MVDr. Boris Semjon, PhD.

Dátum poslednej aktualizácie: 24. 03. 2023

I. Základné údaje
I.1 Priezvisko Semjon
I.2 Meno Boris
I.3 Tituly MVDr. , PhD.
I.4 Rok narodenia 1989
I.5 Názov pracoviska Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
I.6 Adresa pracoviska Komenského 73, 041 81 Košice, Slovenská republika
I.7 Pracovné zaradenie docent
I.8 E-mailová adresa boris.semjon@uvlf.sk
I.9 Hyperlink na záznam osoby v Registri zamestnancov vysokých škôl https://www.portalvs.sk/regzam/detail/30136
I.10 Názov študijného odboru, v ktorom osoba pôsobí na vysokej škole veterinárske lekárstvo
I.11 ORCID iD 3 https://orcid.org/0000-0003-4941-3394
3 Nepovinná položka.

II. Vysokoškolské vzdelanie a ďalší kvalifikačný rast
II.a Názov vysokej školy alebo inštitúcie II.b Rok II.c Odbor a program
II.1 VŠ vzdelanie prvého stupňa
II.2 VŠ vzdelanie druhého stupňa Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach 2014 hygiena potravín
II.3 VŠ vzdelanie tretieho stupňa Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach 2018 hygiena potravín
II.4 Titul docent
II.5 Titul profesor
II.6 Titul DrSc.

III. Súčasné a predchádzajúce zamestnania
III.a Zamestnanie-pracovné zaradenie III.b Inštitúcia III.c Časové vymedzenie
funkčné miesto docenta Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach 2022 doteraz
vysokoškolský odborný asistent Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach 2019 2022
vedecko-výskumný pracovník Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach 2018 2018

IV. Rozvoj pedagogických, odborných, jazykových, digitálnych a iných zručností
IV.a Popis aktivity, názov kurzu (ak išlo o kurz), iné IV.b Názov inštitúcie IV.c Rok
Osvedčenie o vzdelaní s celoštátnou platnosťou: Hygienická príručka na zásadách HACCP pre výrobu a predaj výrobkov z ovčieho mlieka v salašníckych podmienkach - ovčí hrudkový syr na priamu spotrebu, ovčí údený syr, žinčica, bačovská bryndza, parenice Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku - družstvo 2021
Medzinárodné školenie: Harmonizácia hodnotenia kvality ovocia a zeleniny Zemiakarsky a zeleninársky zväz Slovenskej republiky, Ovocinárska únia Slovenskej republiky 2021

V. Prehľad aktivít v rámci pedagogického pôsobenia na vysokej škole
V.1. Prehľad zabezpečovaných profilových študijných predmetov v aktuálnom akademickom roku podľa študijných programov
V.1.a Názov profilového predmetu V.1.b Študijný program V.1.c Stupeň V.1.d Študijný odbor
Technológia výroby a kvalita mlieka a mliečnych výrobkovtrh a kvalita potravín denná forma slovenský jazykdruhýveterinárske lekárstvo
Technológia výroby a kvalita mlieka a mliečnych výrobkovtrh a kvalita potravín externá forma slovenský jazykdruhýveterinárske lekárstvo

V.2. Prehľad o zodpovednosti za uskutočňovanie, rozvoj a zabezpečenie kvality študijného programu alebo jeho časti na vysokej škole v aktuálnom akademickom roku 4
V.2.a Študijný program V.2.b Stupeň V.2.d Študijný odbor
4 Podľa čl. 6 odsek 4 Štandardov pre študijný program.

