Zootechnika a technológia chovu zvierat

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVDCHZv/ZtaT2 HP/20    Skratka: ZtaT2 HP
  •  Kredity: 7
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 2   -   Za obdobie štúdia: 26 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
OBSAHOVÁ NÁPLŇ ŠTÁTNICOVÉHO PREDMETU
- nie je štátnicový predmet
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre úspešné absolvovanie predmetu študent sa musí zúčastňovať na cvičeniach a prednáškach v zmysle študijného poriadku, absolvovať dve písomné previerky v semestri s hodnotením minimálne 51%. Opravu písomných previerok môže študent opakovať 2x. Opravné termíny vypíše garant predmetu v čase 1-5 týždňov od ukončenia semestra. Predmet končí v LS skúškou, ktorá sa skladá z troch častí: 1. test (30 otázok) – min. 51 %; 2. identifikácia plemien HZ (20 obrázkov) – min. 51%; 3. ústna odpoveď (1 otázka) – min. 51%, konečné hodnotenie sa vypočíta ako priemer výsledkov dosiahnutých v jednotlivých častiach A= 91 - 100% B = 81 - 90% C = 71 - 80% D = 61 - 70% E = 51 - 60% Fx = menej ako 51%.
Výsledky vzdelávania
Študent získava znalosti o význame chovu zvierat, ich domestikovaní, selekcii a šľachtení ako aj využití a zameraní jednotlivých plemien hospodárskych zvierat. V rámci všeobecnej zootechniky získa prehľad a skúsenosti s fixáciou, manipuláciou, vážením a meraním zvierat. Oboznámi sa s povinným označovaním jednotlivých druhov hospodárskych zvierat. Získa teoretické aj praktické vedomosti a skúsenosti s hodnotením exteriéru aj aktívnou účasťou pri posudzovaní na výstavách. Zároveň získa prehľad o využití, úžitkových typoch a chovných kategóriách jednotlivých druhov HZ. V rámci špeciálnej zootechniky sa oboznámi s charakteristikami a využitím jednotlivých plemien HZ.
Stručná osnova predmetu
Všeobecná zootechnika: fylogenéza a domestikácia HZ, zootechnická taxonómia, rast a vývin HZ, tvarové a úžitkové vlastnosti HZ, plemenárska evidencia, označovanie a identifikácia zvierat. Chov hovädzieho dobytka - charakteristika plemien, chov plemenných typov a kategórií HD, chov kráv bez trhovej produkcie, úžitkové vlastnosti so zameraním na produkciu kvalitných produktov. Chov oviec a kôz – charakteristika plemien, spôsoby chovu a odchov jahniat a kozliat, produkcia mlieka, mäsa a vlny, vlnoznalectvo. Chov ošípaných – charakteristika plemien, technológia chovu jednotlivých kategórií, chov prasníc, úžitkové vlastnosti. Chov koní – charakteristika plemien a spôsoby chovu koni, chov kobýl a žriebät, výkonnostné skúšky koní, manipulácia, hodnotenie, označovanie, evidencia, ustajnenie plemenných koni, plemenárska práca a plemenné knihy. Chov hydiny – charakteristika plemien hydiny, tvarové a úžitkové vlastnosti, technológie chovu jednotlivých druhov a kategórií hydiny, výkrm brojlerov, chov nosivých a mäsových plemien sliepok, liahnutie, odchov moriek, perličiek, bažantov a jarabíc, vznik a chov hybridov. Chov kožušinových zvierat – popis a štandardy bylinožravých a mäsožravých plemien kožušinových zvierat, bonitácia, tvarové a úžitkové vlastnosti, intenzívny chov a malochov králikov.
