Zootechnika a technológia chovu zvierat

Študijný program: všeobecné veterinárske lekárstvo denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVDCHZv/ZtaT1 VVL/14    Skratka: ZtaT1 VVL
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 2   -   Za obdobie štúdia: 26 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:      
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
OBSAHOVÁ NÁPLŇ ŠTÁTNICOVÉHO PREDMETU
- nie je štátnicový predmet
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre úspešné absolvovanie predmetu študent sa musí zúčastňovať na cvičeniach a prednáškach v
zmysle študijného poriadku, absolvovať dve písomné previerky v semestri s hodnotením minimálne
51%. Opravu písomných previerok môže študent opakovať 2x. Opravné termíny vypíše garant
predmetu v čase 1-5 týždňov od ukončenia semestra.
Výsledky vzdelávania
Študent získava znalosti o význame chovu zvierat, ich domestikovaní, selekcii a šľachtení ako aj využití a zameraní jednotlivých plemien hospodárskych zvierat. V rámci všeobecnej zootechniky získa prehľad a skúsenosti s fixáciou, manipuláciou, vážením a meraním zvierat. Oboznámi sa s povinným označovaním jednotlivých druhov hospodárskych zvierat. Získa teoretické aj praktické vedomosti a skúsenosti s hodnotením exteriéru aj aktívnou účasťou pri posudzovaní na výstavách. Zároveň získa prehľad o využití, úžitkových typoch a chovných kategóriách jednotlivých druhov HZ. V rámci špeciálnej zootechniky sa oboznámi s charakteristikami a využitím jednotlivých plemien HZ.
Stručná osnova predmetu
Všeobecná zootechnika: fylogenéza a domestikácia HZ, zootechnická taxonómia, rast a vývin
HZ, tvarové a úžitkové vlastnosti HZ, plemenárska evidencia, označovanie a identifikácia zvierat.
Chov hovädzieho dobytka - charakteristika plemien, chov plemenných typov a kategórií HD, chov
kráv bez trhovej produkcie, úžitkové vlastnosti so zameraním na produkciu kvalitných produktov.
Chov oviec a kôz – charakteristika plemien, spôsoby chovu a odchov jahniat a kozliat, produkcia
mlieka, mäsa a vlny, vlnoznalectvo. Chov ošípaných – charakteristika plemien, technológia
chovu jednotlivých kategórií, chov prasníc, úžitkové vlastnosti. Chov koní – charakteristika
plemien a spôsoby chovu koni, chov kobýl a žriebät, výkonnostné skúšky koní, manipulácia,
hodnotenie, označovanie, evidencia, ustajnenie plemenných koni, plemenárska práca a plemenné
knihy. Chov hydiny – charakteristika plemien hydiny, tvarové a úžitkové vlastnosti, technológie
chovu jednotlivých druhov a kategórií hydiny, výkrm brojlerov, chov nosivých a mäsových plemien
sliepok, liahnutie, odchov moriek, perličiek, bažantov a jarabíc, vznik a chov hybridov. Chov
kožušinových zvierat – popis a štandardy bylinožravých a mäsožravých plemien kožušinových
zvierat, bonitácia, tvarové a úžitkové vlastnosti, intenzívny chov a malochov králikov
Sylabus predmetu
1. prednáška: Pojem a obsah všeobecnej a špeciálnej zootechniky - Chov hospodárskych zvierat,
jeho vývoj a význam. Stavy zvierat na Slovensku a vo svete. Pojem domáceho a hospodárskeho
zvieraťa. Fylogenéza a domestikácia hospodárskych zvierat, domestikačné centrá a pôvod HD,
oviec, kôz, koní ošípaných, kožušinových zvierat, psov, mačiek a hydiny.
