Úradný veterinárny lekár

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/ÚrVL HP/20    Skratka: ÚrVL HP
  •  Kredity: 2
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 1
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 1   -   Za obdobie štúdia: 13 / 13 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
Stručná osnova predmetu
Postavenie úradného veterinárneho lekára v rámci štátneho dozoru nad výrobou potravín.
- Povinnosti úradného veterinárneho lekára:
Kontroly:
- informácie o potravinovom reťazci;
- pohoda zvierat;
- špecifikovaný rizikový materiál a ostatné vedľajšie živočíšne produkty;
- laboratórne testovanie.
Audit:
- zhoda s požiadavkami určenými nariadeniami (ES) č. 852/2004; č. 853/2004; č. 1774/2002.
- Spolupráca jednotlivých zložiek orgánov veterinárnej a potravinovej správy.
Sylabus predmetu
1 Prednáška: Úradný veterinárny lekár – definícia, kvalifikácia, ustanovenie do funkcie, povinnosti všeobecne. Veterinárny inšpektor. Bitúnky, prevádzkarne na manipuláciu so zverou a rozrábkarne, ktoré uvádzajú na trh čerstvé mäso – definície.
Prakt. cvičenie: Oboznámenie sa legislatívnymi podkladmi určujúcimi zodpovednosť a povinnosti úradného veterinárneho lekára (veterinárneho inšpektora). Veterinárne kontroly podľa Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady 584/2004 - definície a rozsah pôsobnosti.
2 Prednáška: Schvaľovanie prevádzok na výrobu potravín (bitúnky, prevádzkarne na manipuláciu so zverou a rozrábkarne, ktoré uvádzajú na trh čerstvé mäso): Legislatívne požiadavky na stavby, ich súčasti, rozloženie a vybavenie. Zdroj vody. Pohyb materiálov a osôb.
Prakt. cvičenie: Schvaľovanie prevádzok na výrobu potravín (bitúnky, prevádzkarne na manipuláciu so zverou a rozrábkarne, ktoré uvádzajú na trh čerstvé mäso). Kontrola dokumentáce predloženej na schválenie (porovnanie s legislatívnymi požiadavkami).
3 Prednáška: Schvaľovanie prevádzok na výrobu potravín: Plány SVP a HACCP. Legislatívne podklady a ich interpretácia.
Prakt. cvičenie: Schvaľovanie prevádzok na výrobu potravín: Plány SVP a HACCP (porovnanie s legislatívnymi požiadavkami).
4 Prednáška: Kontrola dodržiavania povinnosti prevádzkovateľa pri ochrane pohody zvierat (doprava, manipuplácia, ustajnenie, omračovanie a vykrvovanie). Legislatívne podklady a ich interpretácia.
Prakt. cvičenie: : Kontrola dodržiavania povinnosti prevádzkovateľa pri ochrane pohody zvierat (doprava, manipuplácia, ustajnenie, omračovanie a vykrvovanie). Legislatívne podklady a ich interpretácia.
5 Prednáška: Evidencia zvierat. Kontrola evidencie prevádzkovateľom. Overovanie evidencie, vyraďovanie z evidencie. Legislatívne podklady a ich interpretácia.
Prakt. cvičenie: Kontrola evidencie prevádzkovateľom bitúnku. Overovanie evidencie, vyraďovanie z evidencie.
6 Prednáška: Kontrola SVP a ACCP. Plány, ich vykonávanie a vedenie záznamov o vykonaných (samo)kontrolách. Legislatívne podklady a ich interpretácia.
Prakt. cvičenie: Kontrola dodržiavania plánov SVP a HACCP na bitúnku. Analýza záznamov o vykonaných (samo)kontrolách.
7 Prednáška: Kvalifikácia a vzdelávanie pracovníkov prevádzky a pracovníkov kontrolných orgánov. Kontinuálne vzdelávanie a dokladovanie vzdelania. Legislatívne podklady a ich interpretácia.
Prakt. cvičenie: Kontrola dodržiavania plánov SVP a HACCP na bitúnku. Analýza záznamov o vykonaných (samo)kontrolách. Dokumentácia vykonaných kontrolných úkonov (všetkých) na bitúnku.
8 Prednáška: Kontrola TSE. Špecifikovaný rizikový materiál, zber, označovanie a odstraňovanie. Evidencia úkonov a množstiev. Legislatívne podklady a ich interpretácia (Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) 999/2001).
Prakt. cvičenie: Kontrola zberu, označovania a odstraňovanie ŠRM na bitúnku / rozrábke. Kontrola evidencie ŠRM.
9 Prednáška: Audit prevádzok na výrobu potravín. Legislatívne podklady a ich interpretácia. Nezávislosť, objektivita, transparentnosť auditu. Kritériá auditu. Zhoda plánov výroby s kritériami, zhoda výrobnej praxe s plánmi. Súčasti auditu.
Prakt. cvičenie: Audit bitúnku / rozrábky.
10 Prednáška: Audit prevádzok na výrobu potravín. Komunikácia s prevádzkovateľom. Dôkazový materiál.
Prakt. cvičenie: Audit bitúnku / rozrábky.
11 Prednáška: Audit prevádzok na výrobu potravín. Správa z auditu a spätná väzba.
Prakt. cvičenie: Vypracovanie správy z auditu (zistenia, dôkazy, návrh na nápravné opatrenia).
12 Prednáška: Vnútorný audit výkonu úradných kontrol. Legislatívne podklady a ich interpretácia.
Prakt. cvičenie: Vnútorný audit výkonu úradných kontrol na bitúnku / rozrábke.
13 Prednáška: Spolupráca jednotlivých zložiek orgánov veterinárnej a potravinovej správy.
Prakt. cvičenie: Test vedomostí.
Odporúčaná literatúra
Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 0882/2004; č. 0852/2004; č. 0853/2004; č. 0854/2004; Rozhodnutie Rady (ES) č. 2006/677;
Nariadenie Komisie (ES) č. 1774/2002; č. 2073/2005; č. 2075-2005; č.1665/2006;
Nariadenie Vlády SR č. 302/2003; 315/2003; č. 320/2003; č. 626/2004;
Vestník MPSR 1/2004;
Vyhláška MPSR 463-2004 a 464-2004.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Hygiena a technológia mäsa, Hygiena a technológia mlieka, Hygiena a technológia hydiny, vajec a zveri.
Priebežné hodnotenie:
Písomný test.
Záverečné hodnotenie:
Ústna skúška.
Otázky na skúšku budú odvodené z nasledovných okruhov:
- Zodpovednosť a povinnosti úradného veterinárneho lekára / veterinárneho inšpektora.
- Legislatívne požiadavky na prevádzku bitúnku (prevádzkarne na manipuláciu so zverou, rozrábky) - stavby, ich súčasti, rozloženie a vybavenie.
- Legislatívne požiadavky na zdroje vody.
- Legislatívne požiadavky na dokumentácia SVP a HACCP.
- Evidencia činností vykonávaných prevádzkovateľom (samokontrola) a kontrolnými orgánmi.
- Legislatívne požiadavky na pracovníkov bitúnku (kvalifikácia, zdravotný stav).
- Legislatívne požiadavky na ochranu zvierat pri preprave, ustajnení a zabíjaní na bitúnku.
- Evidencia hospodárskych zvierat a s tým spojené povinnosti prevádzkovateľa bitúnku a kontrolných orgánov.
- Kontrola TSE na bitúnku.
- Inšpekcia a audit bitúnku.
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 22.04.2020
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content