Sylabus prednášok 1. Charakteristika organickej hmoty, jej hospodárske využitie, princípy ošetrovania, nutričná a dietetická hodnota v závislosti na vegetečnom štádiu. 2. Charakteristika základných postupov konzervovania a uskladňovania organickej hmoty. 3. Silážovanie - princíp konzervačného postupu 4. Technologické zariadenia pre silážovanie 5. Technologický postup prípravy siláže 6. Fermentačný proces v siláži - fázy fermentačného procesu, ich charakteristika. 7. Mikrobiológia procesu silážovania - epifitná mikroflóra, charakteristika baktérií mliečneho kvasenia, antagonistické mikroorganizmy 8. Kvalitatívne parametre siláže, produkčná účinnosť, straty počas silážovania ich predchádzanie 9. Konzervovanie krmív sušením - princíp, fázy sušenia 10. Zariadenia na prípravu sena a uskladňovanie, kvalitativné parametre 11. Konzervovanie a uskladňovanie obilnín - príprava alkalage - princíp, postup, technológia prípravy, charakteristika finálneho produktu 12. Konzervovanie repných rezkov, príprava LKS, CCM a vlhkého kukuričného zrna 13. Uskladňovanie semien obilnín, olejnín a strukovín, buliev a hľúz okopanín, biologický škodcovia. Sylabus praktických cvičení: 1. Oboznámenie študentov s tematickým zameraním praktických cvičení v LS predmetu Pestovanie a konzervovanie krmovín a krmív a s bezpečnosťou práce počas praktických cvičení. 2. Metódy odberu vzoriek, úradný odber čiastkových vzoriek siláže (miesto, spôsob, počet vzoriek), príprava súhrnnej a konečnej vzorky, balenie, označenie a pečatenie konečných vzoriek, sprievodná dokumentácia pri zasielaní vzoriek do laboratória; 3. Posúdenia pachu, farby, štruktúry a konzistencie vzoriek siláži, Siláže s nižším a vyšším obsahom sušiny, Faktory ovplyvňujúce fermentáciu a následne zmyslové hodnotenie siláži; 4. Filmu o príprave siláže, rozdiely silážovania ľahko a ťažko silážovateľných krmovín, kritické body silažovania 5. Príprava vodného výluhu zo siláži, stanovenie pH vodného výluhu zo siláži, stanovenie kyslosti vodného výluhu zo siláži 6. Princíp stanovenia sušiny v siláži, laboratórne stanovenie sušiny; prvý priebežný kontrolný test, 7. Princíp stanovenia popola a vlákniny v siláži, laboratórne stanovenie popola a vlákniny; 8. Príprava výluhu vzoriek siláži, stanovenie pH vo výluhu vzorky, 9. Stanovenie bázickej pufračnej kapacity (bBC) v silážach; 10. Laboratórna analýza siláži – stanovenie karboxylových kyselín v siláži 11. Posúdenie fermentačného procesu ľahko silážovateľných krmovín s využitím výsledkov laboratórnych analýz, 12. Posúdenie fermentačného procesu stredne ťažko a ťažko silážovateľných krmovín s využitím výsledkov laboratórnych analýz; druhý priebežný kontrolný test 13. Hodnotenie kvality sena podľa druhu, organoleptické hodnotenie sena, laboratórne hodnotenie sena; |