V.3. Prehľad o zodpovednosti za rozvoj a kvalitu odboru habilitačného konania a inauguračného konania v aktuálnom akademickom roku
V.3.a Názov odboru habilitačného konania a inauguračného konania V.3.b Študijný odbor, ku ktorému je priradený

V.4. Prehľad vedených záverečných prác
V.4.a Bakalárske (prvý stupeň) V.4.b Diplomové (druhý stupeň) V.4.c Dizertačné (tretí stupeň)
V.4.1 Počet aktuálne vedených prác 0 3 0
V.4.2 Počet obhájených prác 2 5 0

V.5. Prehľad zabezpečovaných ostatných študijných predmetov podľa študijných programov v aktuálnom akademickom roku
V.5.a Názov predmetu V.5.b Študijný program V.5.c Stupeň V.5.d Študijný odbor
Balenie a označovanie potravínbezpečnosť krmív a potravín denná forma slovenský jazykprvýveterinárske lekárstvo
Balenie a označovanie potravínbezpečnosť krmív a potravín externá forma slovenský jazykprvýveterinárske lekárstvo
Senzorická analýza potravíntrh a kvalita potravín denná forma slovenský jazykdruhýveterinárske lekárstvo
Technológia výroby a kvalita mlieka a mliečnych výrobkovtrh a kvalita potravín denná forma slovenský jazykdruhýveterinárske lekárstvo
Materiály a predmety v potravinárstvetrh a kvalita potravín denná forma slovenský jazykdruhýveterinárske lekárstvo
Senzorická analýza potravíntrh a kvalita potravín externá forma slovenský jazykdruhýveterinárske lekárstvo
Materiály a predmety v potravinárstvetrh a kvalita potravín externá forma slovenský jazykdruhýveterinárske lekárstvo
Všeobecná hygiena a potravinárska technikahygiena potravín denná forma slovenský jazykspájajúci 1. a 2.veterinárske lekárstvo
Senzorické analýzy potravínhygiena potravín denná forma slovenský jazykspájajúci 1. a 2.veterinárske lekárstvo
Food hygiene and technology I. (milk, milk products and their chemical analysis)všeobecné veterinárske lekárstvo denná forma anglický jazykspájajúci 1. a 2.veterinárske lekárstvo
Hygiena a technológia potravín I. (mlieko, mliečne výrobky a ich chemická analýza)všeobecné veterinárske lekárstvo denná forma slovenský jazykspájajúci 1. a 2.veterinárske lekárstvo
Všeobecná hygiena a analýza potravínvšeobecné veterinárske lekárstvo denná forma slovenský jazykspájajúci 1. a 2.veterinárske lekárstvo
Salašníctvovšeobecné veterinárske lekárstvo denná forma slovenský jazykspájajúci 1. a 2.veterinárske lekárstvo

VI. Prehľad výsledkov tvorivej činnosti
VI.1. Prehľad výstupov tvorivej činnosti a ohlasov na výstupy tvorivej činnosti
VI.1.a Celkovo VI.1.b Za posledných šesť rokov
VI.1.1 Počet výstupov tvorivej činnosti 234 183
VI.1.2 Počet výstupov tvorivej činnosti registrovaných v databázach Web of Science alebo Scopus 26 24
VI.1.3 Počet ohlasov na výstupy tvorivej činnosti 125 125
VI.1.4 Počet ohlasov registrovaných v databázach Web of Science alebo Scopus na výstupy tvorivej činnosti 104 104
VI.1.5 Počet pozvaných prednášok na medzinárodnej a národnej úrovni

