Ekológia a ochrana životného prostredia

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVVLaWZ/EaOŽP-PVP/21    Skratka: EaOŽP-PVP
  •  Kredity: 5
  •  Ukončenie: Skúška
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu musí mať študent aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach podľa osnovy predmetu a odporúčanej literatúry. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Výsledky vzdelávania
Absolvovaním predmetu získa študent teoretické a praktické vedomosti z oblasti ekológie a ochrany zložiek životného prostredia, vzduchu, vody a pôdy súvisiacimi s podmienkami hygieny chovu zvierat. Osvojí si vedomosti z oblasti asanácie prostredia, postupy dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie pri chove zvierat z hľadiska ochrany zdravia ľudí a zvierat. Spozná postupy pri ochrane vodných zdrojov negatívnymi dopadmi z poľnohospodárskej činnosti. V rámci hygienickej analýzy kvality pitnej vody pozná metodické postupy pri hodnotení jednotlivých ukazovateľov kvality pitnej vody. Využije poznatky pri riešení problematiky spracovania a úpravy organických odpadov zo živočíšnej výroby v súvislosti s následným využitím bez negatívnych dopadov na hnojenie pasienkov a pôdy v rámci veterinárnej starostlivosti o životné prostredie a verejné zdravie.
Stručná osnova predmetu
Získanie dostatočných vedomostí na: 1. riešenie preventívnych opatrení súvisiacich s ochranou zložiek životného prostredia, vzduchu, vody a pôdy a ekológiou prostredia, 2. vykonávanie postupov asanácie prostredia v chove zvierat, dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie vzhľadom na ochranu životného prostredia a zdravia ľudí a zvierat, 3. ovládanie postupov analýzy kvalitatívnych ukazovateľov pitnej vody, 4. riešenie problematiky hygienického spracovania a využitia organických odpadov z hľadiska zníženia dopadov na vodu a pôdu, 5. sledovanie kontroly znečisťovania životného prostredia s cieľom zníženia negatívnych dopadov.
Sylabus predmetu
Prednášky. 1. Ochrana životného prostredia pri chove zvierat (voda, vzduch, pôda). 2. Asanácia prostredia a preventívne sanitačné opatrenia pri prevencii šírenia infekčných ochorení vzhľadom na životné prostredie. Integrované znečisťovanie, prevencia a kontrola (IPPC). 3. Dezinfekcia ako súčasť sanitácie, druhy, spôsoby a etapy dezinfekcie vo vzťahu k veterinárnym objektom a verejnému zdraviu. 4. Význam vody a ochrana vodných zdrojov pred znečistením. Význam kvality vody vo vzťahu k živočíšnej výrobe a verejnému zdraviu. Prevencia vodou prenosných ochorení. 5. Hygiena ovzdušia a vzduchom prenášané ochorenia. Zdroje chemického a biologického znečistenia ovzdušia (plyny, prašnosť a mikrobiologická kontaminácia zo živočíšnej výroby). Choroby prenášané vzduchom, prevencia ich šírenia. 6. Deratizácia v asanácii prostredia. Hlodavce, prevencia a používanie chemických rodenticídov v praxi. 7. Dezinsekcia v asanácii prostredia. Hmyz, prevencia a spôsoby dezinsekcie, ich využitie v praxi vzhľadom na životné prostredie a zdravie organizmov. 8. Organické odpady zo živočíšnej výroby, skladovanie a spracovanie exkrementov zvierat z hľadiska ochrany životného prostredia a prevencie šírenia chorôb. 9. Odpadové vody z hľadiska znečistenia životného prostredia, čistenie odpadových vôd a význam pre verejné zdravie. Cvičenia 1. Znečisťovanie vody, pôdy a pasienkov pri chove zvierat, prevencia šírenia infekčných ochorení (seminárna práca podľa tematiky štúdia). 2. Charakteristika hlavných skupín dezinfekčných látok, ich vlastnosti, mechanizmus účinku. 3. Kontrola účinnosti dezinfekcie. 4. Fyzikálne, chemické a mikrobiologické ukazovatele kvality pitnej a povrchovej vody. 5. Chemické a mikrobiologické ukazovatele hygieny vzduchu. 6. Deratizácia ako kontrola výskytu hlodavcov. Rodenticídy, používanie a ochrana zdravia pri práci s rodenticídmi. 7. Dezinsekcia, organizácia dezinsekčných prác. Všeobecné zásady prác s insekticídmi, bezpečnosť a ochrana zdravia. 8. Zloženie, fyzikálne, chemické a mikrobiologické vlastnosti exkrementov farmových zvierat. Biotermické spracovanie exkrementov zvierat z hľadiska ochrany prostredia a šírenia infekčných chorôb. 9. Čistenie odpadových vôd a hodnotenie účinnosti technologického procesu čistenia v ČOV.
Odporúčaná literatúra
Sasáková, N. a kol.: Veterinárska starostlivosť o životné prostredie. Vysokoškolská učebnica pre VVL a HP- prvé vydanie. Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2020, s. 330. ISBN 978-80-8077-697-8
Sasáková, N. a kol.: Hygiena chovu zvierat. Košice 2020.
Hromada, R., Sasáková, N., Veszelits Laktičová, K.,Vargová, M., Kachnič, J., Venglovský, J., Gregová, G.: Návody na praktické cvičenia z hygieny chovu hospodárskych zvierat. 1 . vyd.,UVLF Košice, 2020, 104 s.
Ďalší študijný materiál poskytnutý pracoviskom
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Príprava seminárnej práce, podklady.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu musí mať študent aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach podľa osnovy predmetu a odporúčanej literatúry. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Záverečné hodnotenie:
Seminárna práca. Zápočet.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 4
ABCDEFX
100.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 02.09.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content