Základy ekológie

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaŽPVLE/ZkEk HP/10    Skratka: ZkEk HP
  •  Kredity: 3
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 2   -   Za obdobie štúdia: 26 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Rozhodujúcou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna 100 %-ná účasť na cvičeniach. Študentovi môžu chýbať maximálne tri cvičenia za semester, z toho jedno môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť. Forma náhrady je spravidla vypracovanie seminárnej práce formou literárneho prehľadu z danej vymeškanej oblasti. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Výsledky vzdelávania
Študent absolvovaním predmetu získava základné vedomosti z ekológie a environmentalisky, súvisiace s výkonom profesie.
Stručná osnova predmetu
Základy environmentálnej výchovy a jej význam. Základné ekologické faktory prostredia a ich charakteristika. Vplyv priemyselnej a potravinárskej výroby na kvalitu ekosystému. Charakteristika abiotického prostredia a biocenózy. Predácia, predátori, parazitizmus a vzájomné vzťahy. Charakteristika vzdušného prostredia z pohľadu ekológie. Charakteristika vodného prostredia z pohľadu ekológie. Charakteristika pôdneho prostredia z pohľadu ekológie. Spôsoby ničenia škodcov a ich hodnotenie z pohľadu ekológie. Základné typy potravových reťazcov a potravné pyramídy. Starostlivosť o životné prostredie a environmentálna výchova. Odovzdávanie seminárnych prác a zápočet.
Sylabus predmetu
Úvod do problematiky, základy environmentálnej výchovy, vymedzenie základných pojmov.
Vzťahy medzi organizmom a prostredím. Podnety a zdroje prostredia a ich vplyv na rastlinnú a živočíšnu ríšu. Atmosféra, hydrosféra, pedosféra.
Charakteristika ekosystémov, lesný, lúčny a poľný ekosystém, vodný ekosystém, biomy.
Teória a prax environmentálnej výchovy. Metódy tvorivého riešenia problémov v environmentálnej výchove.
Interakcia prostredia, vnútrodruhová a medzidruhová konkurencia. Predácia a predátori.
Parazitizmus a choroba. Rozmanitosť parazitov, polymorfizmus a genetická zmena u parazitov a ich hostiteľov
Populácia – hustota, veková štruktúra, rast, potenciál, rozptyl a populačná dynamika.
Mutalizmus z pohľadu ekológie.
Praktická regulácia početnosti, ničenie škodcov, používané metódy a ich hodnotenie z ekologického pohľadu.
Poľnohospodárska produkcia a ekologické poľnohospodárstvo.
Potravinový reťazec, potravinová sieť. Podstata a typy potravinových reťazcov.
Ochrana prírody. Zákon o ochrane prírody, národné parky, chránené územia, medzinárodná legislatíva (CITES, Červená kniha ohrozených druhov)
Prostredie človeka, jeho spoločenský význam a hodnota a jeho vplyv na zdravie ľudí.
Odporúčaná literatúra
1. Miňo, Igor et al. Základy ekológie a aplikovaná ekológia pre študentov UVLF v Košiciach: Učebný text pre študijné programy VVL, HP, BKaP, CanHip a Farmácia
2. Townsend, Begon, Harper; Základy ekológie, Univerzita Palackého Olomouc, 2010
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Rozhodujúcou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna 100 %-ná účasť na cvičeniach. Študentovi môžu chýbať maximálne tri cvičenia za semester, z toho jedno môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť. Forma náhrady je spravidla vypracovanie seminárnej práce formou literárneho prehľadu z danej vymeškanej oblasti. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Záverečné hodnotenie:
skúška
A B C D E FX
91-100% 81-90% 71-80% 61-70% 51-60% 50% a menej
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 1376
ABCDEFX
35.129.2224.427.633.270.36
 
Dátum poslednej zmeny: 22.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content