Balenie a označovanie potravín

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/BaOz BKaPef/22    Skratka: BaOz BKaPef
  •  Kredity: 2
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:   
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu musí mať študent aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou je taktiež vypracovanie seminárnej práce na zvolenú tému, získanie zápočtu a úspešné absolvovanie skúšky v zmysle schváleného Študijného poriadku UVLF v Košiciach pre príslušný akademický rok.
Výsledky vzdelávania
Študent získa znalosti o funkciách obalov a nových trendoch pri balení potravín, získa schopnosť pre kompetentné rozhodovanie pri voľbe obalových materiálov a použitej technológie balenia. Študent je schopný v zmysle platnej európskej a slovenskej legislatívy označovať a hodnotiť obaly potravín.
Stručná osnova predmetu
Charakteristika, rozdelenie, druhy a vlastnosti obalov a obalových materiálov. Bariérové účinky obalu. Aktívne a inteligentné balenie. Balenie v modifikovanej atmosfére. Požívateľné a biodegradovateľné obaly. Balenie potravín bez tepelného ošetrenia. Označovanie potravín v zmysle platných európskych a slovenských legislatívnych predpisov. Optimalizácia balenia. Ekologické aspekty balenia potravín. Obalový dizajn. Systémy balenia potravín.
Sylabus predmetu
Prednášky:
1. Úvod do štúdia. História obalov potravín.
2. Legislatívne požiadavky pre balenie a označovanie potravín.
3. Funkcia baliacich a obalových materiálov, vývojové trendy PK SR – baliace materiály.
4. Baliarne, výstavba, baliaca technika.
5. Mikrobiálna kontaminácia obalov.
6. Nové technológie balenia potravín. Požiadavky na označenie nebalených potravín.
7. Balenie potravín - jednoduché, vákuové, balenie aseptické.
8. Druhy obalových materiálov - papier, kartón, lepenka, textilné materiály.
9. Obaly z plastov, baliace a povlakové materiály z požívateľných látok.
10. Kovové obaly, sklenené obaly.
11. Balenie tekutých, kašovitých výrobkov, balenie potravín tuhej konzistencie.
12. Expedícia, preprava a skladovanie potravín.
13. Prezentácie seminárnych prác.
Cvičenia:
1. Úvod do praktických cvičení. Poučenie o bezpečnosť pri práci. Nároky na obaly vo sfére výroby a spotreby potravín.
2. Ochrana potravín obalom.
3. Čítanie obalov potravín. Potlač na obaloch potravín.
4. Senzorické hodnotenie obalových materiálov. Kontrola správnosti označovania obalov - chyby obalov.
5. Vyšetrovanie obalov na potraviny - odbery vzoriek, metodiky. Mikrobiologické vyšetrovanie obalov.
6. Ekologický pohľad na balenie potravín - recyklácia potravinárskych obalov.
7. Balenie v modifikovanej atmosfére.
8. Skúšanie papierových, drevených a kartónových obalov.
9. Skúšanie plastových obalov.
10. Skúšanie konzervových pohárov. Skúšanie konzervových plechoviek a konzerv.
11. Obaly pre mikrovlnný ohrev - aktívne obaly, pasívne obaly.
12. Výjazdové cvičenie do baliarne potravín.
13. Prezentácie seminárnych prác a udeľovanie zápočtov
Odporúčaná literatúra
1. Dobiáš, J., Čurda, D.: Balení potravin. Provizorní učební text. Praha: VŠCHT, 2004, 236 s.
2. Kačeňák, I.: Základy balenia potravín. Bratislava: ARM333, 2001, 198 s. ISBN 80-967945-6-6.
3. Maľa, P.: Základy potravinárskej techniky, 1. vyd. Prešov: M&M, 1998, 196 s. ISBN 80-88950-01-5.
4. Mikrobiologické požiadavky na potraviny a na obaly na ich balenie.
http://www.svssr.sk/dokumenty/legislativa/6267_2006.pdf
5. Nariadenie Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom – konsolidovaná verzia.
http://eur-lex.europa.eu/
6. Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky zo 6. októbra 2015 o požiadavkách na označovanie potravín.
http://www.svssr.sk/dokumenty/legislativa/vv_243_2015.pdf.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
KaHTP/HP BKaPef/22 - Hygienické požiadavky na potravinársku výrobu a KaŽPVLE/LPaK BKaPef/22 - Legislatíva potravín a krmív
Priebežné hodnotenie:
Odovzdanie a prezentácia seminárnych prác vypracovaných podľa pokynov v príslušnom akademickom roku výučby.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu musí mať študent aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou je taktiež vypracovanie seminárnej práce na zvolenú tému, získanie zápočtu a úspešné absolvovanie skúšky v zmysle schváleného Študijného poriadku UVLF v Košiciach pre príslušný akademický rok.
Záverečné hodnotenie:
Získanie zápočtu a absolvovanie skúšky v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
POZNÁMKA
žiadne
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 16
ABCDEFX
68.756.2525.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 21.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content