Základy anatómie a fyziológie potravinových zvierat

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaAHF/ZklAnaF BKaPef/22    Skratka: ZklAnaF BKaPef
  •  Kredity: 6
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:   
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Podmienkou pre absolvovanie predmetu je aktívna účasť študenta na cvičeniach podľa Študijného a skúšobného poriadku UVLF v Košiciach. Študent má byť pred každým cvičením teoreticky pripravený z danej témy, ktorá sa v daný týždeň preberá. Študent má zvládnuť a osvojiť si prebranú problematiku. Ďalej má úspešné zvládnuť priebežné kontroly štúdia (s možnosťou odovzdaťich v náhradnom termíne), ako aj záverečnú skúšku.
Výsledky vzdelávania
Študent má ovládať anatomickú stavbu jednotlivých štruktúr, orgánov a orgánových systémov zvierat. Má zvládnuť problematiku medzidruhových rozdielov v rámci hospodárskych zvierat. Taktiež si má osvojiť vzťahy medzi štruktúrou a funkciou rôznych tkanív, orgánov a orgánových systémov zvierat. Má vedieť aplikovať svoje vedomosti na vysvetlenie adaptácie regulačných mechanizmov za rôznych podmienok.
Stručná osnova predmetu
Pohybový systém.
Tráviaci systém a metabolizmus.
Dýchací systém.
Močovopohlavný systém.
Cievny systém.
Nervový systém a zmyslové orgány.
Laktácia, laktogenéza, mammogenéza.
Sylabus predmetu
Garant študijného predmetu: MVDr. Silvia Ondrašovičová, PhD., MVDr. Veronika Šimaiová, PhD.
Prednášajúci: doc. MVDr. Drahomíra Sopková, PhD., doc. MVDr. Radoslava Vlčková, PhD., doc. MVDr. Lenka Krešáková, PhD., doc. MVDr. Katarína Vdoviaková, PhD., MVDr. Silvia Ondrašovičová, PhD., MVDr. Vladimír Petrilla, PhD., MVDr. Zuzana Andrejčáková, PhD., MVDr. Veronika Šimaiová, PhD., MVDr. Jana Teleky, PhD., doktorandka MVDr. Barbora Bekešová.
Cvičiaci: doc. MVDr. Drahomíra Sopková, PhD., doc. MVDr. Radoslava Vlčková, PhD., MVDr. Silvia Ondrašovičová, PhD., MVDr. Vladimír Petrilla, PhD., MVDr. Zuzana Andrejčáková, PhD., MVDr. Veronika Šimaiová, PhD., MVDr. Jana Teleky, PhD., doktorandka MVDr. Barbora Bekešová.
Prednášky: (1hod.)
1. Pohybový systém. Kostrový systém, svalový systém, kĺby a väzy hlavy, trupu a končatín.
2. Tráviaci systém. Ústna dutina, jazyk, zuby, hltan, pažerák, žalúdok a predžalúdky, črevo, pečeň,
pankreas.
3. Dýchací systém. Nosová dutina, prínosové dutiny, hrtan, priedušnica, pľúca.
4. Močovopohlavný systém. Obličky, močovod, močový mechúr, močová rúra, samičie a samčie
pohlavné ústroje.
5. Cievny systém. Srdce, aorta a jej vetvy, kraniálna a kaudálna dutá žila. Nervový systém. Mozog,
miecha, hlavové a miechové nervy.
6. Anatómia hydiny. Tráviaci, dýchací, močovopohlavný, pohybový, cievny, nervový systém. Koža a
epidermálne útvary hydiny.
7. Zmyslové ústroje. Čuchový, chuťový, zrakový a sluchový ústroj. Koža, kožné žľazy, epidermálne
útvary.
8.Fyziológia srdca a krvi Fyziologické vlastnosti srdcového svalu. Elektrická aktivita srdca. Srdcový cyklus. Kardiovaskulárne regulačné mechanizmy. Zloženie a funkcia krvi.
9.Respiračný systém Mechanizmus pľúcnej ventilácie. Výmena a transport dýchacích plynov.
Regulácia dýchania. Obranné mechanizmy.
10. Trávenie u monogastrických zvierat Funkčná morfológia tráviaceho systému. Príjem a regulácia príjmu potravy. Tráviace procesy v ústnej dutine, žalúdku, tenkom a hrubom čreve.
11. Pankreas a pečeň, trávenie v hrubom čreve Exokrinná funkcia pankreasu. Funkcie pečene. Hepatobiliárna sekrécia. Enterohepatálna cirkulácia žlčových kyselín. Funkcia žlčníka. Regulačné mechanizmy. Transport vody a elektrolytov.
