Technológia spracovania a bezpečnostné systémy pri výrobe krmív

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín externá forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaVDCHZv/TaBSVK2 BKaPef/22    Skratka: TaBSVK2 BKaPef
  •  Kredity: 8
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:  
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Na získanie zápočtu sa podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku UVLF v Košiciach požaduje účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 50 %, aktívna účasť na praktických cvičeniach (študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môžu vynechať bez náhrady, ostatné si musia nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim), aktívny prístup počas praktických cvičení, protokoly (pôvodné texty) z praktických cvičení odovzdané maximálne do 14 dní po absolvovaní cvičenia v požadovanej kvalite, úspešné absolvovanie 2 kontrolných testov v šiestom a jedenástom týždni (minimum 51 %), vypracovanie seminárnej práce na vypísané témy individuálne pre každého študenta a ich prezentovanie s využitím programu z balíka MS Office. Absolvovanie záverečnej skúšky pozostávajúcej z písomnej časti a z ústnej časti (minimum 51 %). Výsledky dosiahnuté študentom v priebehu druhého semestra sa premietajú do záverečného hodnotenia v tom istom semestri (maximum 15 %).
Výsledky vzdelávania
Študenti získajú pri štúdiu predmetu teoretické a praktické poznatky o technológii výroby krmív, bezpečnostných systémoch používaných pri výrobe kŕmnych komponentov a kompletných a doplnkových krmív, právnych predpisoch platných v Európskej únii súvisiacich s ich zavedením do praxe a používaním a tiež o správnej a hygienickej praxi pri výrobe krmív.
Stručná osnova predmetu
Stručná osnova predmetu:
Bezpečnostné systémy používané pri výrobe kŕmnych komponentov, kompletných a doplnkových kŕmnych zmesí.
Právne predpisy platné v Európskej únii súvisiace so zavedením do praxe a s používaním bezpečnostných systémov pri výrobe kŕmnych komponentov, kompletných a doplnkových kŕmnych zmesí.
Krmivársky zákon.
Kódex výrobcov krmív.
Správna výrobná a hygienická prax pri výrobe krmív.
Sylabus predmetu
Prednášky (2. semester):
1/ Úvod do kontroly krmív, Základné pojmy,
2/ Úradné kontroly krmív, Úradný odber vzoriek krmiva,
3/ Kompetencie, Pohotovostný plán pre oblasť krmív a výživy zvierat,
4/ Registrácia a schvaľovanie krmivárskych podnikov, Orgány veterinárnej správy v oblasti krmív,
5/ Ústav štátnej kontroly veterinárnych biopreparátov a liečiv, Laboratórne metódy používané pri kontrole krmív,
6/ Systém analýzy rizika a stanovenie kritických kontrolných bodov (HACCP/ pri výrobe krmív – úvod, Základné informácie o systéme HACCP vykonávanom v krmivárskom podniku,
7/ Zásady systému HACCP v krmivárskom podniku, Postupnosť prípravy systému HACCP v krmivárskom podniku,
8/ Kŕmne aditíva,
9/ Botanické nečistoty, Mykotoxíny,
10/ Ťažké kovy, Dioxíny,
11/ GMO,
12/ Vedľajšie produkty živočíšneho pôvodu,
13/ Veterinárne liečivá;
--
Cvičenia (2. semester):
1/ Odber vzoriek objemových krmív; Klasifikácia objemových krmív, nutričné zloženie objemových krmív; odber a úprava objemových krmív za účelom analýzy;
2/ Metódy odberu vzoriek, úradný odber čiastkových vzoriek siláže, Príprava súhrnnej a konečnej vzorky, balenie, označovanie a pečatenie konečných vzoriek, Sprievodná dokumentácia pri zasielaní do laboratória,
3/ Výroba komerčných krmív pre spoločenské zvieratá, Stanovenie zrnitosti a sypnej hmotnosti kŕmnej zmesi,
4/ Kŕmne zvyšky konzervárenského priemyslu (ovocné výlisky a zvyšky), požiadavky na použité suroviny, využitie vo výžive zvierat,
