Mikrobiológia

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaMBaI/Mb2 BKaPef*/22    Skratka: Mb2 BKaPef*
  •  Kredity: 8
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:    
Nadväzujúce:  
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Predmet nemôžu absolvovať gravidné študentky. Pre absolvovanie predmetu musí študent aktívne participovať na praktických cvičeniach (100 %) a byť prítomný na prednáškach (54 %), pričom prezenciu na prednáškach potvrdzuje svojím podpisom. V priebehu semestra študenti píšu 2 kreditové testy (v 6. a 12. týždni), s maximálnym počtom bodov 10/test. Minimálny počet bodov na úspešné absolvovanie testu je 5,5 bodov. Otázky v texte testu sú v kombinovanej forme, to znamená dopisovacie a tiež s možnosťou výberu jednej správnej odpovede zo štyroch ponúkaných možností. Do výsledného hodnotenia zápočtu sú okrem bodov získaných za zápočtové testy zahrnuté aj výsledky ústnych odpovedí, ktoré študent získava v priebehu semestra na praktických cvičeniach.
Výsledky vzdelávania
Študent získava vedomosti v oblasti špeciálnej bakteriológie a virológie, to znamená prehľad o medicínsky významných mikroorganizmoch, ich taxonómii, štruktúre, metabolizme, genetike ale najmä o faktoroch virulencie, spôsobe prenosu a šírenia infekcií prostredníctvom potravín a krmív, tiež o zoonotických patogénoch, či environmentálnych baktériách a vírusoch. V rámci praktických cvičení si študent osvojí laboratórne zručnosti v mikrobiologickej diagnostike (napríklad kultivačné a mikroskopické techniky, biochemické, sérologické a molekulárne vyšetrovacie metódy) so zameraním na určenie pôvodcu infekcií prenášaných najmä potravinami či kontaktom, na základe fenotypických či genotypických charakteristík. Predmet je v druhom semestri vyučovania predmetu ukončený udelením zápočtu a absolvovaním skúšky. Skúška pozostáva z praktickej a teoretickej časti. Praktická skúška je v ústnej forme a pozostáva z preukázania diagnostických zručností študenta a odpovedí na otázky skúšajúceho. Jej úspešné absolvovanie je podmienkou pre teoretickú skúšku vo forme testu pozostávajúceho z 3 častí (všeobecná mikrobiológia, špeciálna bakteriológia a špeciálna virológia). Pre úspešné absolvovanie testu je potrebné dosiahnuť minimálne 51 % z každej časti. Preukázané vedomosti študenta počas skúšky sa hodnotia v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach (v rozsahu A – E).
Stručná osnova predmetu
Charakteristika jednotlivých čeľadí, rodov a zástupcov medicínsky významných mikroorganizmov (Gram-negatívne a Gram-pozitívne tyčinky a koky, sporulujúce baktérie, striktné intracelulárne mikroorganizmy a iné).
Charakteristika mikroorganizmov a faktorov virulencie patogénnych mikroorganizmov, spôsob ich prenosu a šírenia a metódy ich diagnostiky.
Vybrané potravinové patogény a alimentárne nákazy, súvisiace s odborným zameraním študijného programu.
Sylabus predmetu
Prednášky
1. Aeróbne Gram-negatívne koky a tyčinky (Pseudomonas, Brucella, Neisseria a ďalšie)
2. Fakultatívne anaeróbne Gram-negatívne tyčinky (Escherichia, Klebsiella a Proteus) vo vzťahu k infekciám alimentárneho pôvodu.
3. Fakultatívne anaeróbne Gram-negatívne tyčinky (Rody Salmonella, Shigella a Yersinia) vo vzťahu k infekciám alimentárneho pôvodu.
4. Čeľaď Pasteurellaceae. Fermentatívne, oxidáza pozitívne baktérie.
5. Rad Spirochaetales. Infekcie vyvolané spirochétami, vibriami, kampylobaktériami.
6. Čeľade Mycoplasmataceae a intracelulárne Rickettsiaceae a Chlamydiaceae.
7. Zástupcovia čeľadí Staphylococcaceae a Streptococcaceae. Enzýmy a toxíny v patogenéze infekcií. .
8. Klasifikácia a charakteristika mykobaktérií. Patogenéza mykobakteriálnych infekcií.
9. Klasifikácia a charakteristika zástupcov rodu Bacillus a Clostridium. Patogenéza a význam.
10. Zástupcovia rodov Listeria a ďalšie Gram-pozitívne nesporulujúce tyčinky. Význam pri alimentárnych infekciách zvierat a ľudí.
