Hygiena a technológia potravín III. (mäso, mäsové výrobky a ich chemická analýza)

Študijný program: všeobecné veterinárske lekárstvo denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/PŠS H3-1 VVL*/17    Skratka: PŠS H3-1 VVL*
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:    
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
OBSAHOVÁ NÁPLŇ ŠTÁTNICOVÉHO PREDMETU
Ako súčasť štátnicového predmetu "HYGIENA POTRAVÍN" sa zameriava na produkciu a získavanie mäsa jatočných zvierat, jeho kvalitu a možné intravitálne a postmortálne vplyvy na jeho kvalitu, činnosťou pri spracovaní mäsa a výrobe mäsových výrobkov, laboratórnou diagnostikou ukazovateľov kvality mäsa a mäsových výrobkov, ako aj zneškodňovaním a spracovaním konfiškátov a odpadov z potravinárskych podnikov.
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
100 % účasť na praktických cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Praktické cvičenia, ktoré sa uskutočňujú v potravinárskych podnikoch nie je možné nahradiť. Alternatívou takého vymeškaného cvičenia je spracovanie seminárnej práce podľa obsahu realizovaného cvičenia, ktorú stanový zodpovedný učiteľ.
Výsledky vzdelávania
Študent získava znalosti z oblasti produkcie a získavania mäsa jatočných zvierat, jeho fyzikálno-chemických vlastností, znalosti o spracovaní mäsa a výrobe mäsových výrobkov, laboratórnou diagnostikou ukazovateľov kvality mäsa a mäsových výrobkov, ako aj zneškodňovaním a spracovaním konfiškátov a odpadov z potravinárskych podnikov. Osvojuje si základné poznatky a informácie z danej problematiky ako aj určitú manuálnu zručnosť pri laboratórnom vyšetrení mäsa a mäsových výrobkov.
Stručná osnova predmetu
- chemické zloženie mäsa,
- intravitálne vplyvy na kvalitu mäsa
- klasifikácia, delenie a úprav mäsa
- spracovanie, konzervovanie mäsa,
- mäsová výroba
- mäsové výrobky,
Sylabus predmetu
Prednášky
1. Hygiena a technológia potravín – historický vývoj výroby a kontroly potravín, súčasné
právne podklady „Úradnej kontroly potravín“.
2. Chemické zloženie mäsa. Charakteristika mäsa jednotlivých druhov zvierat.
3. Nutričná, biologická a energetická hodnota mäsa . Nutričná, biologická, a energetická
hodnota jedlých vedľajších jatočných produktov
4. Kvalita mäsa
5. Postmortálne zmeny v mäse, zrenie mäsa.
6. Rozkladné zmeny v mäse ich hodnotenie
7. PSE a DFD mäso výskyt, etiológia, diagnostika, využitie
8-9. Intravitálne vplyvy na kvalitu mäsa.
10 -11. Klasifikácie tiel jatočných zvierat
12 -13. Mäso jatočných zvierat, vymedzenie pojmov, označovanie mäsa, delenie a úprava
mäsa HD, Su. pre výsek., delenie a úprava mäsa Ov. Ca., teliat a Eq. pre výsek
prakt.cvič.
Laboratórne vyšetrenie mäsa, pomocné skúšky, rozkladné procesy, tuky
Odporúčaná literatúra
Turek, P. a kol.: Hygiena a technológia mäsa a mäsových výrobkov. UVLF v Košiciach. 2016:
336 s.
L.Steinhauser a kol.,: Produkce masa. Vydavatelství Last, 2000; L.Steinhauser a kol.: Hygiena a
technológie masa. Vydavatelství Last, 1995; Zákon č. 39/2007, Zákon č. 152/1995, Nariadenia
EP a R č. 852/2004, 853/2004, 854/2004, ;7. J. Kameník, Trvanlivé masné výrobky, FVHE VFU
Brno, 2010:242 s. ; Nariadenie (ES) č. 1151/2012 z 21. novembra 2012 o systémoch kvality pre
poľnohospodárske výrobky a potraviny; V y h l á š k a MPaRV SR č. 127 z 29. marca 2012 o
označovaní potravín; NARIADENIE KOMISIE (EÚ) č. 1130/2011 z 11. novembra 2011, ktorým
sa mení a dopĺňa príloha III k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008
o prídavných látkach v potravinách vytvorením zoznamu Únie obsahujúceho prídavné látky
v potravinách schválené na používanie v prídavných látkach v potravinách, potravinárskych
enzýmoch, potravinárskych arómach a živinách
Vyhláška MPaRV SR č. 83/2016 Z. z. o mäsových výrobkoch.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
100 % účasť na praktických cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Praktické cvičenia, ktoré sa uskutočňujú v potravinárskych podnikoch nie je možné nahradiť. Alternatívou takého vymeškaného cvičenia je spracovanie seminárnej práce podľa obsahu realizovaného cvičenia, ktorú stanový zodpovedný učiteľ.
Záverečné hodnotenie:
Záverečné hodnotenie: zápočet
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 608
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 29.11.2022
Schválil: Garant Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content