Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 2 - Za obdobie štúdia: 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Cvičiaci: | |
Skúšajúci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí aktívne plniť zadané úlohy na cvičení a úspešné absolvovanie skúšky. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí v rozsahu A – E (Študijný poriadok UVLF v Košiciach). | |
Výsledky vzdelávania | |
Študent získava vedomosti v nemeckom jazyku o hygienicky nezávadnom skladovaní potravín, o správnej technológii konzervovania potravín, o negatívnom vplyve chorôb zvierat na kvalitu potravín, o mechanizmoch na kontrolu nezávadnosti potravín a musí zvládnuť potrebné gramatické penzum |
|
Stručná osnova predmetu | |
Hygienicky nezávadné skladovanie potravín a vajec. Konzervovanie potravín. Ochorenia spôsobené kontaminovanými potravinami. Infekčné choroby zvierat s negatívnym účinkom na kvalitu potravín. Multirezistentné baktérie. Kontrola kvality potravín. Podporná gramatika |
|
Sylabus predmetu | |
1. Zhrnutie učiva z predchádzajúceho semestra 2. Konzervovanie potravín, zdravotné riziká, diagnostika nekvalitnej konzervácie 3. Vajcia, skladovanie a ošetrovanie vajec 4. Vírusy a baktérie ako pôvodcovia infekčných chorôb /I CH/ u ľudí a zvierat 5. Negatívne účinky I CH zvierat na kvalitu mlieka a zdravie spotrebiteľov /tuberkulóza, brucelóza, mastitída, slintačka a krívačka/ 6. Potraviny živočíšneho pôvodu ako zdroj salmonelózy 7. Multirezistentné baktérie 8. Epidémie 9. Kontrolné mechanizmy v Nemecku a nem. hovoriacich krajinách 10.Kontrola kvality potravín na Slovensku 11. Vplyv životného prostredia na kvalitu potravín 12. Prezentácie 13.Vyhodnotenie práce počas semestra, udelenie zápočtu |
|
Odporúčaná literatúra | |
1. Gréserová, G., Gregorovič, Š.: Odborné texty z jazyka nemeckého pre študentov UVL. Košice: Magnus, 1992, 149 s. ISBN 80-85569-14-0. 2. Didakticky spracované aktuálne odborné materiály z printových médií nemecky hovoriacich |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Priebežné hodnotenie: aktívna účasť na hodine príprava na hodiny prezentácia na zvolenú odbornú tému Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí aktívne plniť zadané úlohy na cvičení a úspešné absolvovanie skúšky. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí v rozsahu A – E (Študijný poriadok UVLF v Košiciach). Záverečné hodnotenie: skúška
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 21.11.2022 | |||||
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc. |