Sylabus predmetu
Sylabus prednášok a cvičení LS:
1. prednáška: Plemenná charakteristika koní. Skupina mongolských koní, skupina orientálnych teplokrvných koní (kone iránskeho, arabského, anglického typu). Skupina chladnokrvných (okcidentálnych) plemien koní - belgický kôň, clydestal, percheron, norický kôň). Skupina severských (nordických) plemien koní. Skupina malých horských plemien koní (hucul, hafling). 2. prednáška: Organizácia a technika chovu koní. Ošetrovanie a odchov zrebných kobýl, ošetrenie kobyly a žriebäťa po pôrode, odstav žriebät, posudzovanie žriebät. Pasenie a pohyb koní. Výkonnostné skúšky a výcvik v chove koní (výcvik podsednom, výcvik v ťahu), predvádzanie koní., pohlavná, pracovná, chovná, telesná dospelosť, pohlavná dospelosť. 3. prednáška: Plemenárska práca v chove koní a plemenná kniha plnokrvníkov. Výber kobýl a žrebcov na plemenitbu, ruja kobýl a jej skúšanie, príprava žrebca a kobyly na pripúšťanie, žrebnosť kobýl, žrebenie, plodnosť kobýl. Metódy plemenitby v chove koní – čistokrvná plemenitba, kríženie, medzidruhové kríženie. 4. prednáška : Charakteristika jednotlivých plemien oviec. Plemenná charakteristika jemnovlnných a polojemnovlnných plemien oviec, mäsových, hrubovlnných, mliekových, kožuchových, kožušinových plemien oviec. Spôsoby chovu a ošetrovanie oviec. Technika chovu jednotlivých kategórií a druhov oviec (odchov jahniat, pasenie oviec...). Produkty chovu oviec (vlna, ovčie mäso, ovčie mlieko a výrobky, kože a ovčie kožušiny). 5. prednáška : Plemenárska práca a šľachtiteľské programy v chove oviec pre r. 2008–2012. Produkcia, spotreba a presun ovčích komodít v rámci krajín EÚ. Početné stavy a úžitkovosť oviec na Slovensku. Produkčné smery, šľachtenie a plemenitba v chove oviec. Pasenie a krmovinové zdroje. Technika a technológia v chove oviec. Ekonomika a podporná politika odvetvia chovu oviec. 6. prednáška : Plemenná charakteristika a štandardy plemien ošípaných (priamouché, zvislouché, červené, čierne a čiernostrakaté plemená ošípaných Rast a vývin, usmerňovanie a ovplyvňovanie rastu ošípaných, typy ošípaných. Objektívne metódy hodnotenia úžitkových schopností ošípaných. Najvýznamnejšie plemená na Slovensku. 7. prednáška: Koncepcie chovu ošípaných, šľachtiteľské a hybridizačné programy 2008–2012. Postavenie chovu ošípaných, vývoj početných stavov, Plemenárska práca a populácia ošípaných. Koncepcia produkčných smerov a plemennej skladby. Plemien v hybridných programoch. 8. prednáška : Technika a technológie pre chov ošípaných (chov a ošetrovanie kancov, prasníc, odchov prasiat, výkrm ošípaných). Chov a odchov kancov a prasníc. Plemenárska práca v chove ošípaných (hodnotenie plemenných ošípaných, kontrola úžitkovosti, výbery, nákupné a výstavné trhy, bonitácia plemenných stád). 9. prednáška: Plemenná charakteristika a štandardy mliekových a kombinovaných plemien hovädzieho dobytka. Odchov a odchov jednotlivých kategórií teliat (obdobie mledzivovej výživy, obdobie mliečnej výživy). Odchov mladého dobytka. Odchov jalovíc. Kontrolné maštale prvôstok. Technika a technológie pre chov dojníc. 10. prednáška: Plemenná charakteristika kombinovaných a mäsových plemien hovädzieho dobytka. Technika a technológia chovu jednotlivých kategórií výkrmového hovädzieho dobytka Výkrm teliat. Výkrm hovädzieho dobytka. 11. prednáška: Mlieková úžitkovosť HD. Mlieko a jeho zloženie. Tvorba mlieka a sekrečná činnosť mliečnej žľazy prežúvavcov. Laktácia a jej priebeh. Dojnosť a dojitelnosť. Spôsoby dojenia prežúvavcov. Typy dojacích zariadení. Tvarové vlastnosti vemena z pohľadu vhodnosti pre strojové dojenie. 