Ekoprodukcia krmovín a krmív

Študijný program: hygiena chovu zvierat a životné prostredie externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVaCHZv/EpKaK-ef/PVP/22    Skratka: EpKaK-ef/PVP
  •  Kredity: 5
  •  Ukončenie: Skúška
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Absolvovanie predmetu si vyžaduje účasť na prednáškach a cvičeniach, absolvovanie skúšky a vypracovanie a obhajobu seminárnej práce na zadanú tému. Výsledné hodnotenie je v rozsahu A – E podľa úrovne preukázaných vedomostí.
Výsledky vzdelávania
Študent absolvovaním predmetu, získava vedomosti o postupoch zameraných na výrobu a produkciu krmovín a krmív v systéme klasického a taktiež ekologického poľnohospodárstva. Dosiahne vedomosti, ktoré mu umožnia posúdiť kvalitu, nutričnú a dietetickú hodnotu krmovín a krmív zaradených do kŕmneho procesu produkčných hospodárskych zvierat. Oboznámi sa s odlišnosťami zabezpečenia výživy v konvenčných chovoch zvierat a chovov zameraných na ekologickú produkciu.
Stručná osnova predmetu
1. princípy tvorby a produkcie rastlinnej biomasy – biochemické procesy, nutričné zloženie krmovín, 2. biológia a morfológia kultúrnych hospodárskych plodín, 3. charakteristika poľnohospodárskych výrobných oblasti, 4. agrotechnika pestovania jednoročných a viacročných krmovín, 5. hodnotenie kvality krmovín a krmív a ich produkčnej účinnosti, 8. pastva - charakteristika a metódy priameho spásania viacročných porastov, alebo jednoročných krmovín 7. ekologické poľnohospodárstvo ako metóda poľnohospodárstva, zameraná na výrobu krmív a potraviny s použitím prírodných látok a postupov, 8. vplyv ekologického poľnohospodárstva na životné prostredie, 9. právne predpisy týkajúce sa ekologického poľnohospodárstva a štandardov životných podmienok zvierat v ekologickom chove.
Odporúčaná literatúra
Naď a kol. Krmoviny a jedovaté rastliny, 2017, s.187 ISBN 978-80-8077-568-1
Nariadenie (EÚ) 2018/848 – pravidlá ekologickej poľnohospodárskej výroby a označovania produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby
Jedovaterast.uvlf.sk
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie predmetu si vyžaduje účasť na prednáškach a cvičeniach, absolvovanie skúšky a vypracovanie a obhajobu seminárnej práce na zadanú tému. Výsledné hodnotenie je v rozsahu A – E podľa úrovne preukázaných vedomostí.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
POZNÁMKA
Anglický
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 05.09.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jaroslav Legáth, CSc.
Skip to content