Prednášky (2. semester): 1/ Úvod do kontroly krmív, Základné pojmy, 2/ Úradné kontroly krmív, Úradný odber vzoriek krmiva, 3/ Kompetencie, Pohotovostný plán pre oblasť krmív a výživy zvierat, 4/ Registrácia a schvaľovanie krmivárskych podnikov, Orgány veterinárnej správy v oblasti krmív, 5/ Ústav štátnej kontroly veterinárnych biopreparátov a liečiv, Laboratórne metódy používané pri kontrole krmív, 6/ Systém analýzy rizika a stanovenie kritických kontrolných bodov (HACCP/ pri výrobe krmív – úvod, Základné informácie o systéme HACCP vykonávanom v krmivárskom podniku, 7/ Zásady systému HACCP v krmivárskom podniku, Postupnosť prípravy systému HACCP v krmivárskom podniku, 8/ Kŕmne aditíva, 9/ Botanické nečistoty, Mykotoxíny, 10/ Ťažké kovy, Dioxíny, 11/ GMO, 12/ Vedľajšie produkty živočíšneho pôvodu, 13/ Veterinárne liečivá; -- Cvičenia (2. semester): 1/ Odber vzoriek objemových krmív; Klasifikácia objemových krmív, nutričné zloženie objemových krmív; odber a úprava objemových krmív za účelom analýzy; 2/ Metódy odberu vzoriek, úradný odber čiastkových vzoriek siláže, Príprava súhrnnej a konečnej vzorky, balenie, označovanie a pečatenie konečných vzoriek, Sprievodná dokumentácia pri zasielaní do laboratória, 3/ Výroba komerčných krmív pre spoločenské zvieratá, Stanovenie zrnitosti a sypnej hmotnosti kŕmnej zmesi, 4/ Kŕmne zvyšky konzervárenského priemyslu (ovocné výlisky a zvyšky), požiadavky na použité suroviny, využitie vo výžive zvierat, 5/ Laboratórne analýzy krmív pre potravinové zvieratá, Základné laboratórne analýzy krmív, 6/ Technológia skladovania a výroby kŕmnych komponentov, úprava a spracovanie sóje vo výrobnej prevádzke Tajba, a.s., Michaľany, / alternatívne v nákupnom sklade Tajba, a.s., Čečejovce, 7/ Využitie HACCP konceptu pri manažmente silážovania, 8/ Kŕmne zvyšky droždiarenského priemyslu používané ako kŕmne aditíva, postupy pri výrobe kŕmnych kvasníc, výživná a dietetická hodnota, Laboratórna kultivácia kvasníc Sacharomyces cerevisiae, Mikroskopické pozorovanie kvasníc, 9/ Kŕmne strukoviny, ich nutričná s dietetická hodnota, použitie pre jednotlivé druhy zvierat, Makroskopické a mikroskopické pozorovanie semien a produktov kŕmnych strukovín, Eliminácia antinutričných látok v strukovinách, Mikroskopické pozorovanie botanických nečistôt, 10/ Zásady a metodiky používané pri veterinárskom hodnotení, zmyslové posúdenie vzoriek krmív, posúdenie laboratórnych výsledkov, 11/ Metodiky používané na kontrolu GMO používaných pre výrobu krmív, 12/ Prezentácie seminárnych prác študentami – 1. časť, 13/ Prezentácie seminárnych prác študentami – 2. časť, ** |