12. prednáška: Koncepcia chovu a šľachtiteľské programy v chove HD pre roky 2008 - 2012. Vývoj početných stavov a produkcia. Ekonomické a mimoekonomické efekty chovu HD na Slovensku. Šľachtenie mliekových a mäsový plemien HD. Plemena HD pre chov kráv bez trhovej produkcie. 13. prednáška Charakteristika plemien kôz. Šľachtenie a plemenitba v chove kôz Technika a technológia chovu kôz. Mlieková a mäsová úžitkovosť kôz. Koncepcia chovu kôz na Slovensku pre roky 2010– 2016. Strana: 3 1. cvičenie: Hodnotenie tvarových vlastností a identifikácia koní (posudzovanie jednotlivých častí tela). Meranie a váženie koní, indexy telesných mier. 2. cvičenie:. Farby koní (základné farby, zvláštnosti sfarbenia, sýtosť sfarbenia, odtieň farby). Vrodené a získané odznaky. Hodnotenie športových a jazdeckých koní. Postroje, postrojovanie koní, sedlanie koní, posúdenie pohybu a výkonnosti koní, základné pojmy pohybu, základné chody koňa, umelé chody. 3. cvičenie: Určovanie veku koní. Nepravidelný a chybný chrup koní. Odchov a ošetrovanie koní. Skúšky výkonnosti. Označovanie plemenných koní. Hodnotenie pracovnej spôsobilosti koní. 4.cvičenie :Hodnotenie tvarových vlastností oviec - meranie, váženie a určovanie veku oviec. Určovanie úžitkových typov oviec, chovný cieľ a bonitácia plemenných oviec. Kontrola úžitkovosti v chove oviec v malochovoch a veľkovýrobných technológiách chovu oviec. 5. cvičenie : Označovanie a evidencia v chove oviec. Základy vlnoznalectva. Stavba rúna, ovčie kože a kožušiny. Strihanie oviec. Posúdenie fyzikálnych, technologických vlastností vlny. Určovanie sortimentu vlny. Ošetrovanie oviec, ručné a strojové dojenie. 6. cvičenie: Označovanie ošípaných. Úžitkové vlastností ošípaných – plodnosť, výkrmnosť, jatočná hodnota a výťažnosť u ošípaných, Skúšky výkrmnosti a jatočnej hodnoty potomstva plemenných ošípaných. Stanice výkrmnosti a jatočnej hodnoty. 7. cvičenie: Typológia plemien, hodnotenie tvarových vlastností ošípaných. Meranie, váženie a telesné indexy ošípaných. Značkový kľúč. Hodnotenie ošípaných podľa typu, konštitúcie a zovňajšku. Určovanie veku ošípaných, hodnotenie plemenných ošípaných z hľadiska úžitkovosti (kontroly zdravia, úžitkových vlastností, výkrmnosti a jatočnej hodnoty). 8. cvičenie : Bodové hodnotenie výkrmnosti a jatočnej hodnoty. Stanovenie výslednej triedy. Mliečnosť prasníc a vyrovnanosť vrhu (príklad). Chov jednotlivých kategórií ošípaných. Chov hovädzieho dobytka 9. cvičenie: Typológia plemien hovädzieho dobytka. Hodnotenie tvarových vlastností hovädzieho dobytka, posudzovanie exteriéru priamou metódou, bodovou sústavou, meraním. Spôsoby zisťovania živej hmotnosti. Určovanie veku hovädzieho dobytka podľa zubov a rohov . Značkový kľúč. 10. cvičenie: Mlieková úžitkovosť hovädzieho dobytka, dojenie, Laktácia, používanie prepočtov mliekovej úžitkovosti., mäsová úžitkovosť, výkrmnosť a jatočná hodnota HD. 11. cvičenie : Kontrola mliekovej úžitkovosti hovädzieho dobytka, Kontrola dojitelnosti kráv, posudzovanie tvarových a funkčných vlastností vemena, Kontrola dedičnosti mliekovej úžitkovosti (metóda matka a dcéry, metóda vrstovníčok, staničná metóda) 12. cvičenie: Hodnotenie tvarových a úžitkových vlastností kôz. Označovanie kôz. Určovanie veku kôz. Úžitkové typy , chovný cieľ a bonitácia plemenných kôz. 13. cvičenie: Spôsoby chovu kôz. Plemenitba a kontrola úžitkovosti v chove kôz.
