Toxikológia potravín

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaFaT/ToxP-df/PVP/22    Skratka: ToxP-df/PVP
  •  Kredity: 5
  •  Ukončenie: Skúška
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Žiadne
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie Odporúčaný rozsah výučby ( v hodinách): Týždenný: 1 hod. prednáška / 4 hod. cvičenie – z toho 80 % samoštúdium. Celková záťaž študenta: 130 hod. z toho: prednášky: 26 hod., praktické cvičenia 104 hod, z toho - štúdium vedeckej a odbornej literatúry k zadanej problematike, štúdium metód laboratórnych analýz, vykonávanie experimentálnej laboratórnej činnosti, vyhodnocovanie experimentálnych výsledkov, písanie seminárnej práce: príprava na prezentáciu seminárnej práce, prezentácia seminárnej práce a skúška. Metóda štúdia: prezenčná metóda
Výsledky vzdelávania
Výsledky vzdelávania sú overované vypracovaním seminárnej práce, jej obhajobou a záverečnou skúškou.
Stručná osnova predmetu
Cieľom v rámci výučby z toxikológie potravín je dať absolventom fundované znalosti o priebehu otráv, biotransformácii a distribúcii toxických látok vrátane liečiv v organizme zvierat. Doraz bude kladený hlavne na chronické, klinicky nemanifestné otravy, ktoré môžu byť spôsobené dlhotrvajúci príjmom xenobiotík z potravín resp. krmovín u človeka a zvierat. Predmet bude zameraný hlavne na: charakteristika jedovatých látok, (LD50 a LC50, kumulácia a perzistencia, výpočet hodnoty LD50), definovanie akútnej a chronickej toxicity, opis skrytých – nemanifestných účinkov jedov (karcinogenita, teratogenita, embryotoxicita, alergie a imunopatologické zmeny), opis endogénnych a exogénnych faktorov ovplyvňujúcich toxicitu jedov, objasnenie metód odhadu rizík chemických látok pre človeka, zvieratá a životné prostredie, charakteristikou rezíduí liekových a neliekových chemických látok a jedovatých látok prirodzene sa vyskytujúcich potravinách a opis ich toxikologických účinkov na organizmus človeka a zvierat. Súčasťou bude i oboznámenie sa s národnou a európskou legislatívou v toxikológii.
Odporúčaná literatúra
1. Legáth a kol.: Špeciálna toxikológia, 1. vyd. Košice : UVLF v Košiciach, 2019. 377 s. ISBN 978-80-8077-656-5.
2. Legáth, J: Úvod do všeobecnej toxikológie. Študijné materiály, UVL, 2003
3. Legáth, J. a kol.: Odhad miery rizika chemických látok pre domáce, hospodárske a voľne žijúce zvieratá, včely a vodné živočíchy. DATAHELP, Košice 1997, 102 s., ISBN 80-88867-10-X
4. Piskáč, Kačmár: Veterinárna toxikológia, 1985
5. Bugarský, A. a kol.: Súdne veterinárske lekárstvo – základy. ISBN 80-88985-97-8, 288 s.
6. iná dostupná literatúra s dôrazom na články publikované v renomovaných toxikologických časopisoch
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Nevyhnutná je znalosť poznatkov z biológie, biochémie, patologickej fyziológie.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie Odporúčaný rozsah výučby ( v hodinách): Týždenný: 1 hod. prednáška / 4 hod. cvičenie – z toho 80 % samoštúdium. Celková záťaž študenta: 130 hod. z toho: prednášky: 26 hod., praktické cvičenia 104 hod, z toho - štúdium vedeckej a odbornej literatúry k zadanej problematike, štúdium metód laboratórnych analýz, vykonávanie experimentálnej laboratórnej činnosti, vyhodnocovanie experimentálnych výsledkov, písanie seminárnej práce: príprava na prezentáciu seminárnej práce, prezentácia seminárnej práce a skúška. Metóda štúdia: prezenčná metóda
Záverečné hodnotenie:
Hodnotenie predmetov
A (91-100%) B (81-90%) C (71-80%) D(61-70%) E (51-60%) FX (50% a menej)
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 04.09.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content