Výživa ľudí

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/VžĽ HP/10    Skratka: VžĽ HP
  •  Kredity: 3
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Podmienkou na absolvovanie predmetu je účasť na prednáškach a praktických cvičeniach a získanie zápočtu (odovzdanie protokolov zo zadaní) a ústnej skúšky. Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie praktických cvičení je splnenie úplného odborného programu výučby a 100% účasť. V prípade ospravedlnenej neúčasti - ochorenie dokladované potvrdením od lekára - iba jedenkrát počas semestra si chýbajúce praktické cvičenie nie je potrebné nahradiť. V ostatných prípadoch je nutná náhrada praktických cvičení v termíne, ktorý určí garant študijného predmetu. Kredity sa neudelia študentovi, ktorý nezískal hodnotenie v ústnej skúške v stupnici A-E.
Výsledky vzdelávania
Predmet prispieva k dosiahnutiu profilu absolventa ŠP hygiena potravín. Absolvovaním predmetu študenti získajú prehľad o výžive ľudí, budú schopní pripravovať dotazníky na získanie anamnestických údajov potrebných k hodnoteniu výživového stavu človeka. Budú schopní po úspešnom ukončení procesu vzdelávania prevádzať antropometrické merania u človeka a získané údaje analyzovať. Študenti získajú praktické zručnosti pri analýze OVD, príprave jedálneho lístka a budú spôsobilí poradenskej činnosti v oblasti bezpečnostných systémov vo verejnom stravovaní. Študenti ovládajú metódy stanovenia výživovej hodnoty potravín, rozdiely v aplikovanej výžive (výživa gravidných a dojčiacich žien, výživa v detskom veku seniorov, osobitných skupín obyvateľstva vrátane alternatívnych foriem výživy a liečebnej výživy).
Stručná osnova predmetu
Výživa ľudí - definície a legislatíva. Národný program podpory zdravia, projekty WHO/FAO. Pyramída zdravia. Princípy výživy ľudí. Anamnéza, antropometria. Jedálny lístok. Spoločné stravovanie. HACCP v zariadeniach spoločného stravovania. Zdravotné riziká spojené s výživou – obezita, anorexia, bulímia a pod. Odporúčané výživové dávky, aplikovaná a liečebná výživa. Nutričné požiadavky na výrobcov potravín až po alternatívne formy výživy. Zdravý životný štýl a požiadavky na výživu.
Sylabus predmetu
PREDNÁŠKY:
1.
Poslanie vedy o výžive. História výživy. Jedlo ako kľúč ku kultúre. Výživa a legislatíva. Vymedzenie základných pojmov z výživy (požívanie a výživa, výživové potreby, potraviny, pochutiny, nápoje, voda, strava, pokrm, jedlo, základné potraviny, živiny, stráviteľnosť, využiteľnosť, výživové vlastnosti potravín).
2.
Zdravý životný štýl. Vieme zdravo žiť. Telesná aktivita slovenskej populácie. Zdravotný stav slovenskej populácie a prevencia kardiovaskulárnych a civilizačných ochorení. Národný program podpory zdravia SR.
3.
Požiadavky na výživu. Telesná záťaž a energetická potreba. Zložky (komponenty) výživy – živiny (makroživiny, mikroživiny). Hodnotenie nutričného stavu človeka.
4.
Gastrointestinálny systém človeka a jeho činnosť. Prehľad fyziológie trávenia, vstrebávania a vylučovania.
5. - 6.
Odporúčané výživové dávky: vývoj, aktuálna verzia, rozdelenie, ciele. Výskumný ústav potravinársky - Bratislava: potravinová banka dát – požívatinové tabuľky a program Alimenta.
7.- 8.
Možnosti prevencie v znižovaní výskytu chronických neinfekčných chorôb. Rizikové faktory chronických neinfekčných chorôb. Rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb. Dyslipoproteinémia Arteriálna hypertenzia. Fajčenie. Alkohol. Obezita. Diabetes mellitus. Metabolický syndróm. Hodnotenie celkového kardiovaskulárneho rizika.
9.
Netradičné rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb (homocysteín, zápalové markery, faktory zvyšujúce zrážanlivosť krvi).
10.
Psychosociálne faktory (psychosociálny stres, hostilita a typ správania, depresia a úzkosť, sociálna izolácia, sociálno-ekonomická úroveň a úroveň vzdelania).
11.
Špecifické riziká vo vybraných populačných skupinách (deti a mládež, ženy a seniori).
12.
Prevencia iných neprenosných ochorení hromadného výskytu (rizikové faktory a prevencia osteoporózy a nádorových ochorení).
13.
Liečebná výživa
Všeobecné princípy parenterálnej výživy (periférna parenterálna výživa, parenterálna výživa systémom all-in-one, stabilita zmesí parenterálnej výživy). Prístupové cesty pre parenterálnu výživu
Komplikácie parenterálnej výživy a ich prevencia. Enterálna výživa – princípy a zvláštnosti použitia v intenzívnej starostlivosti. Technika enterálnej výživy.