2. prednáška: Zootechnická taxonómia - ráz, kmeň, línia, chov, rodina, indivíduum, čistokrvné
zviera, plnokrvník, polokrvník, chov, stádo, populácia pohlavný dimorfizmus, vznik a
rozdelenie plemien hospodárskych zvierat. Vplyv vonkajších činiteľov na zmeny zvierat po
domestikácii. Morfologické, fyziologické (v rozmnožovaní a úžitkovosti zvierat zmeny) zmeny
a zmeny psychických vlastnosti zvierat. 3. prednáška: Exteriér, konštitúcia, kondícia a habitus
hospodárskych zvierat - rozdelenie zvierat podľa konštitučných typov. Jednotlivé typy komplexie,
temperamentu, kondície a habitu. Metódy hodnotenia exteriéru zvierat – subjektívne, objektívne
a kombinované hodnotenie. Výber a príprava zvierat na výstavy 4. prednáška: Metódy, formy a
princípy selekcie - selekčný zisk, selekčný efekt, selekčné postupy. Druhy plemenného výberu
(výber podľa pôvodu, výber podľa vlastnej úžitkovosti, výber podľa potomstva – metóda matky–
dcéra, metóda vrstovníc – CC test). Staničné metódy kontroly úžitkovosti (výber podľa zdravia,
kontrola dedičnosti zdravia). 5. prednáška: Úžitkové vlastnosti hospodárskych zvierat - produkcia
mlieka, vlastností mlieka a jeho získavanie. Produkcia mäsa, tuku, vajec a vlny. Využívanie práce
a sily HZ. Výkrmnosť a plodnosť hospodárskych zvierat a ich hodnotenie. Mliečnosť HZ. Štádiá
vývinu, priebeh, rýchlosť a nerovnomernosť rastu, rastová krivka. Vonkajšie a vnútorne činitele
pôsobiace na rast. 6. prednáška: Pôvod a plemená hydiny a holubov – exteriér domácich holubov
(telesné tvary, pomenovanie vonkajších častí holubieho tela, perové ozdoby, zafarbenie a kresby
holubov). Charakteristika plemien domácich holubov, spôsoby chovu holubov. Najznámejšie
plemená exotického vtáctva a pet zvierat. 7. prednáška: Metódy plemenitby - metódy plemenitby
využívajúce podobnosť rodičov a potomkov, metód plemenitby využívajúce neaditívne zložky,
t.j. efektu heterózy). Rodokmeňová analýza. Hodnotenie a zostavovanie a formy rodokmeňov.
Určenie príbuznosti zvierat použitím rodokmeňov (priama línia, pobočná línia, metóda voľných
generácií, vyznačenie radov predkov percentom príbuzenstva, metóda straty predkov a koeficient
inbreedingu). 8. prednáška: Plemená a hybridy hrabavej hydiny - rozdelenie plemien hydiny podľa
úžitkovosti – nosivé, kombinované, mäsové plemená a ich hybridy. Okrasné, malé a športové
plemená kury domácej. Plemená a hybridy morky domácej, perličiek a prepelíc. 9. prednáška:
Charakteristika plemien a hybridov vodnej hydiny - plemená a hybridy vodnej hydiny a ich
rozdelenie podľa úžitkovosti – nosivé, kombinované, mäsové plemená. Okrasné a malé plemená
vodnej hydiny. Plemená a hybridy husí a kačíc. Chov a spôsoby výkrmu husí a kačíc. 10.
prednáška: Plemenná charakteristika jednotlivých druhov bylinožravých kožušinových zvierat -
chov bylinožravých kožušinových zvierat. Bonitácia, určovanie pohlavia kožušinových zvierat.
Technika chovu králikov, nutrii, morčiat, činčíl, plemenitba a odchov. 11. prednáška: Fédération
Cynologique Internationale (FCI) – kynologické organizácie nepatriace pod FCI – Anglický a
Americký Kennel Club. Organizačná štruktúra slovenskej kynológie. Plemenná charakteristika
skupín I. - V plemien psov podľa FCI.
