Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Forma výučby: | Prednáška / Cvičenie |
Rozsah výučby: | Týždenný: 1 / 1 - Za obdobie štúdia: 13 / 13 (odporúčaný, v hodinách) |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Skúšajúci: | |
Garant: | |
Stručná osnova predmetu | |
Postavenie úradného veterinárneho lekára v rámci štátneho dozoru nad výrobou potravín. - Povinnosti úradného veterinárneho lekára: Kontroly: - informácie o potravinovom reťazci; - pohoda zvierat; - špecifikovaný rizikový materiál a ostatné vedľajšie živočíšne produkty; - laboratórne testovanie. Audit: - zhoda s požiadavkami určenými nariadeniami (ES) č. 852/2004; č. 853/2004; č. 1774/2002. - Spolupráca jednotlivých zložiek orgánov veterinárnej a potravinovej správy. |
|
Sylabus predmetu | |
1 Prednáška: Úradný veterinárny lekár – definícia, kvalifikácia, ustanovenie do funkcie, povinnosti všeobecne. Veterinárny inšpektor. Bitúnky, prevádzkarne na manipuláciu so zverou a rozrábkarne, ktoré uvádzajú na trh čerstvé mäso – definície. Prakt. cvičenie: Oboznámenie sa legislatívnymi podkladmi určujúcimi zodpovednosť a povinnosti úradného veterinárneho lekára (veterinárneho inšpektora). Veterinárne kontroly podľa Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady 584/2004 - definície a rozsah pôsobnosti. 2 Prednáška: Schvaľovanie prevádzok na výrobu potravín (bitúnky, prevádzkarne na manipuláciu so zverou a rozrábkarne, ktoré uvádzajú na trh čerstvé mäso): Legislatívne požiadavky na stavby, ich súčasti, rozloženie a vybavenie. Zdroj vody. Pohyb materiálov a osôb. Prakt. cvičenie: Schvaľovanie prevádzok na výrobu potravín (bitúnky, prevádzkarne na manipuláciu so zverou a rozrábkarne, ktoré uvádzajú na trh čerstvé mäso). Kontrola dokumentáce predloženej na schválenie (porovnanie s legislatívnymi požiadavkami). 3 Prednáška: Schvaľovanie prevádzok na výrobu potravín: Plány SVP a HACCP. Legislatívne podklady a ich interpretácia. Prakt. cvičenie: Schvaľovanie prevádzok na výrobu potravín: Plány SVP a HACCP (porovnanie s legislatívnymi požiadavkami). 4 Prednáška: Kontrola dodržiavania povinnosti prevádzkovateľa pri ochrane pohody zvierat (doprava, manipuplácia, ustajnenie, omračovanie a vykrvovanie). Legislatívne podklady a ich interpretácia. Prakt. cvičenie: : Kontrola dodržiavania povinnosti prevádzkovateľa pri ochrane pohody zvierat (doprava, manipuplácia, ustajnenie, omračovanie a vykrvovanie). Legislatívne podklady a ich interpretácia. 5 Prednáška: Evidencia zvierat. Kontrola evidencie prevádzkovateľom. Overovanie evidencie, vyraďovanie z evidencie. Legislatívne podklady a ich interpretácia. Prakt. cvičenie: Kontrola evidencie prevádzkovateľom bitúnku. Overovanie evidencie, vyraďovanie z evidencie. 6 Prednáška: Kontrola SVP a ACCP. Plány, ich vykonávanie a vedenie záznamov o vykonaných (samo)kontrolách. Legislatívne podklady a ich interpretácia. Prakt. cvičenie: Kontrola dodržiavania plánov SVP a HACCP na bitúnku. Analýza záznamov o vykonaných (samo)kontrolách. 7 Prednáška: Kvalifikácia a vzdelávanie pracovníkov prevádzky a pracovníkov kontrolných orgánov. Kontinuálne vzdelávanie a dokladovanie vzdelania. Legislatívne podklady a ich interpretácia. Prakt. cvičenie: Kontrola dodržiavania plánov SVP a HACCP na bitúnku. Analýza záznamov o vykonaných (samo)kontrolách. Dokumentácia vykonaných kontrolných úkonov (všetkých) na bitúnku. 8 Prednáška: Kontrola TSE. Špecifikovaný rizikový materiál, zber, označovanie a odstraňovanie. Evidencia úkonov a množstiev. Legislatívne podklady a ich interpretácia (Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) 999/2001). Prakt. cvičenie: Kontrola zberu, označovania a odstraňovanie ŠRM na bitúnku / rozrábke. Kontrola evidencie ŠRM. 9 Prednáška: Audit prevádzok na výrobu potravín. Legislatívne podklady a ich interpretácia. Nezávislosť, objektivita, transparentnosť auditu. Kritériá auditu. Zhoda plánov výroby s kritériami, zhoda výrobnej praxe s plánmi. Súčasti auditu. Prakt. cvičenie: Audit bitúnku / rozrábky. 10 Prednáška: Audit prevádzok na výrobu potravín. Komunikácia s prevádzkovateľom. Dôkazový materiál. Prakt. cvičenie: Audit bitúnku / rozrábky. 11 Prednáška: Audit prevádzok na výrobu potravín. Správa z auditu a spätná väzba. Prakt. cvičenie: Vypracovanie správy z auditu (zistenia, dôkazy, návrh na nápravné opatrenia). 12 Prednáška: Vnútorný audit výkonu úradných kontrol. Legislatívne podklady a ich interpretácia. Prakt. cvičenie: Vnútorný audit výkonu úradných kontrol na bitúnku / rozrábke. 13 Prednáška: Spolupráca jednotlivých zložiek orgánov veterinárnej a potravinovej správy. Prakt. cvičenie: Test vedomostí. |
|
Odporúčaná literatúra | |
Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 0882/2004; č. 0852/2004; č. 0853/2004; č. 0854/2004; Rozhodnutie Rady (ES) č. 2006/677; Nariadenie Komisie (ES) č. 1774/2002; č. 2073/2005; č. 2075-2005; č.1665/2006; Nariadenie Vlády SR č. 302/2003; 315/2003; č. 320/2003; č. 626/2004; Vestník MPSR 1/2004; Vyhláška MPSR 463-2004 a 464-2004. |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Obsahová prerekvizita: Hygiena a technológia mäsa, Hygiena a technológia mlieka, Hygiena a technológia hydiny, vajec a zveri. Priebežné hodnotenie: Písomný test. Záverečné hodnotenie: Ústna skúška. Otázky na skúšku budú odvodené z nasledovných okruhov: - Zodpovednosť a povinnosti úradného veterinárneho lekára / veterinárneho inšpektora. - Legislatívne požiadavky na prevádzku bitúnku (prevádzkarne na manipuláciu so zverou, rozrábky) - stavby, ich súčasti, rozloženie a vybavenie. - Legislatívne požiadavky na zdroje vody. - Legislatívne požiadavky na dokumentácia SVP a HACCP. - Evidencia činností vykonávaných prevádzkovateľom (samokontrola) a kontrolnými orgánmi. - Legislatívne požiadavky na pracovníkov bitúnku (kvalifikácia, zdravotný stav). - Legislatívne požiadavky na ochranu zvierat pri preprave, ustajnení a zabíjaní na bitúnku. - Evidencia hospodárskych zvierat a s tým spojené povinnosti prevádzkovateľa bitúnku a kontrolných orgánov. - Kontrola TSE na bitúnku. - Inšpekcia a audit bitúnku.
|
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 22.04.2020 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD. |