VI.2. Najvýznamnejšie výstupy tvorivej činnosti 5
1. SEMJON, Boris - KRÁL, Martin - POSPIECH, Matej - REITZNEROVÁ, Anna - MAĽOVÁ, Jana - TREMLOVÁ, Bohuslava - DUDRIKOVÁ, Eva. Application of multiple factor analysis for the descriptive sensory evaluation and instrumental measurements of bryndza cheese as affected by vacuum packaging : [Využitie viacnásobnej faktorovej analýzy pre deskriptívnu senzorickú analýzu a inštrumentálne merania bryndze ovplyvnenej vákuovým balením] In: International Journal of Food Properties. 2018. ISSN 1094-2912, Vol. 21, č. 1(2018), s. 1508-1522.
(2018: 1.398 - IF, 45 - H-index, 1.405 - IF 5y, 0.494 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
2. SEMJON, Boris - REITZNEROVÁ, Anna - POLÁKOVÁ, Zuzana - VÝROSTKOVÁ, Jana - MAĽOVÁ, Jana - KORÉNEKOVÁ, Beáta - DUDRIKOVÁ, Eva - LOVAYOVÁ, Viera. The effect of traditional production methods on microbial, physico‐chemical and sensory properties of ‘Slovenská bryndza’ Protected Geographical Indication cheese : [Vplyv tradičných metód výroby na mikrobiologické, fyzikálno-chemické a senzorické vlastnosti Slovenskej bryndze, syr s Chráneným zemepisným označením] In: International Journal of Dairy Technology. 2018. ISSN 1364-727X, Vol. 71, č. 3(2018), s. 709-716.
(2018: 1.522 - IF, 51 - H-index, 1.589 - IF 5y, 0.519 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
3. SEMJON, Boris - MAĽOVÁ, Jana - VATAŠČINOVÁ, Tatiana - MAĽA, Pavel. Sensory profile of parenica cheese varieties made from pasteurized cow's milk. In: Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2019. ISSN 1338-0230, Roč. 13, č. 1 (2019), s. 76-82.
(10 - H-index, 0.270 - SJR, Q3 - SJR Best Q)
4. KOVÁČOVÁ, Mariana - VÝROSTKOVÁ, Jana - DUDRIKOVÁ, Eva - ZIGO, František - SEMJON, Boris - REGECOVÁ, Ivana. Assessment of quality and safety of farm level produced cheeses from sheep and goat milk. In: Applied Sciences. 2021. ISSN 2076-3417, Vol. 11, no. 7 (2021), art. no. 3196, p. [1-16]
(2021: 2.838 - IF, 75 - H-index, 2.921 - IF 5y, 0.507 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q2 - JCR Best Q)
5. DIČÁKOVÁ, Zuzana - BYSTRICKÝ, Pavel - SEMJON, Boris - BAUER, Susanne - VALI, Shahriar - PAULSEN, Peter. Contents of biogenic amines and microbiota in typical slowak cheeses : [Obsah biogénnych amínov a mikrobioty v typicky slovenských syroch] In: Journal of Food Safety and Food Quality-Archiv fur Lebensmittelhygiene. 2018. ISSN 0003-925X, Vol. 69, č. 1(2018), s. 4-9.
(2018: 0.282 - IF, 15 - H-index, 0.150 - IF 5y, 0.114 - SJR, Q4 - SJR Best Q, Q4 - JCR Best Q)
5 Maximálne päť najvýznamnejších výstupov, ak je VUPCH prílohou žiadosti.

