Analýza kontaminantov v krmivách a potravinách

Študijný program: bezpečnosť krmív a potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaFaT/AnKn1 BKaPdf2*/19    Skratka: AnKn1 BKaPdf2*
  •  Profilový predmet
  •  Kredity: 0
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:  
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
OBSAHOVÁ NÁPLŇ ŠTÁTNICOVÉHO PREDMETU
Študent je počas semestra oboznámený s témami: Základné pojmy v toxikológii, faktory ovplyvňujúce toxicitu, zásady diagnostiky otráv spôsobených kontaminantami krmív a potravín.
Odber balenie, označenie a zasielanie vzoriek na toxikologickú laboratórnu analýzu.
Oboznámenie sa s platnou legislatívou EU v oblasti bezpečnosti krmovín a potravín.
Laboratórne vyšetrenie a jeho fázy – preanalytická, analytická a postanalytická fáza.
Analytický proces a jeho fázy – extrakcia, purifikácia a detekcia chemických látok.
Akreditácia analytických metodík.
Zásady správnej laboratórnej praxe (SLP).
Chromatografické metódy – plynová chromatografia (GC), tenkovrstvová chromatografia (TLC), vysokoúčinná kvapalinová chromatografia (HPLC), gélová permeačná chromatografia (GPC) a iónovýmenná chromatografia (IEC).
Elektroforetické metódy – elektroforéza pohyblivého rozhrania (MBE), zónová elektroforéza (ZE), izotachoforéza (ITP).
Spektrofotometrické metódy – UV-VIS spektrofotometria, infračervená spektroskopia.
Atómová absorpčná spektrometria (AAS) a hmotnostná spektrometria (MS).
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Na udelenie zápočtu sa vyžaduje účasť na praktických cvičeniach v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach a absolvovanie zápočtového testu s minimálnou úspešnosťou 51 %.
Výsledky vzdelávania
Absolvovaním študent získa fundované znalosti o komplexnom procese analýzy krmív a potravín z hľadiska obsahu kontaminantov, orientované najmä na zásady správnej laboratórnej praxe, jednotlivé fázy analytického procesu, schopnosť voľby konkrétnej analytickej metódy v závislosti od hodnotenej vzorky a stanovovaného kontaminantu a správnej interpretácie výsledkov laboratórnych analýz v širšom kontexte konkrétneho prípadu kontaminácie, ďalej na konkrétne fyzikálno-chemické a biochemické analytické metódy kvalitatívneho a kvantitatívneho stanovenia rôznych skupín možných kontaminantov krmív a potravín (najmä pesticídov, veterinárnych liečiv a priemyselných chemikálií).
Stručná osnova predmetu
Základné pojmy v toxikológii, faktory ovplyvňujúce toxicitu, zásady diagnostiky otráv spôsobených kontaminantami krmív a potravín.
Odber balenie, označenie a zasielanie vzoriek na toxikologickú laboratórnu analýzu.
Oboznámenie sa s platnou legislatívou EU v oblasti bezpečnosti krmovín a potravín.
Laboratórne vyšetrenie a jeho fázy – preanalytická, analytická a postanalytická fáza.
Analytický proces a jeho fázy – extrakcia, purifikácia a detekcia chemických látok.
Akreditácia analytických metodík.
Zásady správnej laboratórnej praxe (SLP).
Chromatografické metódy – plynová chromatografia (GC), tenkovrstvová chromatografia (TLC), vysokoúčinná kvapalinová chromatografia (HPLC), gélová permeačná chromatografia (GPC) a iónovýmenná chromatografia (IEC).
Elektroforetické metódy – elektroforéza pohyblivého rozhrania (MBE), zónová elektroforéza (ZE), izotachoforéza (ITP).
Spektrofotometrické metódy – UV-VIS spektrofotometria, infračervená spektroskopia.
Atómová absorpčná spektrometria (AAS) a hmotnostná spektrometria (MS).
Sylabus predmetu
Témy prednášok sa zhodujú s témami cvičení:
1.-2. týždeň) Úvod do toxikológie, základné pojmy v toxikológií
• toxikológia, intoxikácia, toxín
• faktory ovplyvňujúce toxicitu jedu
• diagnostika otráv zvierat
3.-4.) Odber, balenie, označovanie vzoriek pre laboratórne vyšetrenie a toxikologickú analýzu, Fázy laboratórneho vyšetrenia, zásady SLP
• Preanalytická fáza - odber vzoriek, balenie vzoriek, konzervovanie vzoriek a transport vzoriek
• Preanalytická fáza – príprava vzorky na analýzu
• Analytická fáza – proces separácie kontaminantov zo vzorky
• Analytická fáza – proces purifikácie separovaných kontaminantov
• Analytická fáza – identifikácia konkrétneho kontaminantu
• Postanalytická fáza – Vyhodnotenie výsledkov analýzy a interpretácia výsledkov laboratórnej analýzy
• Zásady SLP a program zabezpečenia kvality v testovacích pracoviskách
5.-6.) Kontaminanty v krmivách – ťažké kovy (Pb, Hg, As, Mn, Cd, Cr)
7.-8.) Kontaminanty v krmivách – PPP (insekticídy, rodenticídy, herbicídy a fungicídy)
9.-10) Kontaminanty v krmivách – liečiva (analgetika + antikokcidika)
11.-12.) Kontaminanty v krmivách – alkaloidy a mykotoxíny
13.) Zápočtový test + opakovanie
Odporúčaná literatúra
1. Bustin, D., Čakrt, M., Lehotay, J., Polonský, J.: Analytická chémia II. Bratislava: STU, 1996, 213 s. ISBN 80-227-0885-2.
2. Garaj, J., Hladký, Z., Labuda, J.: Analytická chémia I. Bratislava: STU, 1996, 188 s. ISBN 80-227-0838-0.
3. Klouda, P.: Moderní analytické metody. Ostrava: Nakl. Pavel Klouda, 2003, 203 s. ISBN 80-86369-07-2.
4. Legáth, J. a kol.: Všeobecná toxikológia. Študijné materiály. Košice: UVLF, 2019, 380 s. ISBN 978-80-8077-656-5.
5. Gupta, R.C. a kol.: Veterinary toxicology, Basic and clinical principles, 2nd edition, 2012, ISBN: 978-0-12-385926-6
6. Gupta, R.C. a kol.: Veterinary toxicology, Basic and clinical principles, 1st edition, 2007, ISBN: 978-0-12-370467-2
7. https://admin92414.wixsite.com/toxis
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Chémia, fyzikálna a analytická chémia
Priebežné hodnotenie:
zápočtový test (51%)
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Na udelenie zápočtu sa vyžaduje účasť na praktických cvičeniach v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach a absolvovanie zápočtového testu s minimálnou úspešnosťou 51 %.
Záverečné hodnotenie:
zápočtový test (úspešnosť 51%) hodnotený v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 38
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 28.11.2022
Schválil: Garant Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content