Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: | |
Metóda štúdia: | prezenčná |
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety | |
Žiadne | |
Vyučujúci | |
Prednášajúci: | |
Cvičiaci: | |
Garant: | |
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Výsledky vzdelávania | |
Študent po absolvovaní predmetu ovláda najmodernejšie technológie výroby fermentovaných nápojov. Ovláda technologické a zdravotné riziká pri produkcii nápojov. Ovláda problematiku pozitívnych a negatívnych účinkom konzumácie fermentovaných nápojov a metódy detekcie zložiek fermentovaných nápojov. |
|
Stručná osnova predmetu | |
Technológia výroby a hygienické požiadavky na biotechnologickú výrobu. Zdravotné účinky konzumácie produktov biotechnológie. Antioxidačné vlastnosti vinárskych produktov. Biogénne amíny vo víne. Prídavné látky používané v biotechnologickej výrobe. Legislatívne požiadavky na kvalitu biotechnologických výrobkov. Metódy analýz zložiek biotechnologických produktov. Analýza kontaminantov v biotechnologických produktoch. Úradná kontrola biotechnologických produktov a legislatívne požiadavky. |
|
Odporúčaná literatúra | |
MARCINČÁK, Slavomír [100 %]. Tokaj - European winery gem in Slovakia. In HERNIK, Józef et al. Indicators of change in cultural heritage. 1. vyd. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im. ISBN 978-83-66602-15-1, pp. 207-217 Regecová, I., Marcinčák, S., Nagy, J., Popelka, P., Semjon, B., Jevinová, P., ... & Kovalčík, M. (2019). DETECTION OF MICROBIOTA IN THE VINEYARDS OF THE TOKAJ WINE REGION. Food Science, 13(1) Vasconcelos, H., de Almeida, J. M., Matias, A., Saraiva, C., Jorge, P. A., & Coelho, L. C. (2021). Detection of biogenic amines in several foods with different sample treatments: An overview. Trends in Food Science & Technology, 113, 86-96 Maicas, S., & Mateo, J. J. (2020). Sustainability of wine production. Sustainability, 12(2), 559 |
|
Podmienky na absolvovanie predmetu | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
| |
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU | |
Hodnotenie predmetu | |||||
Celkový počet hodnotených študentov: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Dátum poslednej zmeny: 26.08.2022 | |||||
Schválil: Garant Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. |