PRAKTICKÉ CVIČENIA:
1.
Podmienky pre udelenie zápočtu. Hodnotenie výživy ľudí - anamnéza. Klinické vyšetrenie nutričného stavu človeka. Hodnotenie nutričného stavu pacienta. Dotazník na vyhodnotenie spôsobov výživy univerzitných študentov a faktorov, ktoré ich ovplyvňujú. Atlas potravín a jedál.
PROTOKOL č. 1: 24-hod. nutričný protokol.
PROTOKOL č. 2: 24-hod. protokol o pohybovej aktivite.
PROTOKOL č. 3: Dotazník zameraný na vyhodnotenie stavu výživy univerzitných
študentov a faktorov, ktoré ho ovplyvňujú.
2.
Hodnotenie výživy ľudí - antropometrické merania: aktuálna výška a hmotnosť; normálna hmotnosť tela; ideálna hmotnosť tela; hmotnostno-výškový index, index telesnej hmotnosti
3.
Hodnotenie výživy ľudí – somatické vyšetrenie a antropometrické merania: pomer pás:boky (WHR index). Určenie zdravotného rizika podľa WHR. Určenie na základe obvodu pása kritérium rizika vzniku metabolických komplikácií obezity: Posúdenie objemu svalovej hmoty tela meraním obvodu svalstva paže.
PROTOKOL č. 4: Antropometrické meranie vlastného tela.
4.
Hodnotenie výživy ľudí - biochemické vyšetrenie, imunologické vyšetrenie. Meranie krvného tlaku.
Klasifikácia hodnôt krvného tlaku podľa Európskej hypertenziologickej spoločnosti. Artériová hypertenzia.
5.
Metabolizmus základných živín a ich energetická výťažnosť. Energetická bilancia. Metabolizmus základných živín, látková bilancia, prvková bilancia, bielkovinové minimum, plynová bilancia, minerálna bilancia, energetická bilancia, energia v potrave, energetická rovnováha, energetický ekvivalent, respiračný kvocient. Metódy na zisťovanie výživovej hodnoty v požívatinách. Metabolická rovnováha – katabolizmus a anabolizmus
Bielkoviny: nutričná potreba bielkovín, metabolizmus bielkovín, regulácia metabolizmu bielkovín, aminokyseliny.
Tuky: nutričná potreba tukov, metabolizmus lipidov a jeho regulácia, tukové emulzie v totálnej parenterálnej výžive.
Sacharidy: nutričná potreba sacharidov, metabolizmus glukózy počas parenterálnej výživy, metabolizmus glukózy v stresových situáciách, metabolizmus galaktózy a fruktózy.
Vitamíny, voda, minerálne látky.
Systematické zhodnotenie výživy – diagnóza malnutrície (poruchy výživy). Rozdelenie malnutrície (podvýživa, nadvýživa, deficit jednej alebo viacero živín).
6.
Hodnotenie nutričného stavu v klinickej praxi: energetická potreba organizmu, bazálny energetický výdaj, pokojový energetický výdaj. Meranie aktuálneho energetického výdaja: priama kalorimetria, nepriama kalorimetria. Stanovenie energetickej potreby.
PROTOKOL č. 5: Výpočet vlastnej energetickej bilancie a bazálneho metabolizmu.
7.
Odporúčané výživové dávky (OVD). Práca s databázami - Požívatinové tabuľky. Slovenská potravinová banka dát ako nástroj pri modelovaní výživy. Výpočet nutričného zloženia potraviny podľa receptúry.
PROTOKOL č. 6: Výpočet vlastných OVD. Vyhodnotenie výsledkov z vlastného hodnotenia nutričného stavu a určenie rizika z možných civilizačných ochorení.
8.
Metódy stanovenia výživovej hodnoty potravín. Modelový príklad porovnania vybraných parametrov zloženia vybraných druhov mlieka (Potravinové tabuľky SR – Mlieko a vajcia, 2000, údaje na etikete, vlastné meranie laboratórnych vzoriek mlieka prístrojom LactiChek).
PROTOKOL č. 8: Vybrané parametre zloženia mlieka – porovnanie.
9.
Aplikovaná výživa. Základy výživy gravidných a dojčiacich žien, výživa v detskom veku, detský vek – rozdelenie, etiológia sekundárnej akcelerácie, výživové potreby v detskom veku, maternálna výživa dojčením, umelá výživa dojčiat, výživa v predškolskom veku, výživa v školskom veku. Výživa seniorov. Výživa osobitných skupín obyvateľstva. Pozitíva a negatíva vo výžive (alkohol, tabak, drogy, fast food a pod.).
10.
Alternatívne formy výživy.
11.
Spoločné stravovanie. Kategórie a popis typov spoločného stravovania, stravovanie detí a mládeže, stravovanie ozbrojených zložiek.
12.
Potravinový dozor v podmienkach spoločného stravovania, HACCP. Všeobecné príčiny vzniku nebezpečenstiev.
