Ekonomika

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaŽPVLE/Ek HP/20    Skratka: Ek HP
  •  Kredity: 4
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Podmienkou pre absolvovanie predmetu je aktívna účasť na praktických cvičeniach, úspešné vykonanie testu pre udelenie zápočtu a úspešné vykonanie skúškového testu.
Výsledky vzdelávania
Absolvovaním predmetu študent získa teoretické a praktické poznatky, skúsenosti a návyky, ktoré mu umožnia efektívne riešiť základné problémy ekonomiky v oblasti výkonu veterinárnych činností.
Stručná osnova predmetu
Založenie podnikateľského subjektu
Základy finančného riadenia pre veterinárnych lekárov
Základy ekonomiky zdravia zvierat
Sylabus predmetu
Sylaby prednášok:
1. Základné pojmy: input, output, ekonomika. Právne formy podnikania a formálne založenie podnikateľského subjektu v obl. veterinárskych služieb.
2. Dopyt a ponuka veterinárskych služieb.
3.-4. Rozpočet (zakladateľský, marketingový), reklamy. Plánovaná bilancia majetku a zdrojov krytia (Súvaha), oceňovanie majetku a záväzkov.
5.-6. Náklady vs. výdavky (príjmy vs. výnosy). Pôsobivé a nepôsobivé operácie v podvojnom účtovníctve a v jednoduchom účtovníctve.
7. Vznik výsledku hospodárenia / straty v podvojnom a jednoduchom účtovníctve. Krátkodobá rovnováha a maximalizácia zisku v podmienkach dokonalej konkurencie na trhu výrobkov a služieb
8. Povinnosti veterinárneho lekára – podnikateľa a zamestnávateľa (dane, odvody, poplatky).
9. Klasifikácia nákladov (priame a nepriame náklady, klasifikácia nákladov na predikciu správania nákladov (FC, VC, AVC)
10.-11. Metóda CVP (BEP - lineárne a nelineárne správanie sa nákladov), klasifikácia TC na FC a VC-empirické, grafické a matematické metódy, výpočet bodu zvratu). Vyžitie metódy CVP na farme.
12. Náklady prevencie chorôb (prevalencia chorôb, náklady na liečbu, straty a čisté náklady na choroby)
13. Rozhodovanie na úrovni farmy (ekonomické metódy pri rozhodovaní o kontrole chorôb - Rozhodovací strom, výpočet EV, Partial Budgeting.
Sylaby praktických cvičení:
1. Podnikateľský plán (účel, funkcie, osnova).
2. Marketing v oblasti veterinárskych služieb (marketingový mix, marketingový plán, konkurencia!.
3. Riadenie dlhodobého majetku.
4. Riadenie zásob, oceňovanie zásob (vážený priemer a metóda FIFO), evidenčný a účtovný program pre veterinárnych lekárov.
5.-6. Náklady vs. výdavky (príjmy vs. výnosy). Pôsobivé a nepôsobivé operácie v podvojnom účtovníctve a v jednoduchom účtovníctve.
7. Vznik výsledku hospodárenia / straty v podvojnom a jednoduchom účtovníctve. Krátkodobá rovnováha a maximalizácia zisku v podmienkach dokonalej konkurencie na trhu výrobkov a služieb
8. Povinnosti veterinárneho lekára – podnikateľa a zamestnávateľa (dane, odvody, poplatky).
9. Klasifikácia nákladov (priame a nepriame náklady, klasifikácia nákladov na predikciu správania nákladov (FC, VC, AVC)
10.-11. Metóda CVP (BEP - lineárne a nelineárne správanie sa nákladov), klasifikácia TC na FC a VC-empirické, grafické a matematické metódy, výpočet bodu zvratu). Vyžitie metódy CVP na farme.
12. Náklady prevencie chorôb (prevalencia chorôb, náklady na liečbu, straty a čisté náklady na choroby)
13. Rozhodovanie na úrovni farmy (ekonomické metódy pri rozhodovaní o kontrole chorôb - Rozhodovací strom, výpočet EV, Partial Budgeting.
Odporúčaná literatúra
Korimová, J. Základy ekonomiky. 1. vyd. Košice : UVLF v Košiciach, 2019. 115 s. ISBN 978-80-8077-644-2.
Korim, P. - Korimová, J. Ekonomika a právo pre veterinárnych medikov. 1. vyd. Košice : UVLF v Košiciach, 2020. 85 s. ISBN 978-80-8077-695-4.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Test v prostredí Moodle
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou pre absolvovanie predmetu je aktívna účasť na praktických cvičeniach, úspešné vykonanie testu pre udelenie zápočtu a úspešné vykonanie skúškového testu.
Záverečné hodnotenie:
Test v prostredí Moodle, zisk minimálne 51 % možných bodov
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 730
ABCDEFX
13.1511.7829.8618.0826.30.82
 
Dátum poslednej zmeny: 29.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content