- prezentácia technológií výroby jednotlivých komodít živočíšneho pôvodu s následnou praktickou ukážkou vo výrobných prevádzkach alebo praktických cvičeniach pre komoditu mlieko, mliečne výrobky, ryby, zverina, med a vajcia - v rámci poznaných technológií výroby analyzovať zdravotné nebezpečenstvá, riziká a stanoviť mechanizmy zabezpečenia produkcie zdravotne bezpečných potravín v komplexe so správnou výrobnou praxou a v nej etablovaný systém HACCP alebo príručiek správnej výrobnej praxe - oboznámenie so SVP v zariadeniach spoločného stravovania - objasniť metodiku auditu potravinárskych prevádzok |
1 Právne predpisy týkajúce sa bezpečnostných systémov pri produkcii potravín 2 Technológie výroby živočíšnych komodít a riziká z potravín živočíšneho pôvodu 3 Technológia spracovania mlieka a SVP 4 Technológia spracovania mliečnych výrobkov a SVP 5 Technológia spracovania rýb 6 SVP pri spracovaní rýb 7 Audit potravinárskych prevádzok - metodika 8 Technológia spracovania zveriny, medu vajec a SVP 9 Exkurzia v potravinárskych prevádzkach na spracovanie komodít živočíšneho pôvodu 10 SVP pri produkcii malých množstiev komodít živočíšneho pôvodu 11 SVP pre prevádzky verejného stravovania |
C. Grieger , J. Holec a kol.,: Hygiena mlieka a mliečnych výrobkov, Príroda Bratislava, 1990. O. Burdová,: Hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov, Vienala Košice, 2001. M. Pipová a kol.,: Hygiena a technológia spracovania sladkovodných a morských rýb, UVL Košice, 2006. Š. Hejlová: Hygiena a technológia vajec a vaječných výrobků. Vydal – RNDr. Ivan Straka, 2001:72 s. NAGY, Jozef a kol : Hygiena mäsa hydiny, vajec a zveriny. 1. Diel, Edičné stredisko UVL, 2009. - 371 s. ISBN 978-80-8077-179-9, 2. Diel, Edičné stredisko UVL, 2009, 246 s. ISBN 978-80-8077-180-5 Martičeková Miriam: Príručka správnej hygienickej praxe pre zariadenia spoločného stravovania vrátane rýchleho občerstvenia, Potravinform inšpekcia s.r.o., Košice, 2007 Výnos MP SR a MZ SR zo 16.decembra 1997 č.557/1998-100, ktorým sa dopĺňa výnos MP SR a MZ SR , ktorým sa vydáva prvá časť a prvá, druhá a tretia hlava druhej časti PK SR, ôsma hlava – Zásady správnej výrobnej praxe; Vestník MP SR č. 21/1998 Vyhláška MPaRV SR č. 41/2012 Z. z. (čiastka 13) z 26.januára 2012 o mede. Janštová, B. a kol.: Technológie mléka a mléčnych výrobku. Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2012: 141 s. ISBN 978-80-7305-637-7 Navrátilová, P. a kol.: Hygiena produkce mléka. Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2012: 129 s. ISBN 978-80-7305-625-4 |