Hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/ŠS HaTMMlV/20    Skratka: ŠS HaTMMlV
  •  Kredity: 15
  •  Ukončenie: Štátna skúška - predmet štátnej skúšky
  •  
  • Semester:
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby:
Rozsah výučby: Týždenný:    -   Za obdobie štúdia: (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia:
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Garant:
OBSAHOVÁ NÁPLŇ ŠTÁTNICOVÉHO PREDMETU
Význam mlieka vo výžive ľudí a výživná hodnota mlieka a mliečnych výrobkov Primárne zložky mlieka, ich charakteristika a syntéza v mliečnej žľaze Ochranné látky, enzýmy v mlieku, ich rozdelenie, zloženie, vlastnosti, technologický význam a výživová hodnota Faktory ovplyvňujúce zloženie mlieka Fyzikálno-chemické vlastnosti mlieka a ich využitie v praxi a faktory ovplyvňujúce fyzikálno-chemické vlastnosti mlieka Sekundárne zložky mlieka a ich hygienický, zdravotný a vplyv na technologické procesy Cudzorodé látky v mlieku a v mliečnych výrobkoch (látky pridávané úmyselne – aditívne) Cudzorodé látky v mlieku a v mliečnych výrobkoch (látky pridávané neúmyselne – kontaminujúce látky), nápravné opatrenia, prevencia Kvalita mlieka počas laktácie (mledzivo, mlieko zdravých zvierat, mastitídne mlieko, mlieko starodojných kráv) a vplyv na technologické procesy v mliekarstve a zdravie ľudí Hygienicky a technologicky významné skupiny mikroorganizmov v mliekarstve Žiaduce mikroorganizmy v mliekarstve (čisté mliekarske kultúry), ich rozdelenie, popis a použitie v technologickom mliekarskom procese Nežiaduce mikroorganizmy v mliekarstve ich rozdelenie, popis a vplyv na kvalitu a bezpečnosť mlieka a mliečnych výrobkov Patogénne mikroorganizmy v mliekarstve ich rozdelenie, popis a vplyv na zdravie človeka Toxinogénne mikroorganizmy v mliekarstve ich rozdelenie, popis a vplyv na zdravie človeka Vírusové ochorenia z mlieka a mliečnych výrobkov (vírusová hepatitída typu A, kliešťová encefalitída, detská obrna, ochorenia vyvolané enterovírusmi zo skupiny Coxsackie a ECHO, SLAK) Mikrobiologické kritériá na mlieko a mliečne výrobky Intolerancia mlieka – mechanizmus vzniku, klinické príznaky, liečba, prevencia SVP a HACCP v mliekarstve, základné princípy, definície a použitie v praxi Získavanie mlieka a primárne ošetrenie surového mlieka v poľnohospodárskej prvovýrobe. Uplatnenie princípov HACCP (prúdový diagram, CCP, CL, monitorovanie, nápravné opatrenia, záznamy, zodpovednosť, verifikácia systému) Dojenie vrátane robotického dojenia, princíp, výhody a nevýhody, vplyv na zdravie mliečnej žľazy a kvalitu mlieka Čistenie a dezinfekcia v prvovýrobe mlieka Zvoz mlieka do mliekarne a princípy preplácania mlieka prvovýrobcom mlieka Právne normy uplatňované v mliekarstve v EÚ a na Slovensku Zdravotné požiadavky na produkciu surového mlieka a hygiena chovov na produkciu mlieka - Kritériá na surové mlieko Požiadavky na mliečne výrobky - Požiadavky na teplotný reťazec a na tepelné ošetrenie Príjem mlieka v mliekarni a základné mliekarske ošetrenie surového mlieka (čistenie mlieka, odstreďovanie, dezodorizácia, baktofugácia, homogenizácia, štandardizácia) Spôsoby tepelného ošetrenia mlieka Termizácia mlieka a mliečnych výrobkov, termizačné zariadenia používané v mliekarstve, vplyv termizácie na asociáciu mikroorganizmov Pasterizácia mlieka, pasterizačné zariadenia používané v mliekarstve, vplyv pasterizácie na asociáciu mikroorganizmov Sterilizácia mlieka, sterilizačné zariadenia používané v mliekarstve, vplyv sterilizácie na asociáciu mikroorganizmov Vplyv tepelného ošetrenia mlieka na zložky mlieka a mliečnych výrobkov Doskový pastér, jeho princíp, popis, funkcia a význam použitia v mliekarstve Charakteristika konzumného mlieka, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, jeho hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby konzumného mlieka Charakteristika konzumnej smotany, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, jeho hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby konzumnej smotany Charakteristika masla, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby masla Charakteristika kyslomliečnych výrobkov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby kyslomliečnych výrobkov Charakteristika