12. Fyziológia kostrového svalu – nervovo-svalové spojenie, kontrakcia, energetický metabolizmus, typy vlákien. Šľachy. Fyziológia hladkého svalu a myokardu. Regulačné mechanizmy. 13.Úvod do nervového systému, špeciálne zmysly Organizácia nervového systému. Neurón, podporné bunky. Akčný potenciál. Senzorický aparát.
Cvičenie (2 hod.)
1. Pohybový systém. Kostrový systém, svalový systém, kĺby a väzy hlavy, trupu a končatín.
2. Tráviaci systém. Ústna dutina, jazyk, zuby, hltan, pažerák, žalúdok a predžalúdky, črevo, pečeň,
pankreas.
3. Dýchací systém. Nosová dutina, prínosové dutiny, hrtan, priedušnica, pľúca.
4. Močovopohlavný systém. Obličky, močovod, močový mechúr, močová rúra, samičie a smačie
pohalvné ústroje.
5. Cievny systém. Srdce, aorta a jej vetvy, kraniálna a kaudálna dutá žila. Nervový systém. Mozog,
miecha, hlavové a miechové nervy.
6. Anatómia hydiny. Tráviaci, dýchací, močovopohlavný, pohybový, cievny, nervový systém. Koža a
epidermálne útvary hydiny.
7. Zmysloví ústroje. Čuchový, chuťový, zrakový a sluchový ústroj. Koža, kožné žľazy, epidermálne
útvary.
8. Vonkajšie prejavy činnosti srdca Sledovanie a hodnotenie pulzu, srdcových oziev, auskultácia a fonografia srdca. Meranie krvného tlaku.
9. Fyziológia dýchania Mechanizmus pľúcnej ventilácie. Pneumografia. Typy dýchania. Dýchacie šelesty. Objemy a kapacity pľúc. Spirometria. Meranie bazálneho metabolizmu.
10. Močový systém Zmyslové, fyzikálne a chemické vyšetrenie moču. Určovanie amylázy v moči. Močový sediment, mikroskopická analýza. Funkčné vyšetrenie obličiek.
11. Trávenie v jednokomorovom žalúdku a v tenkom čreve
Tráviaci účinok enzýmov žalúdočnej šťavy. Lipolytický a glykolytický účinok pankreatických enzýmov in vitro.
12. Laktácia Laktogenéza, mammogenéza. Definícia laktácie. Tvorba a spúšťanie mlieka. Neurohumorálna regulácia sekrécie mlieka a ejekcie (video).
13. Špeciálne zmysly Vyšetrenie čuchu. Identifikácia lokalizácie chuťových receptorov. Zápočet.
Odporúčaná literatúra
1. Ondrašovičová, S. a kol.: Základy fyziológie potravinových zvierat. Praktické cvičenia. Košice: UVLF, 2021, 79 s. ISBN 978-80-8077-722-7.
2. Popesko, P.: Atlas topografickej anatómie hospodárskych zvierat I. Bratislava: Príroda, 1988, 216 s. (064-050-88 ATA).
3. Popesko, P.: Atlas topografickej anatómie hospodárskych zvierat II. Bratislava: Príroda, 1988, 200 s. (064-051-88 ATA).
4. Popesko, P.: Atlas topografickej anatómie hospodárskych zvierat III. Bratislava: Príroda, 1988, 208 s. (064-052-88 ATA).
5. Sopková, D. a kol. Veterinárna fyziológia I. Košice: UVLF, 2018, 164 s. ISBN978-80-8077-598-8.
6. Sopková, D. a kol. Veterinárna fyziológia II. Košice: UVLF, 2019, 183 s. ISBN 978-80-8077-6473.
7. Vdoviaková, K., Krešáková, L. Základy morfológie pre BKaP. Košice: UVLF, 2018, 77 s. ISBN 978-80-8077-599-5.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou pre absolvovanie predmetu je aktívna účasť študenta na cvičeniach podľa Študijného a skúšobného poriadku UVLF v Košiciach. Študent má byť pred každým cvičením teoreticky pripravený z danej témy, ktorá sa v daný týždeň preberá. Študent má zvládnuť a osvojiť si prebranú problematiku. Ďalej má úspešné zvládnuť priebežné kontroly štúdia (s možnosťou odovzdaťich v náhradnom termíne), ako aj záverečnú skúšku.
Záverečné hodnotenie:
SK
skúška, 6 kreditov
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 01.12.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content