Hygiena chovu zvierat a welfare

Študijný program: hygiena chovu zvierat a životné prostredie externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVVLaWZ/HChZaW-ef/ProfP/22    Skratka: HChZaW-ef/ProfP
  •  Profilový predmet
  •  Kredity: 10
  •  Ukončenie: Skúška
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu musí mať študent aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach podľa osnovy predmetu a odporúčanej literatúry. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Výsledky vzdelávania
Absolvovaním predmetu získa študent teoretické a praktické vedomosti z oblasti hygieny chovu zvierat a vplyvu používaných technológií v chove na zdravie, úžitkovosť a welfare zvierat.
Osvojí si vedomosti z oblasti použitia inovatívnych postupov zlepšujúcich hygienu v chove zvierat, znižujúcich environmentálne záťaže, zameraných na podporu zdravia zvierat, znižovanie stresu z prostredia a tým k zlepšeniu welfare, úžitkovosti zvierat, ale aj k zvýšeniu kvality pracovného prostredia. V rámci hygienickej analýzy chovu bude študent vedieť zhodnotiť dopady teploty a ostatných fyzikálnych a chemických faktorov mikroklímy na zdravie a produktivitu hospodárskych zvierat.
Analýza kvality ovzdušia ustajňovacích objektov mu poskytne obraz o mikrobiálnej záťaži, prípadne rizikách šírenia sa mikroorganizmov do okolitého prostredia, ako aj potravinového reťazca. Nadobudnuté poznatky zlepšovania mikroklímy využije pri predchádzaní ochorení v chovoch zvierat, a tým k znižovaniu ekonomických nákladov na ich liečbu a diagnostiku
Stručná osnova predmetu
V predmete študenti získajú dostatočné vedomosti na: 1. vykonávanie zoohygienickej analýzy v chove hospodárskych zvierat, 2. objektívne posúdenie interakcií medzi jednotlivými faktormi ustajňovacieho prostredia, 3. zhodnotenie meniacich sa podmienok ustajňovacieho prostredia v danom čase a v priestore, 4, zhodnotenie krátkodobých a dlhodobých kritických stresorov ustajňovacieho prostredia vplývajúcich na zdravie, úžitkovosť a welfare zvierat.
Sylabus predmetu
Vykonávanie zoohygienickej analýzy v chove hospodárskych zvierat.
Objektívne posúdenie interakcií medzi jednotlivými faktormi ustajňovacieho prostredia.
Zhodnotenie meniacich sa podmienok ustajňovacieho prostredia v danom čase a v priestore.
Zhodnotenie krátkodobých a dlhodobých kritických stresorov ustajňovacieho prostredia vplývajúcich na zdravie, úžitkovosť a welfare zvierat.
V rámci hygienickej analýzy chovov zhodnotenie dopadov teplotno-vlhkostných parametrov na ustajnené zvieratá a návrh opatrení na znižovanie týchto vplyvov.
Zhodnotenie ostatných fyzikálnych a chemických faktorov mikroklímy v chovoch.
Zhodnotenie kvality ovzdušia ustajňovacích objektov a analýzu rizikách šírenia sa mikroorganizmov do okolitého prostredia.
Riešenie problematiky použitia inovatívnych postupov zlepšujúcich hygienu v chove zvierat.
Odporúčaná literatúra
1. Gregová, G., Vargová, M., Ondrašovičová, O., Sasáková, N., Veszelits Laktičová, K.: Animal hygiene and welfare, Košice, 2014.
2. Wathes, C.M., Charles, D.R.: Livestock housing, CAB International, 1994.
3. Vaarst, M. et all.: Animal health and welfare in organic agriculture, CABI, Publishing, 2004.
4. Aland, A., Madec, F.: Sustainable animal production, wageningen Academic Publishing, 2009.
5. Szücs, E. et all.: Farm animal Welfare, Environment & Food Quality Interaction Studies, ISBN 978-960-89849-0-5, 2007, pp. 73-168.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Vypracovanie seminárnej práce
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu musí mať študent aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach podľa osnovy predmetu a odporúčanej literatúry. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Záverečné hodnotenie:
Získanie kreditu v škále A-E v podľa pravidiel Študijného poriadku UVLF v Košiciach.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 27.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jaroslav Legáth, CSc.
Skip to content