Prednášky 1. Sanitácia pri výrobe krmív a potravín, jej význam a legislatívne požiadavky. Potravinový kódex, správna výrobná prax, správna hygienická prax a systém HACCP. 2. Sanitácia a čistenie, postupy pri výrobe krmív a potravín. Čistenie, použitie čistiacich prostriedkov, ich účinnosť a možné riziká. Význam mechanického čistenia a úpravy prostredia, potravín a krmív. 3. Dezinfekcia, druhy a etapy dezinfekcie. Faktory ovplyvňujúce účinnosť chemickej dezinfekcie. Otázky životného prostredia a verejného zdravia súvisiace s používaním chemických dezinfekčných prostriedkov. 4. Fyzikálna dezinfekcia a jej význam pri sanitačných postupoch. 5. Sanitácia a jej uplatnenie v potravinárskom priemysle. Význam mechanického čistenia. Zdroje kontaminácie potravín. Špecifikácia sanitácie v potravinárskych prevádzkach živočíšneho pôvodu. 6. Hygiena vody. Význam kvality vody vo vzťahu k živočíšnej výrobe a verejnému zdraviu. Hygienické požiadavky na kvalitu pitnej vody z chemického hľadiska. Znečisťovanie zdrojov vody a ochrana vodárenských zdrojov. 7. Požiadavky na mikrobiologickú kvalitu pitnej vody. Vodou prenosné ochorenia a prevencia ich šírenia. Dezinfekcia vody. 8. Deratizácia pri ochrane krmív a potravín. Biológia hlodavcov. Rozdelenie a charakteristika chemických rodenticicídov a ich využitie v praxi. 9. Dezinsekcia pri ochrane krmív a potravín. Biológia škodlivého hmyzu. Spôsoby dezinsekcie. Rozdelenie a charakteristika chemických insekticídov a ich využitie v praxi Rezistencia k insekticídom. 10. Hygiena ovzdušia. Chemické a biologické znečistenie ovzdušia. Zdroje znečistenia ovzdušia. Hygienický význam plynov, prašnosti a mikrobiologická kontaminácia v živočíšnej výrobe. Choroby prenášané vzduchom, prevencia ich šírenia. 11. Využitie a význam organických odpadov, ich úprava pred aplikáciou do pôdy. Dezinfekcia exkrementov, pasienkov a pôdy. 12. Odpadové vody, spôsoby čistenia, čistiarne odpadových vôd. 13. IPKZ. Praktické cvičenia 1. Charakteristika hlavných skupín dezinfekčných látok, ich vlastnosti, mechanizmus účinku. Stanovenie percenta aktívnej látky v dezinfekčnom prostriedku: kyseliny, jodonaly. 2. Charakteristika hlavných skupín dezinfekčných látok, ich vlastnosti, mechanizmus účinku. Stanovenie percenta aktívnej látky v dezinfekčnom prostriedku: hydroxidy, prípravky na báze chlóru, aldehydy, povrchovo aktívne látky. 3. Príprava pracovných roztokov, počítanie príkladov. Chemická kontrola účinnosti dezinfekcie, chemické stery. 4. Kontrola účinnosti dezinfekcie. Druhy kontrol a postupy. Praktické prevedenie mikrobiologickej kontroly účinnosti dezinfekcie. 5. Aerosólová dezinfekcia, ATP metóda a jej praktické prevedie. 6. Fyzikálne a chemické vyšetrenie pitnej a povrchovej vody. Kvalitatívne a kvantitatívne stanovenie sledovaných parametrov. 7. Mikrobiologické vyšetrenie pitnej a povrchovej vody. Kvalitatívne a kvantitatívne stanovenie sledovaných parametrov. 8. Deratizácia. Typy, formy a stupne kontroly výskytu hlodavcov. Rodenticídy, vlastnosti aktívnych zložiek. Ochrana zdravia pri práci s rodenticídmi. 9. Dezinsekcia. Organizácia dezinsekčných prác. Aplikačné formy insekticídov a prvá pomoc pri otravách, bezpečnosť a ochrana zdravia. Charakteristika insekticídnych prípravkov. 10. Chemické a mikrobiologické parametre vzduchu, metódy stanovenia. Odber vzoriek vzduchu, mikrobiologické vyšetrenie vzoriek vzduchu, plyny v maštaľnom prostredí. 11. Exkrementy, charakteristika a skladovanie. Biotermické spracovanie exkrementov. 12. Čistenie odpadových vôd a hodnotenie účinnosti technologického procesu čistenia. 13. Audit systému environmentálneho manažérstva. Zápočet. |