Pestovanie a konzervovanie krmovín a krmív

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVDCHZv/PaKKaK1 BKaPef/22    Skratka: PaKKaK1 BKaPef
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Nadväzujúce:   
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Získanie zápočtu podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku Univerzity
veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach: a) účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 75%, aktívna účasť na praktických cvičeniach – študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim, požadovaná je aktivita na cvičeniach – vedomosti o vyučovanej téme a aktívny prístup počas praktických cvičení, odovzdané protokoly z praktických cvičení v požadovanej kvalite, úspešné absolvovanie 2 kontrolných testov v šiestom a dvanastom týždni (minimum 51 % znalosť).
Výsledky vzdelávania
Študenti nadobudnú vedomosti o spôsoboch a opatreniach pri výrobe a spracovaní krmív, ich nutričnej hodnote a využití v praktickom kŕmení, rovnako ako budú schopní pochopiť väzby v systéme obehu biogénnych prvkov v potravinovom reťazci z pohľadu environmentálnych aspektov, krajinnej ekológie a bezpečnosti krmív rastlinného pôvodu pre zvieratá po absolvovaní predmetu - Pestovanie a spracovanie rastlinných komodít. Získané vedomosti a informácie budú slúžiť ako zdroj poznatkov pre štúdium problematiky konzervovanie krmovín a krmív.
Stručná osnova predmetu
- Obsah predmetu krmovinárstva, význam v poľnohospodárskej výrobe, základné pojmy v poľnohospodárstve;
- Pôda základ poľnohospodárskej výroby, úrodnosť, zúrodňovanie, mikrobiológia pôdy, rastlinná fytomasa, zdroj výživy zvierat, morfologické, funkčné a skladbové rozdiely medzi rastlinnou a živočíšnou bunkou;
- Jednoročné krmoviny – obilniny, strukoviny, olejniny, okopaniny – biologické vlastnosti, požiadavky na živiny, agrotechnické požiadavky na pestovanie, nutrično-dietetická hodnota, využitie biologického produktu;
- Viacročné krmoviny - biologické vlastnosti, požiadavky na živiny, agrotechnické požiadavky na pestovanie, nutrično-dietetická hodnota, využitie biologického produktu;
- Trvalé trávne porasty – botanický popis, poľnohospodársky, pôdohospodársky, ekologický, krajinotvorný a vodohospodársky význam, spôsoby využitia trvalých trávnych porastov;
- Jedovaté rastliny – charakteristika, druhy významné v krmovinárstve, výskyt, obsahovo účinne látky, mechanizmus účinku a vplyv na zdravie zvierat (ľudí).
Sylabus predmetu
a/ Sylabus prednášok: 1. Obsah predmetu - Pestovanie a spracovanie rastlinných komodít, všeobecné ciele predmetu, jeho význam pre poľnohospodársku výrobu, základné pojmy v poľnohospodárstve Pôda ako základ pre poľnohospodársku výrobu, tvorba pôdy, textúra, zloženie, úrodnosť a spôsoby zvýšenia úrodnosti pôdy, organická hmota, sorpčný komplex, jeho význam pre úrodnosť pôdy a výmenu katiónov, pôdne organizmy, poľnohospodárska mikrobiológia, najdôležitejšie kmene pôdnych mikroorganizmov, symbióza, antagonizmus, epifytná mikroflóra. Minerálne prvky ovplyvňujúce rast rastlín, kyslosť a slanosť pôdy. 2. Rastlinná biomasa Rastlinná biomasa ako zdroj pre výživu zvierat Rozdiely medzi orgánmi rastlinného tela, rozdiely medzi rastlinnou a živočíšnou bunkou z pohľadu morfológie, funkcie a zloženia, živiny v rastlinnej biomase, faktory ovplyvňujúce stráviteľnosť a kvalitu rastlinnej biomasy ako krmiva. Vlastnosti organických a anorganických živín, ich rozdelenie a význam. 