12. prednáška: Plemenná charakteristika skupín VI. - X plemien psov podľa FCI - zásady chovu,
ošetrovanie a starostlivosť o psov. Príprava psov na výstavy. Výstavy psov. 13. prednáška:
Plemenná charakteristika jednotlivých plemien mačiek a ich rozdelenie podľa FiFe - dlhosrsté,
krátkosrsté, siamské, orientálne a iné plemená mačiek. Výstavy a posudzovanie exteriéru
jednotlivých plemien mačiek.
1. cvičenie: Zásady bezpečnosti a opatrenia pri manipulácii so zvieratami - pristupovanie,
zaobchádzanie a fixácia zvierat (pristupovanie ku koňom, fixácia koňa, pristupovanie a fixácia
hovädzieho dobytka, vyvádzanie a predvádzanie hovädzieho dobytka, pristupovanie a fixácia
ošípaných, fixačné klietky, vyvádzanie a predvádzanie ošípaných, pristupovanie, fixácia oviec a
kôz, fixácia kožušinových zvierat a hydiny). 2. cvičenie: Meranie a váženie zvierat – meracie
Strana: 3
pomôcky, typy mier, typy váh, Barymetrické metódy zisťovania živej hmotnosti zvierat (pásové
miery, výpočet hmotnosti). 3. cvičenie: Hodnotenie exteriéru zvierat - nacionále, všeobecný popis
exteriéru, pomenovanie vonkajších častí tela, telesné tvary. Hodnotenie tvarových a úžitkových
vlastností zvierat. Chov a exteriér kožušinových zvierat a hydiny. 4. cvičenie: Označovanie a
identifikácia zvierat - označovanie a registrácia koní, HD, oviec, kôz, psov, mačiek, fretiek,
ošípaných a hydiny. Centrálna evidencia hospodárskych zvierat (CEHZ).
5. cvičenie: Úžitkové typy a chovné kategórie hospodárskych zvierat - vonkajšie a vnútorné
faktory vplývajúce na úžitkovosť zvierat. Rozdelenie úžitkových typov hovädzieho dobytka,
ošípaných, oviec, kôz, hydiny a králikov. Chovné kategórie hovädzieho dobytka, ošípaných,
oviec, kôz a koní. 6. cvičenie: Pôvod a rozdelenie plemien holubov – exteriér domácich holubov
(telesne tvary, pomenovanie vonkajších častí holubieho tela, perové ozdoby, zafarbenie a kresby
holubov). Charakteristika plemien domácich holubov, spôsoby chovu holubov. Najznámejšie
plemená holubov chované v SR. 7. cvičenie: Národné a tradičné plemená hospodárskych zvierat
- história, vznik a početné stavy národných plemien na Slovensku. Úžitkové typy a vlastnosti
národných plemien hovädzieho dobytka, koní, ošípaných, oviec, kôz, hydiny a králikov. 8. cvičenie:
Reprodukčné vlastnosti hydiny - liahnutie hydiny a plemenárska práca. Tvorba vajec. Umelá
inseminácia hydiny, zisťovanie oplodnených vajec. Liahnutie hydiny, biologická kontrola liahnutia,
sexovanie kurčiat. Výber a brakovanie kurčiat. 9. cvičenie: Hodnotenie tvarových a úžitkových
vlastností hydiny - systémy chovu sliepok, husí, kačíc, moriek, prepelíc a znáškových a mäsových
hybridov. Jatočná hodnota a spracovanie hydiny. Posudzovanie a hodnotenie konzumných vajec.
10. cvičenie: Plemenná charakteristika jednotlivých druhov bylinožravých kožušinových zvierat
– chov bylinožravých kožušinových zvierat. Bonitácia, určovanie pohlavia kožušinových zvierat.
