Legislatíva potravín a krmív

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaŽPVLE/LPaK BKaPef/22    Skratka: LPaK BKaPef
  •  Kredity: 4
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •  
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2   -   Za obdobie štúdia: 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Nadväzujúce:  
 
Vyučujúci
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať účasť na cvičeniach. Účasť na cvičeniach musí byť v v súlade so Študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Vypracovať seminárnu prácu na vopred určenú tému pre udelenie zápočtu, ktorý je podmienkou na absolvovanie skúšky. Úroveň vedomostí pri skúške sa hodnotí podľa klasifikačnej stupnice danej Študijným poriadkom UVLF v Košiciach (v rozsahu A - E).
Výsledky vzdelávania
Absolvovaním predmetu študent získa vedomosti v oblasti právnych predpisov, ktoré upravujú požiadavky na zdravotnú bezpečnosť potravín a krmív na úrovni EÚ a SR.
Stručná osnova predmetu
Právo a právna norma, právne predpisy, zákonodarná moc, právne vzťahy. EÚ, inštitúcie
a právne predpisy EÚ. Všeobecné zásady a požiadavky na zdravotnú bezpečnosť potravín
a krmív. Potravinové právo (hygiena potravín, mikrobiologické kritéria, označovanie potravín,
materiály prichádzajúce do styku s potravinami, prídavné látky, kontaminujúce látky v
potravinách, biopotraviny, nové potraviny). Ochrana verejného zdravia (organizácia a výkon
verejného zdravotníctva, zariadenia spoločného stravovania). Krmivové právo (bezpečnosť,
označovanie, používanie krmív). GMO potraviny a krmivá. Systém rýchleho varovania pre
potraviny a krmivá. Úradné kontroly na zabezpečenie dodržiavania potravinového a
krmivového práva.
Sylabus predmetu
Cvičenia:
1. Právne normy, právne predpisy, zákonodarná moc, proces tvorby právnych predpisov.
2.Európska únia, inštitúcie, právne predpisy.
3.Všeobecné požiadavky na zdravotnú bezpečnosť potravín a krmív. Systém rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF).
4.Všeobecné predpisy o hygiene potravín a osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu.
5. Potravinové právo na národnej úrovni. Požiadavky na produkty živočíšneho pôvodu. Predaj malých množstiev prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu.
6.Požiadavky na poskytovanie informácii o potravinách spotrebiteľom. Značky kvality na poľnohospodárske produkty a potraviny. Ekologické produkty. Potraviny nového typu. Predaj potravín na diaľku.
7.Ďalšie právne predpisy v oblasti bezpečnosti potravín (mikrobiologické kritéria, materiály prichádzajúce do styku s potravinami, kontaminujúce látky).
8.Požiadavky na hygienu krmív a uvádzanie krmív na trh.
9.Doplnkové látky v krmivách.
10.Nežiaduce látky v krmivách. Krmivá živočíšneho pôvodu.
11.GMO potraviny, krmivá.
12.Ochrana verejného zdravia.
13.Úradné kontroly na zabezpečenie uplatňovania potravinového a krmivového práva.
Odporúčaná literatúra
1. Nagyová, A.: Potravinové a krmivové právo. Košice: Edičné stredisko a predajňa literatúry UVLF v Košiciach, 2020, 130s. ISBN 978-80-8077-700-5.
2. Internetové zdroje:
www.eur-lex.europa.eu
www.mpsr.sk
www.slov-lex.sk
www.svps.sk
www.zakonypreludi.sk
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať účasť na cvičeniach. Účasť na cvičeniach musí byť v v súlade so Študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Vypracovať seminárnu prácu na vopred určenú tému pre udelenie zápočtu, ktorý je podmienkou na absolvovanie skúšky. Úroveň vedomostí pri skúške sa hodnotí podľa klasifikačnej stupnice danej Študijným poriadkom UVLF v Košiciach (v rozsahu A - E).
Záverečné hodnotenie:
Zápočet, skúška
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 24.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content