Klinická prax - Klinika prežúvavcov

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: K-P/KlPrax Pž2 HP*/20    Skratka: KlPrax Pž2 HP*
  •  Kredity: 2
  •  Ukončenie: Zápočet
  •  
  • Semester:
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný:    -   Za obdobie štúdia: 30s (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Absolvovanie predpísaného počtu hodín klinickej praxe
Výsledky vzdelávania
Zvládnutie základných diagnostických metód, odber a analýza biologických materiálov v klinickom laboratóriu, interpretácia výsledkov vyšetrení potrebných na spresnenie diagnózy, určenie diagnózy, sledovanie priebehu ochorenia. Zvládnutie základných terapeutických zákrokov (enterálne a parenterálne podávanie liečiv, infúzna terapia, vykonávanie rehydratačnej terapie a lokálne ošetrovanie pacientov)
Stručná osnova predmetu
Samostatné evidovanie klinických záznamov (evidencia dekurz, záznam v systéme)
Samostatné klinické vyšetrovanie pacienta (sledovanie triasových hodnôt dvakrát denne, priebehu vývoja zdravotného stavu pacientov)
Vykonanie odberu biologického materiálu od pacientov a následná analýza
Laboratórne spracovanie vzoriek od pacientov
Stanovenie diagnózy a prognózy pacienta
Vykonávanie požadovaných terapeutických zákrokov (enterálne a parenterálne podávanie liečiv, infúzna terapia, vykonávanie rehydratačnej terapie a lokálne ošetrovanie pacientov)
Asistencia pri náročnejších terapeutických zákrokoch, mobilná klinika
Sylabus predmetu
10 hodín - oboznámenie sa so zásadami správneho odberu biologického materiálu (krv, krvné sérum, moč, mlieko, trus, bachorový obsah) a odber biologického materiálu pre laboratórne analýzy. 10 hodín - oboznámenie sa s metodikami používanými pri analýze vnútorného prostredia a spracovanie a príprava biologického materiálu pre laboratórne analýzy. 10 hodín - vykonávanie jednoduchých laboratórnych analýz biologického materiálu, práca v biochemickom laboratóriu, AAS laboratóriu a hematologickom laboratóriu a posúdenie výsledkov laboratórnych analýz.
Odporúčaná literatúra
Slanina, Lehocký a kol.: Veterinárna klinická diagnostika vnútorných chorôb, Bratislava, Príroda 1993.
Hisira Vladimír, Mudroň Pavol,Nagy Oskar, Pauliková Iveta, Kadaši Marián, Klien Róbert, Mekková Simona: Klinická propedeutika pre ŠP Hygiena potravín. 1. vyd. Košice :UVLF, 2020. ISBN 978-80-8077-683-1, 225 s.
Kováč, G. a kol.: Choroby hovädzieho dobytka. M&M vydavateľstvo, Prešov, 2001: 874 s. Vrzgula, L., Sokol, J. : Hodnoty metabolických profilových testov u domácich zvierat a ich interpretácia. 1987, IVVVL Košice
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Denne v rámci vizity na klinike
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie predpísaného počtu hodín klinickej praxe
Záverečné hodnotenie:
zápočet
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 26
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 25.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content