Technika chovu králikov, nutrii, morčiat, činčíl, plemenitba
a odchov. 11. cvičenie: Bylinožravé kožušinové zvieratá - tetovanie a registrácia králikov. Bonitácia
a bodové hodnotenie exteriéru, určovanie pohlavia kožušinových zvierat. Technika chovu králikov
- klietkový chov, malochovy a veľkochovy králikov. Technológie a spôsoby chovu činčíl, morčiat
a nutrií. 12. cvičenie: Plemenná charakteristika a počty mäsožravých kožušinových zvierat -
spôsoby chovu a ošetrovanie mäsožravých kožušinových zvierat. Exteriér a štandard prirodzených
a vyšľachtených farebných mutácii líšok. Plemená a chov noriek, fretiek a iných záujmových
mäsožravých kožušinových zvierat. Spôsoby označovania a registrácia mäsožravých kožušinových
zvierat. 13. cvičenie: Exteriér a výcvik psov - hodnotenie tvarových vlastností psov, meranie,
váženie a telesné indexy psov, chovný cieľ a plemenný štandard. Určovanie a posudzovanie rámca
tela, konštitúcie, kondície, veku psov. Popis jednotlivých častí tela. Bonitácia psov.
Odporúčaná literatúra
Zigo a kol. 2017: Cvičenie zo všeobecnej zootechniky, vyd. UVLF v Košiciach, ISBN
978-80-8077-509-4.
Vasiľ M. 2015: Všeobecná zootechnika, vyd. UVLF v Košiciach, ISBN 978-80-8077-481-3.
Vasiľ M. a kol. 2015: Chov kožušinových zvierat, vyd. UVLF v Košiciach, ISBN
978-80-8077-487-5.
Sidor, E.: Chov hospodárskych zvierat, 2003, Slovenská Poľnohospodárska Univerzita v Nitre,
Vydavateľstvo SPU.
Chmelničná, Ľ. a kol.: Technológia chovu malých hospodárskych zvierat, 2008, Slovenská
Poľnohospodárska Univerzita v Nitre, Vydavateľstvo SPU.
Šubrt, J., Hrouz, J.: Obecná zootechnika - návody do cvičení, 2000, Mendelova Zemedelská a
Lesnícka Univerzita.
Žižlavský, J. a kol: Chov hospodárskych zvierat, MZLU Brno, 2002, 208s.
Tančin, V., Tančinová,D.: Strojové dojenie kráv a kvalita mlieka, Publikácie SCPV, Nitra, 2008,
s.64 – 74, ISBN 978-80-88872-80-1.
Frelich, J. a kol.: Chov skotu, 2001, České Budejovice, ISBN 80-7040-512-0
Zigo a kol. e-Atlas plemien zvierat: hydina a kožušinové zvieratá. UVLF 2019. ISBN
978-80-8077-655-8, online, 136s.
Lacková a kol. e-Atlas plemien zvierat: psy, mačky, kone. UVLF 2020. ISBN 978-80-8077-685-5
online, 236s
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
KaAHF/An I. HP*/10 - Anatómia I. a KaBIOaGEN/B HP/10 -
Biológia a KaVDCHZv/Kr HP/20 - Krmoviny a jedovaté rastliny a KaVVP/LT HP/20 - Latinská
terminológia
Priebežné hodnotenie:
Pozostáva z dvoch testov v danom semestri pričom študent musí získať z každého minimálne 51% a viac. Opravné tesyt je možné absolvovať v dvoch termínoch.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre úspešné absolvovanie predmetu študent sa musí zúčastňovať na cvičeniach a prednáškach v
zmysle študijného poriadku, absolvovať dve písomné previerky v semestri s hodnotením minimálne
51%. Opravu písomných previerok môže študent opakovať 2x. Opravné termíny vypíše garant
predmetu v čase 1-5 týždňov od ukončenia semestra.
Záverečné hodnotenie:
zápočet
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 1667
ABCDEFX
0.1899.82
 
Dátum poslednej zmeny: 24.11.2022
Schválil: Garant Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content