Pestovanie a konzervovanie krmovín a krmív

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVDCHZv/PaKKaK2 BKaPef/22    Skratka: PaKKaK2 BKaPef
  •  Kredity: 10
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:  
Nadväzujúce:  
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Na získanie zápočtu sa podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku UVLF v Košiciach vyžaduje účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 75 %, aktívna účasť na praktických cvičeniach (študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môžu vynechať bez náhrady, ostatné si musia nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim), aktivita na cvičeniach – vedomosti o vyučovanej téme a aktívny prístup počas praktických cvičení, odovzdané protokoly z praktických cvičení v požadovanej kvalite, úspešné absolvovanie dvoch kontrolných testov počas semestra (minimum 51 % vedomosti).
Záverečné hodnotenie prebieha formou ústnej alebo písomnej skúšky.
Výsledky vzdelávania
Študenti nadobudnú vedomosti o spôsoboch a technológiách konzervovania a o úprave objemových a jadrových krmív. Získané teoretické vedomosti o konzervovaní krmív silážovaním, faktoroch ovplyvňujúcich kvalitu silážneho fermentačného procesu, silážnych aditívach, silážovaní repných rezkov, delenom zbere kukurice (vlhké kukuričné zrno, LKS, CCM), hodnotení kvality siláží, konzervovaní krmív sušením (technologické zásady výroby sena, faktory ovplyvňujúce kvalitu sena, technologické zásady výroby úsuškov), hodnotení kvality sena, uskladňovaní a konzervovaní okopanín, ako aj o systéme alkalage pre konzervanie obilnín budú vedieť aplikovať v praxi
a v nasledujúcom predmete - Technológia spracovania a bezpečnostné systémy pri výrobe krmív.
Stručná osnova predmetu
Stručná osnova predmetu:
Faktory rozhodujúce o spôsobe konzervovania krmiva.
Siláž a silážovateľnosť krmovín, priebeh a možnosti usmernenia procesu, kvalita silážovaných krmovín - kvalita ďatelinovín a tráv, kvalita silážnej kukurice, kvalita strukovín, kvalita obilnín.
Termín zberu a uvädanie.
Fermentačný proces.
Silážovanie – silážovanie trávnych porastov, silážovanie ďatelinovínj, silážovanie hrachu siateho, silážovanie celých rastlín obilnín, silážovanie kukurice siatej (GPS, LKS, CCM),
Konzervácia vlhkého kukuričného zrna, technológia silážovania, silážne prípravky, posudzovanie kvality siláží.
Konzervovanie krmív sušením.
Posudzovanie a hodnotenie kvality konzervovaných krmív.
Metódy úpravy objemových a jadrových krmív.
Konzervovanie obilnín systémom alkalage.
Vplyv konzervačných postupov na nutričnú a dietetickú hodnotu krmív.
Sylabus predmetu
Sylabus prednášok
1. Charakteristika organickej hmoty, jej hospodárske využitie, princípy ošetrovania, nutričná a dietetická hodnota v závislosti na vegetečnom štádiu.
2. Charakteristika základných postupov konzervovania a uskladňovania organickej hmoty.
3. Silážovanie - princíp konzervačného postupu
4. Technologické zariadenia pre silážovanie
5. Technologický postup prípravy siláže
6. Fermentačný proces v siláži - fázy fermentačného procesu, ich charakteristika.
7. Mikrobiológia procesu silážovania - epifitná mikroflóra, charakteristika baktérií mliečneho kvasenia, antagonistické mikroorganizmy
8. Kvalitatívne parametre siláže, produkčná účinnosť, straty počas silážovania ich predchádzanie
9. Konzervovanie krmív sušením - princíp, fázy sušenia
10. Zariadenia na prípravu sena a uskladňovanie, kvalitativné parametre
11. Konzervovanie a uskladňovanie obilnín - príprava alkalage - princíp, postup, technológia prípravy, charakteristika finálneho produktu
12. Konzervovanie repných rezkov, príprava LKS, CCM a vlhkého kukuričného zrna
13. Uskladňovanie semien obilnín, olejnín a strukovín, buliev a hľúz okopanín, biologický škodcovia.
Sylabus praktických cvičení:
1. Oboznámenie študentov s tematickým zameraním praktických cvičení v LS predmetu Pestovanie a konzervovanie krmovín a krmív a s bezpečnosťou práce počas praktických cvičení.
