Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Prednáška / Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 1 / 2 - Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Skúšajúci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 %-ná účasť na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach) a 54 %-ná účasť na prednáškach. Absolvovanie písomnej priebežnej previerky štúdia v 13. týždni semestra s minimálnou úspešnosťou 51 %. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A – E). | |
Výsledky vzdelávania | |
Študenti po absolvovaní tohto predmetu získajú vedomosti o hygienických požiadavkách pre zariadenia spoločného stravovania, o požiadavkách na osoby pracujúce v zariadeniach spoločného stravovania. Získajú základné informácie o hygienických požiadavkách v procese spracovania potravín a bezpečnosti potravín v gastronómii. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Základná legislatíva. Typy zariadení spoločného stravovania. Hygienické požiadavky, správna výrobná prax, správna hygienická prax a HACCP dokumentácia v zariadeniach spoločného stravovania. Súčasnosť a trendy v gastronómii. Dodržiavanie hygienických požiadaviek pri technologickej a tepelnej úprave potravín, skladovaní, servírovaní a preprave potravín v gastronómii. Mikrobiologické riziká pri úprave potravín. |
|
Sylabus predmetu | |
Prednášky 1. Typy stravovacích zariadení. 2. Základná terminológia používaná v gastronómií. 3. Hygienické požiadavky pri predbežnej úprave potravín v gastronómii. 4. Všeobecné hygienické požiadavky počas tepelnej úpravy pokrmov. 5. Hygienické zásady pri použití nízkych teplôt v gastronómii. 6. Hygienické pravidlá - zásady SVP, SHP; 7. Hygienické pravidlá - zásady HACCP systému; 8. Hygienické požiadavky pri nakladaní s odpadmi v stravovacích zariadeniach; 9. Hygienické požiadavky na skladovanie potravinárskeho tovaru a pokrmov gastronómií; 10. Hygienické požiadavky na osoby pracujúce v zariadeniach spoločného stravovania; 11. Hygienické požiadavky pri príprave pokrmov súčasnej svetovej kuchyne; 12. Hygienické požiadavky pri výrobe a manipulácií s lahôdkarskými výrobkami. 13. Hygienické požiadavky pri výrobe a manipulácií s cukrárenskými výrobkami. Cvičenia: 1. Dodržiavanie hygienických zásad pri základných technologických procesoch v gastronómii. 2. Základné gastronomické úpravy. 3. Mikrobiologické riziká pri úprave potravín v gastronómií. 4. Minimálne hygienické požiadavky na techniku a zariadenia používané v gastronómii; 5. Hygienické požiadavky na priestory stravovacích zariadení: budovy, infraštruktúra, vnútorné členenie; 6. Hygienické požiadavky na priestory stravovacích zariadení: vetranie, osvetlenie, zariadenia a materiály, voda; 7. Sanitácia v stravovacích zariadeniach a gastronómií; 8. Hygienické požiadavky pri výrobe a príprave pokrmov v liečebnej výžive, 9. Hygienické požiadavky pri výrobe a príprave pokrmov pomocou moderných technológií. 10. Odber vzoriek a laboratórna analýza pokrmov; 11. Hygienické zásady servírovania, výdaja a prepravy pokrmov; 12. Dokumentácia SVP v zariadení spoločného stravovania; 13. Písomný zápočtový test. |
|
Odporúčaná literatúra | |
1. Habánová, M., Habán, M.: Úprava potravín a stravovanie. Nitra: SPU, 2016, 222 s. ISBN 978-80-552-1585-3. 2. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 852/2004 z 29. apríla 2004 o hygiene potravín. 3. Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 533/2007 o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania. 4. Zákon NR SR č. 152/1995 Z. z. o potravinách. 5. Zákon NR SR č. 355/2007 Z. z. o ochrane podpore a rozvoji verejného zdravia. 6. Zeleňáková, L., Čapla, J., Zajac, P.: Hygiena výživy a stravovania. Nitra: SPU, 2018, 304 s. ISBN 978-80-552-1806-9. 7. http://eur-lex.europa.eu/oj/direct-access.html?locale=sk https://www.slov-lex.sk/ezz |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 %-ná účasť na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach) a 54 %-ná účasť na prednáškach. Absolvovanie písomnej priebežnej previerky štúdia v 13. týždni semestra s minimálnou úspešnosťou 51 %. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A – E). Záverečné hodnotenie: 100 % účasť na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Absolvovanie písomnej previerky štúdia v 13. týždni semestra s minimálnou úspešnosťou 51 %. Záverečná skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí v rozsahu A (91-100%), B (81–90%), C (71-80%), D (61-70%), E (51-60%) a FX (50% a menej).
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 28.11.2022 | |||||
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc. |