sladených zahustených mliečnych výrobkov , trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby sladených zahustených mliečnych výrobkov Charakteristika nesladených zahustených mliečnych výrobkov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby nesladených zahustených mliečnych výrobkov Charakteristika sušených mliečnych výrobkov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby sušených mliečnych výrobkov Charakteristika mrazených krémov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby mrazených krémov Definícia syrov, základné rozdelenie a charakteristika syrov, rozdelenie syrov, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP Charakteristika sladkých syrov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika kyslých syrov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika čerstvých syrov, zrejúcich mäkkých syrov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika mäkkých syrov zrejúcich v chlade a v soľnom roztoku, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika syrov s bielou plesňou na povrchu, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika syrov s plesňou v ceste, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika syrov s nízkodohrievanou syreninou, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika syrov s vysokodohrievanou syreninou, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika parených syrov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika tavených syrov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Balenie konzumného mlieka a mliečnych výrobkov, princíp balenia, druhy obalového materiálu, spôsoby balenia, výhody a nevýhody, bezpečnosť spotrebiteľa Srvátka a cmar ako vedľajšie produkty v mliekarstve, zloženie, vlastnosti a spôsob zužitkovania, hygienické a technologické aspekty Získavanie a spracovanie ovčieho mlieka, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby výrobkov z ovčieho mlieka Bryndza ako slovenský fenomén, charakteristika bryndze, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby bryndze Získavanie a spracovanie kozieho mlieka, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby výrobkov z kozieho mlieka
Stručná osnova predmetu
Význam mlieka vo výžive ľudí a výživná hodnota mlieka a mliečnych výrobkov Primárne zložky mlieka, ich charakteristika a syntéza v mliečnej žľaze Ochranné látky, enzýmy v mlieku, ich rozdelenie, zloženie, vlastnosti, technologický význam a výživová hodnota Faktory ovplyvňujúce zloženie mlieka Fyzikálno-chemické vlastnosti mlieka a ich využitie v praxi a faktory ovplyvňujúce fyzikálno-chemické vlastnosti mlieka Sekundárne zložky mlieka a ich hygienický, zdravotný a vplyv na technologické procesy Cudzorodé látky v mlieku a v mliečnych výrobkoch (látky pridávané úmyselne – aditívne) Cudzorodé látky v mlieku a v mliečnych výrobkoch (látky pridávané neúmyselne – kontaminujúce látky), nápravné opatrenia, prevencia Kvalita mlieka počas laktácie (mledzivo, mlieko zdravých zvierat, mastitídne mlieko, mlieko starodojných kráv) a vplyv na technologické procesy v mliekarstve a zdravie ľudí Hygienicky a technologicky významné skupiny mikroorganizmov v mliekarstve Žiaduce mikroorganizmy v mliekarstve (čisté mliekarske kultúry), ich rozdelenie, popis a použitie v technologickom mliekarskom procese Nežiaduce mikroorganizmy v mliekarstve ich rozdelenie, popis a vplyv na kvalitu a bezpečnosť mlieka a mliečnych výrobkov Patogénne mikroorganizmy v mliekarstve ich rozdelenie, popis a vplyv na zdravie človeka Toxinogénne mikroorganizmy v mliekarstve ich rozdelenie, popis a vplyv na zdravie človeka Vírusové ochorenia z mlieka a mliečnych výrobkov (vírusová hepatitída typu A, kliešťová encefalitída, detská obrna, ochorenia vyvolané enterovírusmi zo skupiny Coxsackie a ECHO, SLAK) Mikrobiologické kritériá na mlieko a mliečne výrobky Intolerancia mlieka – mechanizmus vzniku, klinické príznaky, liečba, prevencia SVP a HACCP v mliekarstve, základné princípy, definície a použitie v praxi Získavanie mlieka a primárne ošetrenie surového mlieka v poľnohospodárskej prvovýrobe. Uplatnenie princípov HACCP (prúdový diagram, CCP, CL, monitorovanie, nápravné opatrenia, záznamy, zodpovednosť, verifikácia systému) Dojenie vrátane