Technológia a bezpečnostné systémy spracovania živočíšnych komodít

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/ŽK1 BKaPef/22    Skratka: ŽK1 BKaPef
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:    
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
100 % účasť na praktických cvičeniach a 54 % účasť na prednáškach.
Výsledky vzdelávania
Študenti získajú poznatky z technológie spracovania mlieka a mliečnych výrobkov, sladkovodných a morských rýb, mäsa zveriny, vajec a medu s dominantným zámerom zvládnuť poznatky na výrobu bezpečných potravín cestou systémov HACCP a príručiek správnej výrobnej praxe. Zvládnu systémy bezpečnosti potravín v zariadeniach spoločného stravovania a predaji potravín.
Stručná osnova predmetu
- prezentácia technológií výroby jednotlivých komodít živočíšneho pôvodu s následnou praktickou ukážkou vo výrobných prevádzkach alebo praktických cvičeniach pre komoditu mlieko, mliečne výrobky, ryby, zverina, med a vajcia
- v rámci poznaných technológií výroby analyzovať zdravotné nebezpečenstvá, riziká a stanoviť mechanizmy zabezpečenia produkcie zdravotne bezpečných potravín v komplexe so správnou výrobnou praxou a v nej etablovaný systém HACCP alebo príručiek správnej výrobnej praxe
- oboznámenie so SVP v zariadeniach spoločného stravovania
- objasniť metodiku auditu potravinárskych prevádzok
Sylabus predmetu
1 Právne predpisy týkajúce sa bezpečnostných systémov pri produkcii potravín
2 Technológie výroby živočíšnych komodít a riziká z potravín živočíšneho pôvodu
3 Technológia spracovania mlieka a SVP
4 Technológia spracovania mliečnych výrobkov a SVP
5 Technológia spracovania rýb
6 SVP pri spracovaní rýb
7 Audit potravinárskych prevádzok - metodika
8 Technológia spracovania zveriny, medu vajec a SVP
9 Exkurzia v potravinárskych prevádzkach na spracovanie komodít živočíšneho pôvodu
10 SVP pri produkcii malých množstiev komodít živočíšneho pôvodu
11 SVP pre prevádzky verejného stravovania
Odporúčaná literatúra
C. Grieger , J. Holec a kol.,: Hygiena mlieka a mliečnych výrobkov, Príroda Bratislava, 1990.
O. Burdová,: Hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov, Vienala Košice, 2001.
M. Pipová a kol.,: Hygiena a technológia spracovania sladkovodných a morských rýb, UVL Košice, 2006.
Š. Hejlová: Hygiena a technológia vajec a vaječných výrobků. Vydal – RNDr. Ivan Straka, 2001:72 s.
NAGY, Jozef a kol : Hygiena mäsa hydiny, vajec a zveriny. 1. Diel, Edičné stredisko UVL, 2009. - 371 s. ISBN 978-80-8077-179-9, 2. Diel, Edičné stredisko UVL, 2009, 246 s. ISBN 978-80-8077-180-5
Martičeková Miriam: Príručka správnej hygienickej praxe pre zariadenia spoločného stravovania vrátane rýchleho občerstvenia, Potravinform inšpekcia s.r.o., Košice, 2007
Výnos MP SR a MZ SR zo 16.decembra 1997 č.557/1998-100, ktorým sa dopĺňa výnos MP SR a MZ SR , ktorým sa vydáva prvá časť a prvá, druhá a tretia hlava druhej časti PK SR, ôsma hlava – Zásady správnej výrobnej praxe; Vestník MP SR č. 21/1998
Vyhláška MPaRV SR č. 41/2012 Z. z. (čiastka 13) z 26.januára 2012 o mede.
Janštová, B. a kol.: Technológie mléka a mléčnych výrobku. Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2012: 141 s. ISBN 978-80-7305-637-7
Navrátilová, P. a kol.: Hygiena produkce mléka. Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2012: 129 s. ISBN 978-80-7305-625-4
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
100 % účasť na praktických cvičeniach a 54 % účasť na prednáškach.
Záverečné hodnotenie:
Získanie zápočtu po absolvovaní testu s hodnotením prospel.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 18
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 29.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content