2. Metódy odberu vzoriek, úradný odber čiastkových vzoriek siláže (miesto, spôsob, počet vzoriek),
príprava súhrnnej a konečnej vzorky, balenie, označenie a pečatenie konečných vzoriek, sprievodná dokumentácia pri zasielaní vzoriek do laboratória;
3. Posúdenia pachu, farby, štruktúry a konzistencie vzoriek siláži, Siláže s nižším a vyšším obsahom sušiny, Faktory ovplyvňujúce fermentáciu a následne zmyslové hodnotenie siláži;
4. Filmu o príprave siláže, rozdiely silážovania ľahko a ťažko silážovateľných krmovín, kritické body silažovania
5. Príprava vodného výluhu zo siláži, stanovenie pH vodného výluhu zo siláži, stanovenie kyslosti vodného výluhu zo siláži
6. Princíp stanovenia sušiny v siláži, laboratórne stanovenie sušiny; prvý priebežný kontrolný test,
7. Princíp stanovenia popola a vlákniny v siláži, laboratórne stanovenie popola a vlákniny;
8. Príprava výluhu vzoriek siláži, stanovenie pH vo výluhu vzorky,
9. Stanovenie bázickej pufračnej kapacity (bBC) v silážach;
10. Laboratórna analýza siláži – stanovenie karboxylových kyselín v siláži
11. Posúdenie fermentačného procesu ľahko silážovateľných krmovín s využitím výsledkov laboratórnych analýz,
12. Posúdenie fermentačného procesu stredne ťažko a ťažko silážovateľných krmovín s využitím výsledkov laboratórnych analýz; druhý priebežný kontrolný test
13. Hodnotenie kvality sena podľa druhu, organoleptické hodnotenie sena, laboratórne hodnotenie sena;
Odporúčaná literatúra
Naď, P. a kol.: Krmoviny a jedovaté rastliny. Košice: UVLF, 2017, 187 s. ISBN 978-80-8077-568-1.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Počas semestra dva priebežne kontrolné testy - 1. v šiestom týždni semestr, 2. v dvanastom týždni semestra, preukázanie minimálne 51% vedomosti
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Na získanie zápočtu sa podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku UVLF v Košiciach vyžaduje účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 75 %, aktívna účasť na praktických cvičeniach (študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môžu vynechať bez náhrady, ostatné si musia nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim), aktivita na cvičeniach – vedomosti o vyučovanej téme a aktívny prístup počas praktických cvičení, odovzdané protokoly z praktických cvičení v požadovanej kvalite, úspešné absolvovanie dvoch kontrolných testov počas semestra (minimum 51 % vedomosti).
Záverečné hodnotenie prebieha formou ústnej alebo písomnej skúšky.
Záverečné hodnotenie:
Na získanie zápočtu sa podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku UVLF v Košiciach vyžaduje účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 75 %, aktívna účasť na praktických cvičeniach (študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môžu vynechať bez náhrady, ostatné si musia nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim), aktivita na cvičeniach – vedomosti o vyučovanej téme a aktívny prístup počas praktických cvičení, odovzdané protokoly z praktických cvičení v požadovanej kvalite, úspešné absolvovanie dvoch kontrolných testov počas semestra (minimum 51 % a seminárna práca.
Záverečné hodnotenie formou ústnej alebo písomnej skúšky, minimálna úroveň vedomosti 51%.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 26.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content