Manažment potravinárskych podnikov

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaŽPVLE/MPP BKaPdf2/19    Skratka: MPP BKaPdf2
  •  Kredity: 2
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •  
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2   -   Za obdobie štúdia: 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:   
 
Vyučujúci
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Aktívna účasť na praktických cvičeniach v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach a úspešné vykonanie skúšky.
Výsledky vzdelávania
Teoretické a praktické rozpracovanie základných funkcií manažmentu na úrovni poľnohospodárstva. Študent po absolvovaní predmetu rozumie základným pojmom manažmentu a marketingu, má prehľad o členení a organizácii rezortu, ako aj jednotlivých podnikateľských subjektoch v poľnohospodárstve, dokáže previesť analýzu interného a externého prostredia poľnohospodárskeho podniku, načrtnúť stratégie podnikateľskej činnosti a má základy efektívneho jednania v tejto oblasti.
Stručná osnova predmetu
PPoK, manažérske rozhodovanie, plánovane, funkcia organizovania, organizačné štruktúry, motivácia, vedenie ľudí v organizáciách, verbálna a neverbálna komunikácia, manažment času, strategické plánovanie v marketingu.
Sylabus predmetu
Harmonogram praktických cvičení:
1. Základné pojmy, postavenie poľnohospodárstva, riadenie poľnohospodárstva (štátna správa). Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
2. Strategické ciele agrárnej politiky, podnikateľské prostredie a nástroje agrárnej politiky, pôdohospodárstvo, agrokomplex – PpoK. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.; doc. MVDr. Peter Korim, CSc.
3. Právne formy podnikania v poľnohospodárstve: SHR, obchodné podniky, družstvá. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.; doc. MVDr. Peter Korim, CSc.
4. Typy agropotravinárskych podnikov podľa rôznych hľadísk (špecializácie územného rozsahu, podľa zaradenia do výrobnej oblasti, obsahu činnosti a pod.). Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
5. Manažment : pojem, funkcie manažmentu, úrovne manažmentu. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
6. Manažér – temperament, štýly riadenia, riadenie času. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
7. Organizovanie poľnohospodárskej výroby. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
8. Rozhodovanie - Klasifikácia rozhodovacích modelov. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
9. Podnikateľský plán. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
10. Strategické plánovanie ( PEST, SWOT analýza, Porterova analýza 5-tich konkurenčných sil, Matica BCG). Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
11. Taktické a operatívne plánovanie v marketingu. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
12. Komunikácia (verbálna, neverbálna). Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.; doc. MVDr. Peter Korim, CSc.
13. Agropotravinárstvo a EÚ. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
Odporúčaná literatúra
Korimová, J. Manažment potravinárskych podnikov. 1. vyd. Košice : UVLF v Košiciach, 2020. 119 s. ISBN 978-80-8077-672-5
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Základy ekonomiky.
Priebežné hodnotenie:
seminárne práce zo zadaných okruhov
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Aktívna účasť na praktických cvičeniach v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach a úspešné vykonanie skúšky.
Záverečné hodnotenie:
Test v prostredí Moodle, zisk minimálne 51 % možných bodov
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 19
ABCDEFX
21.055.2631.5826.3215.790.0
 
Dátum poslednej zmeny: 29.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content