Potravinové alergie a intolerancie

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaMBaI/PotAlaInt BKaPd/22    Skratka: PotAlaInt BKaPd
  •  Kredity: 2
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach – povolené sú najviac 3 ospravedlnené neúčasti zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov, dve z troch chýbajúcich cvičení si musí študent nahradiť (ústne preskúšanie garantom predmetu).
Záverečná skúška je formou písomného testu, pre jej úspešné absolvovanie je potrebné získať minimálne 51%.
Výsledky vzdelávania
Študenti po absolvovaní tohto predmetu získajú vedomosti o základnej štruktúre imunitného systému a mechanizmoch podieľajúcich sa na patogenéze potravinových alergií a intolerancií. Následne získajú vedomosti o alergiách na jednotlivé druhy potravín (mliečne výrobky, mäso, ryby, vajcia, ovocie, zeleninu, orechy, obilniny, včelie produkty), o potravinových intoleranciách, ich diagnostike, terapii a prevencii.
Stručná osnova predmetu
Základné pojmy v imunológii; Bunky a molekuly imunitného systému; Imunopatologické reakcie so zameraním na potravinové alergie; Imunologická podstata potravinových intolerancií; Alergie na mliečne výrobky; Alergie na mäso, ryby a vajcia; Alergie na ovocie, zeleninu a orechy; Alergie na obilniny; Alergie na včelie produkty; Potravinové intolerancie; Diagnostika, terapia a prevencia potravinových alergií a intolerancií.
Sylabus predmetu
Základné pojmy v imunológii.
Bunky a molekuly imunitného systému.
Imunopatologické reakcie so zameraním na potravinové alergie.
Imunologická podstata potravinových intolerancií.
Alergie na mliečne výrobky.
Alergie na mäso, ryby a vajcia.
Alergie na ovocie, zeleninu a orechy.
Alergie na obilniny.
Alergie na včelie produkty.
Potravinové intolerancie.
Diagnostika, terapia a prevencia potravinových alergií a intolerancií.
Odporúčaná literatúra
Mudroňová D.: Imunológia pre farmaceutov, 2020, 98 s., ISBN 978-80-8077-6824
Fuchs, M.: Potravinové alergie, 2013, 44 s., ISBN 978-80-7345-3350
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
KaBIOaGEN/B BKaPdf/18 – Biológia
Priebežné hodnotenie:
Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach – povolené sú najviac 3 ospravedlnené neúčasti zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov, dve z troch chýbajúcich cvičení si musí študent nahradiť (ústne preskúšanie garantom predmetu).
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach – povolené sú najviac 3 ospravedlnené neúčasti zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov, dve z troch chýbajúcich cvičení si musí študent nahradiť (ústne preskúšanie garantom predmetu).
Záverečná skúška je formou písomného testu, pre jej úspešné absolvovanie je potrebné získať minimálne 51%.
Záverečné hodnotenie:
Záverečná skúška je formou písomného testu, pre jej úspešné absolvovanie je potrebné získať minimálne 51 %.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
POZNÁMKA
žiadne
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 28.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content