PROTOKOL č. 8: Vypracovanie prúdového diagramu na prípravu vybraných druhov jedál, stanovenie nebezpečenstva, CCP, monitorovania, nápravných opatrení a dokumentácia.
13.
Zápočet.
OKRUH OTÁZOK NA SKÚŠKU
1. Vymedzenie základných pojmov (požívanie, výživa, jedenie, pitie, žuvanie, fajčenie, šnupanie).
2. Definujte: výživové potreby, biologické výživové potreby, socioekonomické výživové potreby.
3. Definujte a vysvetlite rozdiel medzi potravinami, pochutinami, nápojmi a vodou.
4. Vysvetlenie pojmov: strava, jedlo, pokrm, menu, základné potraviny.
5. Definujte stráviteľnosť, využiteľnosť a výživové vlastnosti potravín.
6. Živiny v potravinách.
7. Zásady správnej výživy.
8. Tráviaca sústava u človeka. Trávenie, vstrebávanie a vylučovanie.
9. Premena látok, látková bilancia.
10. Energetická bilancia, výťažnosť potravín a jej zisťovanie. Meranie energetickej premeny,
priama a nepriama energometria.
11. Bazálny metabolizmus a energetická spotreba u človeka. Riadenie príjmu potravy, premena
látok a energie.
12. Výživové faktory, ich rozdelenie a význam.
13. Odporúčané výživové dávky, DVD, DDP.
14. Výživa vybraných skupín obyvateľstva.
15. Alternatívne formy výživy: Vegetariánstvo, vegánstvo, makrobiotická výživa - princípy a využitie
v praxi.
16. Potravinová banka dát, pyramída zdravia.
17. Index telesnej hmotnosti – definícia, meranie, použitie v praxi, bulímia a anorexia.
18. Výživa a prevencia vzniku srdcovocievnych ochorení.
19. Možnosti prevencie v znižovaní výskytu chronických neinfekčných chorôb.
20. Rizikové faktory chronických neinfekčných chorôb.
21. Liečebná výživa.
22. Spoločné stravovanie – hlavné zásady prípravy stravy.
23. Zásady skladovania, prípravy, tepelnej úpravy a výdaja pokrmov.
24. Uplatnenie HACCP systému pri príprave jedál.
Odporúčaná literatúra
1. DUDRIKOVÁ, E., VÝROSTKOVÁ, J., MAĽOVÁ, J. Výživa ľudí : I. diel. 1. vyd. Košice : UVLF, 2021. ISBN 978-80-8077-740-1, 144 s.
2. DUDRIKOVÁ, Eva. Výživové hodnotenie potravín. 1. vyd. Košice : UVLF, 2011. 133 s. ISBN 978-80-8077-268-0.
3. KENDÍK, K.: Receptúry diétnych pokrmov. vydavateľstvo Nová práca, 2004, 382s.
4. JEDLIČKA, J.: Zdravý životný štýl. Nitra, 2009, 315s.
5. Prednášky.
6. Praktické cvičenia.
7. Potravinové tabuľky jednotlivých komodít (Program Alimenta), VÚP Bratislava, 2002.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Disciplína sa zaoberá postupmi správnej výživy ľudí, odporúčanými výživovými dávkami SR, potravinovými tabuľkami. Študenti nadobudnú praktickú zručnosť pri hodnotení výživového stavu ľudí, oboznámia s činnosťou gastrointestinálneho traktu človeka, potrebou živín a energie v jednotlivých fázach vývoja človeka, naučia sa pracovať s potravinovými tabuľkami SR vrátane softvéru Alimenta. Študenti získajú prehľad o princípoch spoločného stravovania ľudí vrátane systému HACCP a neinfekčných ochoreniach človeka.
Priebežné hodnotenie:
Podmienkou na absolvovanie predmetu je vypracovanie odovzdanie vyplnených nutričných protokolov (dotazníkov) a výsledkov meraní vo forme protokolov a získanie zápočtu.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou na absolvovanie predmetu je účasť na prednáškach a praktických cvičeniach a získanie zápočtu (odovzdanie protokolov zo zadaní) a ústnej skúšky. Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie praktických cvičení je splnenie úplného odborného programu výučby a 100% účasť. V prípade ospravedlnenej neúčasti - ochorenie dokladované potvrdením od lekára - iba jedenkrát počas semestra si chýbajúce praktické cvičenie nie je potrebné nahradiť. V ostatných prípadoch je nutná náhrada praktických cvičení v termíne, ktorý určí garant študijného predmetu. Kredity sa neudelia študentovi, ktorý nezískal hodnotenie v ústnej skúške v stupnici A-E.
Záverečné hodnotenie:
Úspešné absolvovanie ústnej skúšky. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). V prípade výučby "on-line" (nepriaznivá epidemiologická situácia) absolvuje študent skúšku na základe výsledkov písomného testu (esej) v systéme Moodle.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
POZNÁMKA
žiadne
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 149
ABCDEFX
77.1812.087.382.680.670.0
 
Dátum poslednej zmeny: 28.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content