Odporúčaná literatúra
Zigo a kol. 2017: Cvičenie zo všeobecnej zootechniky, vyd. UVLF v Košiciach, ISBN 978-80-8077-509-4.
Vasiľ M. 2015: Všeobecná zootechnika, vyd. UVLF v Košiciach, ISBN 978-80-8077-481-3. Vasiľ M. a kol. 2015: Chov kožušinových zvierat, vyd. UVLF v Košiciach, ISBN 978-80-8077-487-5.
Sidor, E.: Chov hospodárskych zvierat, 2003, Slovenská Poľnohospodárska Univerzita v Nitre, Vydavateľstvo SPU.
Chmelničná, Ľ. a kol.: Technológia chovu malých hospodárskych zvierat, 2008, Slovenská Poľnohospodárska Univerzita v Nitre, Vydavateľstvo SPU.
Šubrt, J., Hrouz, J.: Obecná zootechnika - návody do cvičení, 2000, Mendelova Zemedelská a Lesnícka Univerzita.
Žižlavský, J. a kol: Chov hospodárskych zvierat, MZLU Brno, 2002, 208s.
Tančin, V., Tančinová,D.: Strojové dojenie kráv a kvalita mlieka, Publikácie SCPV, Nitra, 2008, s.64 – 74, ISBN 978-80-88872-80-1.
Frelich, J. a kol.: Chov skotu, 2001, České Budejovice, ISBN 80-7040-512-0
Farkašová a kol. e-Atlas plemien zvierat : hovädzí dobytok, ovce, kozy, ošípané. UVLF 2021. ISBN 978-80-8077-739-5, online, 125s.
Zigo a kol. e-Atlas plemien zvierat: hydina a kožušinové zvieratá. UVLF 2019. ISBN 978-80-8077-655-8, online, 136s.
Lacková a kol. e-Atlas plemien zvierat: psy, mačky, kone. UVLF 2020. ISBN 978-80-8077-685-5 online, 236s.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
KaAHF/An I. HP*/10 - Anatómia I. a KaBIOaGEN/B HP/10 - Biológia a KaVDCHZv/Kr HP/20 - Krmoviny a jedovaté rastliny a KaVVP/LT HP/20 - Latinská terminológia
Priebežné hodnotenie:
Pre úspešné absolvovanie predmetu študent sa musí zúčastňovať na cvičeniach a prednáškach v zmysle študijného poriadku, absolvovať dve písomné previerky v semestri s hodnotením minimálne 51%. Opravu písomných previerok môže študent opakovať 2x. Opravné termíny vypíše garant predmetu v čase 1-5 týždňov od ukončenia semestra.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre úspešné absolvovanie predmetu študent sa musí zúčastňovať na cvičeniach a prednáškach v zmysle študijného poriadku, absolvovať dve písomné previerky v semestri s hodnotením minimálne 51%. Opravu písomných previerok môže študent opakovať 2x. Opravné termíny vypíše garant predmetu v čase 1-5 týždňov od ukončenia semestra. Predmet končí v LS skúškou, ktorá sa skladá z troch častí: 1. test (30 otázok) – min. 51 %; 2. identifikácia plemien HZ (20 obrázkov) – min. 51%; 3. ústna odpoveď (1 otázka) – min. 51%, konečné hodnotenie sa vypočíta ako priemer výsledkov dosiahnutých v jednotlivých častiach A= 91 - 100% B = 81 - 90% C = 71 - 80% D = 61 - 70% E = 51 - 60% Fx = menej ako 51%.
Záverečné hodnotenie:
Predmet končí v LS skúškou, ktorá sa skladá z troch častí: 1. test (30 otázok) – min. 51 %; 2. identifikácia plemien HZ (20 obrázkov) – min. 51%; 3. ústna odpoveď (1 otázka) – min. 51%, konečné hodnotenie sa vypočíta ako priemer výsledkov dosiahnutých v jednotlivých častiach A= 91 - 100% B = 81 - 90% C = 71 - 80% D = 61 - 70% E = 51 - 60% Fx = menej ako 51%.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 670
ABCDEFX
6.4212.0921.6423.1332.544.18
 
Dátum poslednej zmeny: 05.05.2023
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content