VI.3. Najvýznamnejšie výstupy tvorivej činnosti za ostatných šesť rokov 6
1. SEMJON, Boris. Buckwheat as vanished plant ingredient in traditional meals in the eastern part of Slovak Republic : Monograph. In: Indicators of change in cultural heritage. ISBN 978-83-66602-15-1, s. 133-154 [1,50AH]
2. VÝROSTKOVÁ, Jana - PIPOVÁ, Monika - SEMJON, Boris - JEVINOVÁ, Pavlína - REGECOVÁ, Ivana - MAĽOVÁ, Jana. Antibacterial effects of hydrogen peroxide and caprylic acid on selected foodborne bacteria. In: Polish Journal of Veterinary Sciences. 2020. ISSN 1505-1773, Vol. 23, no. 3 (2020), p. 439-446.
(2020: 0.821 - IF, 27 - H-index, 1.005 - IF 5y, 0.302 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
3. SEMJON, Boris - MARCINČÁKOVÁ, Dana - KORÉNEKOVÁ, Beáta - BARTKOVSKÝ, Martin - NAGY, Jozef - TUREK, Peter - MARCINČÁK, Slavomír. Multiple factorial analysis of physicochemical and organoleptic properties of breast and thigh meat of broilers fed a diet supplemented with humic substances. In: Poultry Science. 2020. ISSN 0032-5791, Vol. 99, no. 3 (2020), p. 1750-1760.
(141 - H-index, 1.072 - SJR, Q1 - SJR Best Q)
4. SEMJON, Boris - BARTKOVSKÝ, Martin - MARCINČÁKOVÁ, Dana - KLEMPOVÁ, Tatiana - BUJŇÁK, Lukáš - HUDÁK, Marek - JAĎUTTOVÁ, Iveta - ČERTÍK, Milan - MARCINČÁK, Slavomír. Effect of solid-state fermented wheat bran supplemented with agrimony extract on growth performance, fatty acid profile, and meat quality of broiler chickens. In: Animals. 2020. ISSN 2076-2615, Vol. 10, no. 6 (2020), art. no. 942, p. [1-22]
(2020: 2.752 - IF, 34 - H-index, 2.942 - IF 5y, 0.584 - SJR, Q1 - SJR Best Q, Q1 - JCR Best Q)
5. REITZNEROVÁ, Anna - ŠULEKOVÁ, Monika - NAGY, Jozef - MARCINČÁK, Slavomír - SEMJON, Boris - ČERTÍK, Milan - KLEMPOVÁ, Tatiana. Lipid Peroxidation Process in Meat and Meat Products: A Comparison Study of Malondialdehyde Determination between Modified 2-Thiobarbituric Acid Spectrophotometric Method and Reverse-Phase High-Performance Liquid Chromatography : [Peroxidácia lipidov v mäse a v mäsových výrobkoch: Porovnanie stanovenia malondialdehydu kyseliny 2-tiobarbiturovej a vysokoúčinnou kvapalinovou chromatografiou s reverznou fázou] In: Molecules. 2017. ISSN 1420-3049, Vol. 22, č. 11(2017), s. 1988.
(2017: 3.098 - IF, 131 - H-index, 3.268 - IF 5y, 0.855 - SJR, Q1 - SJR Best Q, Q2 - JCR Best Q)
6 Maximálne päť najvýznamnejších výstupov za ostatných šesť rokov, ak je VUPCH prílohou žiadosti.

