Legislatívne požiadavky na zdravotnú bezpečnosť a kvalitu potravín

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTaZbp/LPnZBaKP-df/PP/22    Skratka: LPnZBaKP-df/PP
  •  Profilový predmet
  •  Kredity: 10
  •  Ukončenie: Skúška
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Výsledky vzdelávania
Absolvent po absolvovaní predmetu získa vedomosti o legislatívnych predpisoch, ktoré sú vyžadované v EÚ ako aj na Slovensku, pre produkciu bezpečných a kvalitných potravín.
Stručná osnova predmetu
Bezpečnosť potravinového reťazca v kontexte jedného zdravia. Orgány v oblasti bezpečnosti potravín. Legislatívne akty Európskej únie a ich uplatniteľnosť v oblasti potravinového práva. Právny systém Európskej únie ošetrujúci bezpečnosť potravín. Primárne a sekundárne právo. Právny systém Slovenskej republiky ošetrujúci bezpečnosť potravín. Povinnosti prevádzkovateľa potravinárskeho podniku v kontexte výroby kvalitných a bezpečných potravín v celoeurópskom priestore. Uplatňovanie systémov riadenia bezpečnosti potravín so zohľadnením programov nevyhnutných požiadaviek a postupov založených na zásadách analýzy nebezpečenstva a kritických kontrolných bodov. Vysledovateľnosť potravín v kontexte integrovaného prístupu a princípu "z farmy na stôl". Nástroje na presadzovania právnych predpisov pre zaistenie bezpečnosti potravín. Systém úradných kontrol. Nástroje a mechanizmy administratívnej pomoci a spolupráce pre bezpečnú výmenu informácií medzi členskými štátmi pri zistení nesúladu s potravinovým právom. Nástroje a mechanizmy rýchlej výmeny informácií o závažných priamych alebo nepriamych rizikách pre ľudské zdravie pochádzajúcich z potravín. Automatizovaný systém riadenia informácií pre úradné kontroly, ako schéma interoperability v digitálnom systéme bezpečnosti potravín.
Odporúčaná literatúra
Kožárová, Ivona: Úradná kontrola potravín a produktov živočíšneho pôvodu. Vysokoškolská učebnica pre študijné programy hygiena potravín a všeobecné veterinárske lekárstvo. 1. vyd. Košice : UVLF, 2017, 138 s. ISBN 978-80-8077-551-3
Študijné materiály dostupné online v e-learningovom univerzitnom systéme MOODLE (http://moodle.uvlf.sk).
https://eur-lex.europa.eu/summary/chapter/30.html; http://eur-lex.europa.eu/oj/direct-access.html?locale=sk; https://www.slov-lex.sk/ezzaj
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
POZNÁMKA
žiadne
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 30.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content