN: 9780323824484 BENSON, Paul; JEŽKOVÁ Lenka, KELLY Milena; Say it in English, SPN, 2012 s 384, ISBN: 978-80-10-02252-6 GRÉSEROVÁ, Gertruda: Angličtina pre študentov UVL Košice, 1993, s 154, ISBN:80-85569-21-3 HEWINGS, Martin: Advanced Grammar in Use, Cambridge University Press, 2013, s 294, ISBN: 9781107697386 MURPHY, Raymond: English Grammar in Use, Cambridge University Press, 2019, s 390, ISBN 9781108457651 O’SULLIVAN, Neil; LIBBIN, James D; Agriculture, Express Publishing, 2011, s 121, ISBN 978-1-78098-378-3 Journals and Internet articles |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Priebežné hodnotenie: priebežné testy: 1- 2 za každý semester Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent sa musí aktívne zúčastňovať cvičení, pričom môže mať maximálne tri absencie, z ktorých jednu si nemusí nahrádzať. Zvyšné dve si musí študent nahradiť, ak je to v daný týždeň ešte možné, a to tým, že sa zúčastní paralelného cvičenia s inou skupinou. Týmto sa mu absencia nezapočíta. V prípade, že sa študent nemôže zúčastniť cvičenia s inou skupinou, je potrebné, aby si dohodol osobnú konzultáciu s vyučujúcim. Aktívna účasť je tiež podmienená ústnou prezentáciou na ľubovoľnú tému týkajúcu sa potravín, krmív, zdravia a pod. V priebehu semestra budú jedna až dve písomné previerky, kde študent musí získať minimálne 51% z celkového počtu bodov. Záverečné hodnotenie: Výsledná známka zo skúšky je súhrny výsledok získaný v zápočtových testoch, ktorý tvorí 40% a výkon z ústnej časti 60%. Súčet zápočtov a ústnej skúšky tvorí 100%.
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 89 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
23.6 | 17.98 | 29.21 | 16.85 | 11.24 | 1.12 |
Dátum poslednej zmeny: 10.06.2022 | |||||
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc. |