5/ Laboratórne analýzy krmív pre potravinové zvieratá, Základné laboratórne analýzy krmív,
6/ Technológia skladovania a výroby kŕmnych komponentov, úprava a spracovanie sóje vo výrobnej prevádzke Tajba, a.s., Michaľany, / alternatívne v nákupnom sklade Tajba, a.s., Čečejovce,
7/ Využitie HACCP konceptu pri manažmente silážovania,
8/ Kŕmne zvyšky droždiarenského priemyslu používané ako kŕmne aditíva, postupy pri výrobe kŕmnych kvasníc, výživná a dietetická hodnota, Laboratórna kultivácia kvasníc Sacharomyces cerevisiae, Mikroskopické pozorovanie kvasníc,
9/ Kŕmne strukoviny, ich nutričná s dietetická hodnota, použitie pre jednotlivé druhy zvierat, Makroskopické a mikroskopické pozorovanie semien a produktov kŕmnych strukovín, Eliminácia antinutričných látok v strukovinách, Mikroskopické pozorovanie botanických nečistôt,
10/ Zásady a metodiky používané pri veterinárskom hodnotení, zmyslové posúdenie vzoriek krmív, posúdenie laboratórnych výsledkov,
11/ Metodiky používané na kontrolu GMO používaných pre výrobu krmív,
12/ Prezentácie seminárnych prác študentami – 1. časť,
13/ Prezentácie seminárnych prác študentami – 2. časť,
**
Odporúčaná literatúra
1. Príručka pre správnu výrobnú prax priemyselných výrobcov krmív a premixov na Slovensku pre zvieratá určené na výrobu potravín (január 2011).
2. Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 23. augusta 2004 č. 2145/2004-100 o úradnom odbere vzoriek a o laboratórnom skúšaní a hodnotení krmív.
Zákon č.271/2005 Z.z. z 24. mája 2005 o výrobe, uvádzaní na trh a používaní krmív (krmivársky zákon, účinnosť od 1.1.2019 ).
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Podmieňujúce predmety: KaVDCHZv/TaBSVK1 BKaPef/22 - Technológia spracovania a bezpečnostné systémy pri výrobe krmív - 1. semester
Priebežné hodnotenie:
Protokoly (pôvodné texty) z praktických cvičení odovzdané maximálne do 14 dní po absolvovaní cvičenia v požadovanej kvalite, úspešné absolvovanie 2 kontrolných testov v šiestom a jedenástom týždni (minimum 51 %), vypracovanie seminárnej práce na vypísané témy individuálne pre každého študenta a ich prezentovanie s využitím programu z balíka MS Office.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Na získanie zápočtu sa podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku UVLF v Košiciach požaduje účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 50 %, aktívna účasť na praktických cvičeniach (študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môžu vynechať bez náhrady, ostatné si musia nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim), aktívny prístup počas praktických cvičení, protokoly (pôvodné texty) z praktických cvičení odovzdané maximálne do 14 dní po absolvovaní cvičenia v požadovanej kvalite, úspešné absolvovanie 2 kontrolných testov v šiestom a jedenástom týždni (minimum 51 %), vypracovanie seminárnej práce na vypísané témy individuálne pre každého študenta a ich prezentovanie s využitím programu z balíka MS Office. Absolvovanie záverečnej skúšky pozostávajúcej z písomnej časti a z ústnej časti (minimum 51 %). Výsledky dosiahnuté študentom v priebehu druhého semestra sa premietajú do záverečného hodnotenia v tom istom semestri (maximum 15 %).
Záverečné hodnotenie:
Zápočet a absolvovanie záverečnej skúšky pozostávajúcej z písomnej časti a z ústnej časti (minimum 51 %).
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 24
ABCDEFX
25.04.1725.020.8325.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 29.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content