VI.4. Najvýznamnejšie ohlasy na výstupy tvorivej činnosti 7
1. SEMJON, Boris - KRÁL, Martin - POSPIECH, Matej - REITZNEROVÁ, Anna - MAĽOVÁ, Jana - TREMLOVÁ, Bohuslava - DUDRIKOVÁ, Eva. Application of multiple factor analysis for the descriptive sensory evaluation and instrumental measurements of bryndza cheese as affected by vacuum packaging : [Využitie viacnásobnej faktorovej analýzy pre deskriptívnu senzorickú analýzu a inštrumentálne merania bryndze ovplyvnenej vákuovým balením] In: International Journal of Food Properties. 2018. ISSN 1094-2912, Vol. 21, č. 1(2018), s. 1508-1522.
(2018: 1.398 - IF, 45 - H-index, 1.405 - IF 5y, 0.494 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
[1] HE, Wenmeng - CHUNG, Hau Yin. Multivariate relationships among sensory, physicochemical parameters, and targeted volatile compounds in commercial red sufus (Chinese fermented soybean curd): Comparison of QDA (R) and Flash Profile methods. In FOOD RESEARCH INTERNATIONAL. ISSN 0963-9969, 2019, vol. 125, no., pp.
2. SEMJON, Boris - REITZNEROVÁ, Anna - POLÁKOVÁ, Zuzana - VÝROSTKOVÁ, Jana - MAĽOVÁ, Jana - KORÉNEKOVÁ, Beáta - DUDRIKOVÁ, Eva - LOVAYOVÁ, Viera. The effect of traditional production methods on microbial, physico‐chemical and sensory properties of ‘Slovenská bryndza’ Protected Geographical Indication cheese : [Vplyv tradičných metód výroby na mikrobiologické, fyzikálno-chemické a senzorické vlastnosti Slovenskej bryndze, syr s Chráneným zemepisným označením] In: International Journal of Dairy Technology. 2018. ISSN 1364-727X, Vol. 71, č. 3(2018), s. 709-716.
(2018: 1.522 - IF, 51 - H-index, 1.589 - IF 5y, 0.519 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
[1] STEFANIKOVA, Jana - DUCKOVA, Viera - MISKEJE, Michal - KACANIOVA, Miroslava - CANIGOVA, Margita. The Impact of Different Factors on the Quality and Volatile Organic Compounds Profile in "Bryndza" Cheese. In FOODS, 2020, vol. 9, no. 9, pp.
3. SEMJON, Boris - REITZNEROVÁ, Anna - POLÁKOVÁ, Zuzana - VÝROSTKOVÁ, Jana - MAĽOVÁ, Jana - KORÉNEKOVÁ, Beáta - DUDRIKOVÁ, Eva - LOVAYOVÁ, Viera. The effect of traditional production methods on microbial, physico‐chemical and sensory properties of ‘Slovenská bryndza’ Protected Geographical Indication cheese : [Vplyv tradičných metód výroby na mikrobiologické, fyzikálno-chemické a senzorické vlastnosti Slovenskej bryndze, syr s Chráneným zemepisným označením] In: International Journal of Dairy Technology. 2018. ISSN 1364-727X, Vol. 71, č. 3(2018), s. 709-716.
(2018: 1.522 - IF, 51 - H-index, 1.589 - IF 5y, 0.519 - SJR, Q2 - SJR Best Q, Q3 - JCR Best Q)
[1] IVETTE BEJAR-LIO, Graciela - GUTIERREZ-MENDEZ, Nestor - VIRGINIA NEVAREZ-MOORILLON, Guadalupe. Microbiological and physicochemical characteristics of Chihuahua cheese manufactured with raw milk. In AIMS AGRICULTURE AND FOOD. ISSN 2471-2086, 2020, vol. 5, no. 1, pp. 86-101.
4. SEMJON, Boris - MAĽOVÁ, Jana - VATAŠČINOVÁ, Tatiana - MAĽA, Pavel. Sensory profile of parenica cheese varieties made from pasteurized cow's milk. In: Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2019. ISSN 1338-0230, Roč. 13, č. 1 (2019), s. 76-82.
(10 - H-index, 0.270 - SJR, Q3 - SJR Best Q)
[1] ŠTEFÁNIKOVÁ, Jana - MARTIŠOVÁ, Patrícia - ÁRVAY, Július - JANKURA, Ervín - KAČÁNIOVÁ, Miroslava - GÁLOVÁ, Jana - VIETORIS, Vladimír. Comparison of electronic systems with sensory analysis for the quality evaluation of parenica cheese. In Czech Journal of Food Sciences. ISSN 12121800, 2020-01-01, 38, 5, pp. 272-279.
5. SEMJON, Boris - BARTKOVSKÝ, Martin - MARCINČÁKOVÁ, Dana - KLEMPOVÁ, Tatiana - BUJŇÁK, Lukáš - HUDÁK, Marek - JAĎUTTOVÁ, Iveta - ČERTÍK, Milan - MARCINČÁK, Slavomír. Effect of solid-state fermented wheat bran supplemented with agrimony extract on growth performance, fatty acid profile, and meat quality of broiler chickens. In: Animals. 2020. ISSN 2076-2615, Vol. 10, no. 6 (2020), art. no. 942, p. [1-22]
(2020: 2.752 - IF, 34 - H-index, 2.942 - IF 5y, 0.584 - SJR, Q1 - SJR Best Q, Q1 - JCR Best Q)
[1] SUGIHARTO, Sugiharto - PRATAMA, Anugrah R. - YUDIARTI, Turrini - AYASAN, Tugay. Effect of novel natural feed additive containing Averrhoa bilimbi L. fruit filtrate, wheat bran, and Saccharomyces cerevisiae on growth performance and meat characteristics of broilers. In VETERINARY WORLD. ISSN 0972-8988, 2021, vol. 14, no. 11, pp. 3007-3014.
7 Maximálne päť najvýznamnejších ohlasov, ak je VUPCH prílohou žiadosti.

