Zdravotná bezpečnosť a kvalita potravín z biotechnologickej výroby

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTaZbp/ZBaKPBV BKaPdf/22    Skratka: ZBaKPBV BKaPdf
  •  Kredity: 2
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Základnou podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je 100 %-ná účasť a splnenie úplného odborného programu výučby. V prípade ospravedlnenej neúčasti vypracuje študent seminárnu prácu z učiva, ktoré zameškal. Požaduje sa aktívna účasť na praktických cvičeniach v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach a úspešné vykonanie skúšky.
Výsledky vzdelávania
Študent získava absolvovaním predmetu základné vedomosti o základných biotechnologických postupoch pri výrobe potravín. Po absolvovaní praktických cvičení získa študent schopnosť samostatne pracovať a vyhodnocovať technologické postupy a normy používané v potravinárskom sektore využívajúcom biotechnológie.
Stručná osnova predmetu
Technologické postupy používané pri výrobe potravín.
Činnosť enzýmov, vitamínov a ostatných bioaktívnych látok.
Technológia výroby fermentovaných potravín – medovina, cider, čili omáčky, kvasené ovocie, ocot, horčica, kimchi a iné.
Praktické zvládnutie technologických postupov výroby a konzervácie potravín.
Identifikácia nebezpečenstiev, ktoré sú spojené s výrobou fermentovaných potravín.
Odporúčaná literatúra
1. Fellows, P. J. Food Processing Technology, 3rd ed. Cambridge: Woodhead Publishing, 2009, 928 s. ISBN 978-1-84569-216-2.
2. Holban, A.M., Grumezescu, A.M.: Advances in biotechnology for food industry. Amsterdam: Elsevier, 2018, 481 s. ISBN 978-0-12-811443-8.
3. Panesar, P.S., Marwaha, S.S. Biotechnology in Agriculture and Food processing, Boca Raton: CRC Press, 2017, 637 s. ISBN 978-1-13807-326-5.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnou podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je 100 %-ná účasť a splnenie úplného odborného programu výučby. V prípade ospravedlnenej neúčasti vypracuje študent seminárnu prácu z učiva, ktoré zameškal. Požaduje sa aktívna účasť na praktických cvičeniach v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach a úspešné vykonanie skúšky.
Záverečné hodnotenie:
A - 91-100%
B - 81-90%
C- 71-80%
D - 61-70%
E - 51-60%
Fx - 50% a menej
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 23.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content