Hygiena a technológia potravín II. (mäso hydiny, vajcia a zverina a ich chemická analýza)

Študijný program: všeobecné veterinárske lekárstvo denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/PŠS HP-II. VVL*/15    Skratka: PŠS HP-II. VVL*
  •  Kredity: 5
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 3
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 3   -   Za obdobie štúdia: 13 / 39 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:         
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna a 100%-ná účasť na praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu tri cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra. Podmienkou pre absolvovanie predmetu je aj úspešné absolvovanie zápočtového predmetu s výsledkom minimálne 51 %.
Výsledky vzdelávania
Študent po absolvovaní predmetu získa vedomosti z technologických postupov spracovania, požiadaviek na zdravotnú bezpečnosť a kvalitu hydinového mäsa, mäsových výrobkov z hydinového mäsa, vajec, vaječných výrobkov, produktov rybolovu, výrobkov z produktov rybolovu, zveriny a medu. Bude schopný vykonať prehliadku ante a post mortem u jatočnej hydiny, králikov, pštrosov a voľne žijúcej zveri a zveriny z nej. Na základe výsledkov prehliadky ante-mortem a post-mortem vie rozhodnúť o požívateľnosti mäsa jatočnej hydiny, králikov, pštrosov a zveriny.
Stručná osnova predmetu
Predmet je zameraný na hygienické požiadavky na potravinárske prevádzkárne (hydinové a králičie bitúnky, spracovanie vajec, výroba vaječných výrobkov, produkcia zveriny, spracovanie medu). Súčasťou je aj hygiena technológia jatočného opracovania hydiny a králikov a pštrosov. Teoretická a praktická výučba je zameraná na zdravotnú prehliadku hydiny, králikov, pštrosov a hygiena a technológia spracovania sladkovodných a morských rýb. samostatná časť je venovaná hygienickým požiadavkám na zberne zveriny a spracovanie zveriny, hygiene a technológii produkcie a spracovaniu včelieho medu. Študenti prakticky vykonávajú základné laboratórne vyšetrenie hydinového mäsa, vajec, vaječných výrobkov, rýb a rybacích výrobkov a medu. Súčasťou výučby sú aj hygienické požiadavky na predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov živočíšneho pôvodu.
Sylabus predmetu
PREDNÁŠKY
1. Právna úprava súvisiaca s produkciou hydinového mäsa. Význam, zloženie a spotreba hydinového mäsa u nás a v zahraničí. Hydinové bitúnky
2. Hygiena a technologický postup opracovania jatočnej hydiny.
3. Zdravotná prehliadka jatočnej hydiny, zdravotné označovanie.
4. Postmortálne zmeny v mäse hydiny.
5. Porciovanie hydiny. Chladenie a zmrazovanie hydiny. Úprava a triedenie hydiny. Skladovanie, balenie a preprava hydinového mäsa.
6. Nutričná a technologická hodnota konzumných vajec. Triedy kvality.
7. Metódy konzervácie vajec. Hygiena a technológia výroby vaječných výrobkov.
8. Chemické zloženie a nutričná hodnota mäsa rýb. Postmortálne zmeny v mäse rýb. Ošetrenie rýb po ulovení a metódy ich konzervácie.
9. Hygiena a technológia spracovania sladkovodných a morských rýb.
10. Hygiena a technológia produkcie včelieho medu.
11. Lov zveri a prvotné ošetrenie zveriny. Zdravotná prehliadka zveriny.
12. Postmortálne zmeny v mäse zveri. Manipulácia so zverinou a jej spracovanie.
13. Hygiena a technológia spracovania niektorých ďalších druhov živočíchov (pštros, králik).
CVIČENIA
1. Nákup, hygiena a technológia jatočného opracovania hydiny.
2. Hygiena a technológia jatočného opracovania hydiny (Hydina Košice).
3. Zdravotná prehliadka hydiny.
4. Laboratórne vyšetrenie chladenej a hlbokozmrazenej hydiny.
5. Rozkladné zmeny v hydinovom mäse a ich dôkaz.
6. Hygiena a technológia spracovania morských a sladkovodných rýb (Ryba Košice).
7. Laboratórne vyšetrenie rýb a rybacích výrobkov.
8. Laboratórne vyšetrenie vajec.
9. Laboratórne vyšetrenie vaječných výrobkov.
10. Laboratórne vyšetrenie medu.
11. Vyšetrenie a prehliadka zveriny, spracovanie zveriny.
12. Hygienické požiadavky na predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov živočíšneho pôvodu.
13. Zápočtový test
Odporúčaná literatúra
1.Nagy, J., Bystrický, P., Janto, R., Koréneková, B., Maľa, P., Marcinčák, S., Nagyová, A., Pipová, M., Popelka, P., Paulsen, P., Steinhauser, L., Turek, P.: Hygiena a technológia produkcie a spracovania vedľajších živočíšnych produktov. UVLF v Košiciach, 2013, 456s. ISBN978-80-8077-370-0
2.Pipová a kol.: Hygiena a technológia spracovania sladkovodných a morských rýb. UVL Košice, 2006, 417s. ISBN 80-8077-048-4
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna a 100%-ná účasť na praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu tri cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra. Podmienkou pre absolvovanie predmetu je aj úspešné absolvovanie zápočtového predmetu s výsledkom minimálne 51 %.
Záverečné hodnotenie:
Predmet je súčasťou štátnej skúšky Hygiena, bezpečnosť a kvalita potravín, podmienkou získania je úspešné absolvovanie zápočtového testu s výsledkom minimálne 51 %.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 742
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 03.01.2023
Schválil: Garant Dr. h. c. Prof. MVDr. Jana Mojžišová, PhD.
Skip to content