Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Pre absolvovanie predmetu musí mať študent aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach podľa osnovy predmetu a odporúčanej literatúry. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Výsledky vzdelávania | |
Absolvovaním predmetu získa študent teoretické a praktické vedomosti z oblasti hygieny chovu zvierat a vplyvu používaných technológií v chove na zdravie, úžitkovosť a welfare zvierat. Osvojí si vedomosti z oblasti použitia inovatívnych postupov zlepšujúcich hygienu v chove zvierat, znižujúcich environmentálne záťaže, zameraných na podporu zdravia zvierat, znižovanie stresu z prostredia a tým k zlepšeniu welfare, úžitkovosti zvierat, ale aj k zvýšeniu kvality pracovného prostredia. V rámci hygienickej analýzy chovu bude študent vedieť zhodnotiť dopady teploty a ostatných fyzikálnych a chemických faktorov mikroklímy na zdravie a produktivitu hospodárskych zvierat. Analýza kvality ovzdušia ustajňovacích objektov mu poskytne obraz o mikrobiálnej záťaži, prípadne rizikách šírenia sa mikroorganizmov do okolitého prostredia, ako aj potravinového reťazca. Nadobudnuté poznatky zlepšovania mikroklímy využije pri predchádzaní ochorení v chovoch zvierat, a tým k znižovaniu ekonomických nákladov na ich liečbu a diagnostiku |
|
Stručná osnova predmetu | |
V predmete študenti získajú dostatočné vedomosti na: 1. vykonávanie zoohygienickej analýzy v chove hospodárskych zvierat, 2. objektívne posúdenie interakcií medzi jednotlivými faktormi ustajňovacieho prostredia, 3. zhodnotenie meniacich sa podmienok ustajňovacieho prostredia v danom čase a v priestore, 4, zhodnotenie krátkodobých a dlhodobých kritických stresorov ustajňovacieho prostredia vplývajúcich na zdravie, úžitkovosť a welfare zvierat. |
|
Sylabus predmetu | |
Vykonávanie zoohygienickej analýzy v chove hospodárskych zvierat. Objektívne posúdenie interakcií medzi jednotlivými faktormi ustajňovacieho prostredia. Zhodnotenie meniacich sa podmienok ustajňovacieho prostredia v danom čase a v priestore. Zhodnotenie krátkodobých a dlhodobých kritických stresorov ustajňovacieho prostredia vplývajúcich na zdravie, úžitkovosť a welfare zvierat. V rámci hygienickej analýzy chovov zhodnotenie dopadov teplotno-vlhkostných parametrov na ustajnené zvieratá a návrh opatrení na znižovanie týchto vplyvov. Zhodnotenie ostatných fyzikálnych a chemických faktorov mikroklímy v chovoch. Zhodnotenie kvality ovzdušia ustajňovacích objektov a analýzu rizikách šírenia sa mikroorganizmov do okolitého prostredia. Riešenie problematiky použitia inovatívnych postupov zlepšujúcich hygienu v chove zvierat. |
|
Odporúčaná literatúra | |
1. Gregová, G., Vargová, M., Ondrašovičová, O., Sasáková, N., Veszelits Laktičová, K.: Animal hygiene and welfare, Košice, 2014. 2. Wathes, C.M., Charles, D.R.: Livestock housing, CAB International, 1994. 3. Vaarst, M. et all.: Animal health and welfare in organic agriculture, CABI, Publishing, 2004. 4. Aland, A., Madec, F.: Sustainable animal production, wageningen Academic Publishing, 2009. 5. Szücs, E. et all.: Farm animal Welfare, Environment & Food Quality Interaction Studies, ISBN 978-960-89849-0-5, 2007, pp. 73-168. |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Priebežné hodnotenie: Vypracovanie seminárnej práce Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu musí mať študent aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach podľa osnovy predmetu a odporúčanej literatúry. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). Záverečné hodnotenie: Získanie kreditu v škále A-E v podľa pravidiel Študijného poriadku UVLF v Košiciach.
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 27.11.2022 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jaroslav Legáth, CSc. |