Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
absolvovanie dvoch blokov prednášok; vypracovanie seminárnej práce; Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Výsledky vzdelávania | |
Doktorand po absolvovaní predmetu musí ovládať princípy a postupy základných analytických a niektorých nadstavbových metód stanovenia živín v krmivách, princípy výpočtu energetickej hodnoty krmív. Študent byť schopný hodnotiť krmivá z hľadiska ich nutričných vlastností, poznať faktory ich ovplyvnenia a pochopiť interakčné vzťahy krmív a živín z hľadiska ich nutričnej hodnoty resp. využiteľnosti. V časti špeciálna výživa musí študent ovládať zásady fázovej výživy a kŕmenia jednotlivých druhov zvierat a byť schopný hodnotiť kŕmne dávky z hľadiska zabezpečenia normovanej potreby živín a energie. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Živiny vo výžive zvierat, rozdelenie, biologický význam, nutričná fyziológia trávenia, absorpcie, metabolizmu a exkrécie u monogastrických a polygastrických zvierat. Energetické hodnotenie krmív vo vzťahu k druhu zvierat. Krmivá ako zdroj živín, rozdelenie, nutričná charakteristika, ich použitie vo výžive zvierat. Zásady fázovej výživy a kŕmenia zvierat z hľadiska nutričnej saturácie, rastu a vývoja, kvantitatívnej a kvalitatívnej úrovne produkcie, štádia reprodukcie vo vzťahu k druhovej a plemennej príslušnosti zvierat. Hodnotenie kŕmnych dávok pre jednotlivé druhy a kategórie zvierat pri uplatnení princípov fázovej výživy a technologických vplyvov kŕmenia. |
|
Sylabus predmetu | |
Rozdelenie živín, ich biologický význam a zastúpenie v krmivách. Stráviteľnosť živín v krmivách. Činitele ovplyvňujúce stráviteľnosť a exkréciu živín u zvierat. Krmivá, rozdelenie a použitie vo výžive zvierat – nutričná hodnota krmív. Legislatíva na úseku krmív. Všeobecné zásady výživy a kŕmenia jednotlivých druhov zvierat; normy potreby živín a energie, záchovná a produkčná potreba živín, režim kŕmenia. |
|
Odporúčaná literatúra | |
Magic D. a kol.: Výživa a kŕmenie zvierat, I. a II. časť, 2000; Vajda V.: Výživa hovädzieho dobytka, In: G:Kováč-Choroby HD, 2001; Bindas Ľ., Horniaková E.: Výživa a kŕmenie ošípaných, In: G:Kováč-Choroby ošípaných, 2012; Meyer H., Coenan M.: Krmení koní - Současné trendy ve výživě koní, 2003; Zeman L. a kol.: Výživa a krmení HZ, 2006; Donald Mc P. et al.: Animal Nutrition, 2010; Demeterová M.: Výživa a dietetika psov, 2012; National Research Council. "Nutrient requirements of swine." (2012); National Research Council. Nutrient requirements of dairy cattle: 2001. National Academies Press, 2001; National Research Council. Nutrient requirements of dogs and cats. National Academies Press, 2006. |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: absolvovanie dvoch blokov prednášok; vypracovanie seminárnej práce; Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 1 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 100.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 30.08.2022 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Peter Popelka, PhD. |