VI.5. Účasť na riešení (vedení) najvýznamnejších vedeckých projektov alebo umeleckých projektov za posledných šesť rokov 8
1. VEGA 1/0156/21 "Aplikácia viacnásobnej faktorovej analýzy na kvalitatívne a kvantitatívne ukazovatele vyrobeného vína pre dosiahnutie zníženia obsahu biogénnych amínov", Doba riešenia: 2021 - 2024
2. Erasmus+ 2020-1-SK01-KA203-078333 "ERASMUS+ 2020-1- SK01-KA203-078333_FOODINOVO", Doba riešenia: 2021 - 2023
3. APVV APVV-18-0039 "Aplikácia fermentovaných bioproduktov a humínových látok vo výžive hydiny, nový prístup ku zlepšeniu zdravia zvierat a produkcii bezpečných a funkčných potravín", Doba riešenia: 2019 - 2023
4. NAWA PPI/APM/2018/1/00010/U/001 "Kultúrne dedičstvo malých regiónov", Doba riešenia: 2018 - 2022
5. KEGA 007UVLF-4/2020 "Inovácia vo výučbe hygieny a technológie mlieka a mliečnych výrobkov na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach", Doba riešenia: 2020 - 2022
8 Maximálne päť najvýznamnejších projektov, ak je VUPCH prílohou žiadosti. Okrem názvu a stučnej charakteristiky projektu sa uvádza druh účasti (v slovenskom aj anglickom jazyku), ak je možné, hyperlink na projekt a jeho výstupy a ohlasy.

VII. Prehľad aktivít v organizovaní vysokoškolského vzdelávania a tvorivých činností 9
VII.a Aktivita, funkcia VII.b Názov inštitúcie, grémia VII.c Časové vymedzenia pôsobenia
Člen výboru Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV v Bratislave 2021 doteraz
9 Napr. akademické funkcie, členstvá v redakčných radách a vo vedeckých, odborných a profesijných spoločnostiach.

VIII. Prehľad zahraničných mobilít a pôsobenia so zameraním na vzdelávanie a tvorivú činnosť v študijnom odbore
VIII.a Názov inštitúcie VIII.b Sídlo inštitúcie VIII.c Obdobie trvania pôsobenia/pobytu (uviesť dátum odkedy dokedy trval pobyt) VIII.d Mobilitná schéma, pracovný kontrakt, iné (popísať)
Veterinární univerzita Brno Plackého Třída 1946/1, Brno, Česká republika 2022 2022 FOODINOVO - ERASMUS+ project, KA2, Strategické partnerstvá v oblasti vysokoškolského vzdelávania
Poľnohospodárska univerzita v Krakove Ul. Balicka 122, 30-149 Krakov, Poľsko 2022 2022 FOODINOVO - ERASMUS+ project, KA2 Strategické partnerstvá v oblasti vysokoškolského vzdelávania

IX. Iné relevantné skutočnosti 10
IX.a Ak je to podstatné, uvádzajú sa iné aktivity súvisiace s vysokoškolským vzdelávaním alebo s tvorivou činnosťou
Odborný garant študentského záujmového klubu s názvom Klub Hygiena Alimentorum pri UVLF.
10 Maximálne 1800 znakov, ak je VUPCH prílohou žiadosti.
Skip to content