robotického dojenia, princíp, výhody a nevýhody, vplyv na zdravie mliečnej žľazy a kvalitu mlieka Čistenie a dezinfekcia v prvovýrobe mlieka Zvoz mlieka do mliekarne a princípy preplácania mlieka prvovýrobcom mlieka Právne normy uplatňované v mliekarstve v EÚ a na Slovensku Zdravotné požiadavky na produkciu surového mlieka a hygiena chovov na produkciu mlieka - Kritériá na surové mlieko Požiadavky na mliečne výrobky - Požiadavky na teplotný reťazec a na tepelné ošetrenie Príjem mlieka v mliekarni a základné mliekarske ošetrenie surového mlieka (čistenie mlieka, odstreďovanie, dezodorizácia, baktofugácia, homogenizácia, štandardizácia) Spôsoby tepelného ošetrenia mlieka Termizácia mlieka a mliečnych výrobkov, termizačné zariadenia používané v mliekarstve, vplyv termizácie na asociáciu mikroorganizmov Pasterizácia mlieka, pasterizačné zariadenia používané v mliekarstve, vplyv pasterizácie na asociáciu mikroorganizmov Sterilizácia mlieka, sterilizačné zariadenia používané v mliekarstve, vplyv sterilizácie na asociáciu mikroorganizmov Vplyv tepelného ošetrenia mlieka na zložky mlieka a mliečnych výrobkov Doskový pastér, jeho princíp, popis, funkcia a význam použitia v mliekarstve Charakteristika konzumného mlieka, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, jeho hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby konzumného mlieka Charakteristika konzumnej smotany, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, jeho hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby konzumnej smotany Charakteristika masla, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby masla Charakteristika kyslomliečnych výrobkov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby kyslomliečnych výrobkov Charakteristika sladených zahustených mliečnych výrobkov , trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby sladených zahustených mliečnych výrobkov Charakteristika nesladených zahustených mliečnych výrobkov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby nesladených zahustených mliečnych výrobkov Charakteristika sušených mliečnych výrobkov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby sušených mliečnych výrobkov Charakteristika mrazených krémov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby mrazených krémov Definícia syrov, základné rozdelenie a charakteristika syrov, rozdelenie syrov, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP Charakteristika sladkých syrov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika kyslých syrov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika čerstvých syrov, zrejúcich mäkkých syrov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika mäkkých syrov zrejúcich v chlade a v soľnom roztoku, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika syrov s bielou plesňou na povrchu, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika syrov s plesňou v ceste, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika syrov s nízkodohrievanou syreninou, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika syrov s vysokodohrievanou syreninou, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika parených syrov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Charakteristika tavených syrov, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby syrov Balenie konzumného mlieka a mliečnych výrobkov, princíp balenia, druhy obalového materiálu, spôsoby balenia, výhody a nevýhody, bezpečnosť spotrebiteľa Srvátka a cmar ako vedľajšie produkty v mliekarstve, zloženie, vlastnosti a spôsob zužitkovania, hygienické a technologické aspekty Získavanie a spracovanie ovčieho mlieka, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby výrobkov z ovčieho mlieka Bryndza ako slovenský fenomén, charakteristika bryndze, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby bryndze Získavanie a spracovanie kozieho mlieka, trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, hygiena a technológia v rámci HACCP, chyby výrobkov z kozieho mlieka
Podmienky na absolvovanie predmetu
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 116
ABCDEFX
34.4825.8621.5511.210.00.06.90.0
 
Dátum poslednej zmeny: 22.04.2020
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content