11. Úvod do virológie. Morfológia, biologické vlastnosti a systematika vírusov. Prióny a prionózy.
12. DNA vírusy – pôvodcovia chorôb zvierat a ľudí.
13. RNA vírusy – pôvodcovia chorôb zvierat a ľudí.
Cvičenia
1. Charakteristika biologických vlastností zástupcov rodu Pseudomonas
2. Charakteristika biologických vlastností Escherichia coli
3. Charakteristika biologických vlastností zástupcov rodu Salmonella
4. Charakteristika biologických vlastností ostatných významných zástupcov z čeľade Enterobacteriaceae
5. Charakteristika biologických vlastností zástupcov rodu Haemophilus, Pasteurella
6. Charakteristika biologických vlastností pôvodcov latentne prebiehajúcich bakteriálnych zoonóz (rod Brucella a Mycobacterium), 1. KREDITOVÝ TEST
7. Charakteristika biologických vlastností zástupcov rodu Staphylococcus
8. Charakteristika biologických vlastností zástupcov rodu Streptococcus
9. Charakteristika biologických vlastností zástupcov rodu Bacillus
10. Charakteristika biologických vlastností zástupcov rodov Listeria
11. Diagnostika bakteriálnych patogénov – samostatná práca a rekapitulácia
12. Zásady virologickej diagnostiky, 2. KREDITOVÝ TEST
13. Metódy detekcie a titrácie vírusov
Odporúčaná literatúra
1. Bednář, M. a kol.: Lékářská mikrobiologie. Praha: Triton, 1996, 560 s. ISBN 8594031505280.
2. Koščová, J.: Slovník základných pojmov používaných v mikrobiológii pre ŠP BKaP. Košice: UVLF, 2017, 92 s. ISBN 978-80-8077-546-9.
3. Pilipčinec, E. a kol.: Praktické cvičenia z mikrobiológie, 2. vyd. Košice: UVLF, 2016, 166 s. ISBN 978-80-8077-504-9.
4. Votava, M. a kol.: Lékařská mikrobiologie obecná, 2. vyd. Brno: Neptun, 2005, 351 s. ISBN 80-86850-00-5.
5. Votava, M.: Lékařská mikrobiologie speciální. Brno: Neptun, 2003, 495 s. ISBN 80-902896-6-5.
6. Prednášky - aktualizované témy.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Podmieňujúce predmety: Biológia, Všeobecná a anorganická chémia
Priebežné hodnotenie:
Priebežné hodnotenie spočíva v absolvovaní dvoch zápočtových testov, v 6. a 12. týždni semestra. Každý zápočtový test pozostáva z 10-tich otázok. Polovica otázok je koncipovaných so štyrmi možnosťami, z ktorých je jedna odpoveď správna a druhá polovica sú otázky, na ktoré študenti píšu slovné odpovede. Minimálny počet bodov, ktoré je potrebné dosiahnuť na úspešné absolvovanie testu, je 5,5 bodov. Priebežne sa vedomosti študentov overujú aj opakovaním predchádzajúcej témy na začiatku každého praktického cvičenia. Výsledky dosiahnuté študentom v priebežnom hodnotení (10 % za semester) sa premietajú do záverečného hodnotenia.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Predmet nemôžu absolvovať gravidné študentky. Pre absolvovanie predmetu musí študent aktívne participovať na praktických cvičeniach (100 %) a byť prítomný na prednáškach (54 %), pričom prezenciu na prednáškach potvrdzuje svojím podpisom. V priebehu semestra študenti píšu 2 kreditové testy (v 6. a 12. týždni), s maximálnym počtom bodov 10/test. Minimálny počet bodov na úspešné absolvovanie testu je 5,5 bodov. Otázky v texte testu sú v kombinovanej forme, to znamená dopisovacie a tiež s možnosťou výberu jednej správnej odpovede zo štyroch ponúkaných možností. Do výsledného hodnotenia zápočtu sú okrem bodov získaných za zápočtové testy zahrnuté aj výsledky ústnych odpovedí, ktoré študent získava v priebehu semestra na praktických cvičeniach.
Záverečné hodnotenie:
Predmet v druhom semestri vyučovania predmetu končí udelením zápočtu, ktorý je výsledkom priebežného hodnotenia dosiahnutého študentom počas semestra.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
POZNÁMKA
Konzultácie k predmetu Mikrobiológia sú každý nepárny týždeň semestra v pondelok po 14:00 hod.
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 18
ABCDEFX
0.050.011.1116.6722.220.0
 
Dátum poslednej zmeny: 30.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content