3. Biochemické deje v rastlinnom organizme Základné biochemické reakcie v bunke a v rastlinnom tele (fotosyntéza, aeróbna a anaeróbna respirácia), faktory ovplyvňujúce obsah a využitie živín v rastlinách a ich následné využitie vo výžive zvierat a humánnej populácie. 4. Jednoročné krmoviny, jednoročné obilniny Všeobecná charakteristika jednoročných krmovín, ich rozdelenie a vlastnosti. Obilniny a ich nutričná hodnota, základné agrotechnické požiadavky na pestovanie, faktory ovplyvňujúce kvalitatívne a kvantitatívne charakteristiky, spracovanie a využitie biologického produktu. 5. Jednoročné okopaniny Biologické vlastnosti a všeobecná charakteristika, základné agrotechnické požiadavky na pestovanie jednotlivých plodín, nutričná a dietetická hodnota, faktory ovplyvňujúce kvalitatívne a kvantitatívne vlastnosti, podmienky skladovania ovplyvňujúce kvalitu. 6. Jednoročné strukoviny Biologické vlastnosti a nutričné požiadavky, základné agrotechnické požiadavky pre pestovanie jednotlivých strukovín, nutričná a dietetická hodnota, faktory ovplyvňujúce kvalitatívne a kvantitatívne vlastnosti, spracovanie a využitie biologického produktu pri kŕmení zvierat. 7. Jednoročné olejniny Biologické vlastnosti a ich charakteristiky, základné agrotechnické požiadavky na pestovanie jednotlivých semien olejnín, nutričná a dietetická hodnota, spracovanie a využitie biologického produktu pre kŕmenie zvierat. 8. Jednoročné miešanky a podsevy Biologické vlastnosti a ich charakteristiky, základné agrotechnické požiadavky na pestovanie jednoročných miešaniek a podsevov, nutričná a dietetická hodnota, spracovanie a využitie biologického produktu pre kŕmenie zvierat. 9. Viacročné krmoviny a ďatelinoviny Biologické vlastnosti a charakteristiky viacročných krmovín, ďatelinoviny, agrotechnické požiadavky, environmentálne podmienky, nutričná a dietetická hodnota, konzervačné metódy. 10. Viacročné trávy Biologické vlastnosti a charakteristiky viacročných tráv, agrotechnické požiadavky, environmentálne podmienky, nutričná a dietetická hodnota, konzervačné metódy. 11. Jednoročné trávy a ďatelinoviny Biologické vlastnosti a charakteristiky jednoročných tráv, agrotechnické požiadavky, environmentálne podmienky, nutričná a dietetická hodnota, konzervačné metódy. 12. Jedovaté rastliny Charakteristika, výskyt významných druhov jedovatých rastlín v rastlinnej výrobe, účinné látky, mechanizmus ich účinku a ich vplyv na zdravie hospodárskych zvierat a kvalitu ich výrobkov. 13. Trvalé trávne porasty a pasenie Botanický opis, charakteristika, poľnohospodársky, environmentálny, krajinotvorný a vodohospodársky význam, hospodárske využívanie kosením. Význam a vplyv pasenia na zvieratá a vegetáciu, organizácia a spôsob pasenia, riadenie pasenia. b/ Sylabus praktických cvičení: 1. Základné pojmy, používané metódy hodnotenia Úvod do predmetu v rámci praktických cvičení, základné pojmy, analytické metódy používané na hodnotenie kvality krmovín; bezpečnostné pravidlá pre prácu študentov v laboratóriu, organizačné pokyny; obsah predmetu; metódy pre štúdium pedológie a analýzu pôdy. 2. Chemické stanovenie základných živín v pôde – pH a uhličitany Analýza pôdy - stanovenie pH a uhličitanov v pôde, ich význam pre rastliny a vplyv na využitie živín. 3. Chemické stanovenie základných živín v pôde – N a minerálne látky Analýza pôdy - stanovenie N, makro- a mikroprvkov, význam N pre rast rastlín a produkciu živín, význam makro- a mikroprvkov pri produkcii plodín a metódy ich hodnotenia. 4. Mikroskopické pozorovanie štruktúr rastlinnej bunky – bunkové organely Zloženie rastlinného tela, mikroskopická pozorovanie rastlinných bunkových štruktúr (epidermálne bunky, chloroplasty, chromoplasty, vakuoly), faktory ovplyvňujúce chemické zloženie a štruktúru rastlinného orgánu. 5. Mikroskopické pozorovanie štruktúr rastlinného tela - trichómy Význam trichómov pre fyziológiu rastlín a ich mikroskopické pozorovanie. 6. Makroskopické a mikroskopické rozoznávanie semien obilnín Makroskopické rozoznávanie semien obilnín, príprava vzorek obilnín pre mikroskopické pozorovanie, charakteristické znaky najdôležitejších obiliek (1. kontrolný test). 7. Mikroskopické pozorovanie škrobových zŕn okopanín a obilnín Makroskopické rozoznávanie okopanín, mikroskopické pozorovanie škrobových zŕn okopanín a cereálií. 8. Makroskopické a mikroskopické rozoznávanie semien strukovín Makroskopické rozoznávanie semien strukovín, príprava vzoriek pre mikroskopické pozorovanie, pozorovanie najdôležitejších mikroskopických znakov. 9. Makroskopické a mikroskopické rozoznávanie semien olejnín Makroskopické rozoznávanie semien olejnín, príprava vzoriek pre mikroskopické pozorovanie, pozorovanie najdôležitejších mikroskopických znakov. 10. Histochemické reakcie v rastlinách Histochemické stanovenie Ca a kyseliny oxalovej, mikrochemické reakcie pre stanovenie prítomnosti substancií priamo v čerstvých rastlinných tkanivách. 11. Morfologická charakteristika tráv a ďatelinovín Poznávanie a určovanie najdôležitejších druhov tráv a ďatelinovín na základe morfologických znakov. Popis krmovinárskej hodnoty a hospodárskeho využitia (2. kontrolný test). 12. Jedovaté rastliny Makroskopické rozoznávanie najdôležitejších jedovatých rastlín. Stanovenie vybraných účinných látok v rastlinách pomocou histochemických reakcií 13. Organizácia využívania pasienkov a metódy zisťovania ich výnosnosti Oboznámenie sa s výpočtami určenia potrebnej plochy pasienkov pre pasenie prežúvavcov, výpočet počtu a veľkosti jednotlivých oplôtkov, doby spásania a počtu pastevných cyklov. Určenie výnosnosti a kŕmnej hodnoty pasienkov (zápočet).
Odporúčaná literatúra
1/ NAĎ, P. a kol.: Jednoročné krmoviny (Pestovanie a spracovanie rastlinných komodít), Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2013, 84 s. ISBN 978-80-8077-374-8 2/ NAĎ, P. a kol.: Viacročné krmoviny (Pestovanie a spracovanie rastlinných komodít), Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2013, 58 s. ISBN 978-80-8077-375-5 3/ NAĎ, P. a kol.: Jedovaté rastliny, 2017, jedovaterast.uvlf.sk 4/ NAĎ, P. a kol., Krmoviny a jedovaté rastliny - praktické cvičenia, UVLF Košice, 2017, s. 62 ISBN 978-80-8077-569-8
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Kontinuálne hodnotenie vedomostí je vykonávané ústne počas praktických cvičení a písomne v 6. a 12. týždni. V 13. týždni je vykonaný praktický test.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Získanie zápočtu podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku Univerzity
veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach: a) účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 75%, aktívna účasť na praktických cvičeniach – študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim, požadovaná je aktivita na cvičeniach – vedomosti o vyučovanej téme a aktívny prístup počas praktických cvičení, odovzdané protokoly z praktických cvičení v požadovanej kvalite, úspešné absolvovanie 2 kontrolných testov v šiestom a dvanastom týždni (minimum 51 % znalosť).
Záverečné hodnotenie:
zápočet
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 24.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content