Hygiena a technológia rýb, vodných živočíchov a mraziarenstvo

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/PŠS HaTR HP/11    Skratka: PŠS HaTR HP
  •  Kredity: 4
  •  Ukončenie: Zápočet
  •   Prednášky: 2 / Cvičenia: 3
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 2 / 3   -   Za obdobie štúdia: 26 / 39 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:   
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Absolvovanie praktických cvičení v súlade so štúdijným poriadkom UVLF v Košiciach a ukončenie predmetu získaním zápočtu.
Výsledky vzdelávania
Výsledkom vzdelávania je osvojenie si teoretických vedomostí, predovšetkým v oblasti požiadaviek na taxonómiu rýb, spracovanie rýb a produkciu rybích výrobkov a mraziarenstvo a praktických zručností pri laboratórnych analýzach so zameraním na zdravotné požiadavky rýb ustanované platnými právnymi predpismi..
Stručná osnova predmetu
Právna úpravy týkajúca sa akvakultúry a morských rýb a výrobkov z nich,
Zloženie a nutričná hodnota mäsa rýb,
Taxonómia sladkovodných a morských rýb,
Výskyt potencionálnych biologických a chemických rizík,
Spracovanie sladkovodných a morských rýb,
Využívanie metód na predĺženie trvanlivosti potravín.
Stanovenie základných zložiek rybieho mäsa a výrobkov z neho, produktov rozkladného procesu,
Hodnotenie čerstvosti a senzorických ukazovateľov sladkovodných a morských rýb, Exkurziami do prevádzok zaoberajúcich sa spracovaním sladkovodných a morských rýb spoznanie praktických hygienických požiadaviek týkajúcich sa bezpečnosti potravín a technologických postupov pre výrobu kvalitných výrobkov.
Sylabus predmetu
SYLABUS PREDNÁŠOK
1 18.09 Národný strategický plán rozvoja rybárstva a produkcia rýb .................................... 2h.
2 25.09 Potravinová legislatíva, základné pojmy a definície................................................... 2h.
3 09.10 Zloženie a vlastnosti rybieho mäsa............................................................................. 2h.
Produkčné sladkovodné rybárstvo a trhové druhy sladkovodných rýb....................... 2h.
5 16.10 Sleďotvaré ryby (Clupeiformes), tresky (Gadiformes), lososy (Salmoniformes), ostriežotvaré ryby (Perciformes).................................................................................
2h.
7 30.10 Čiastočne chrupavkovité a chrupavkovité ryby, jedovaté druhy morských rýb a morské biotoxíny......................................................................................................
2h.
8 06.11 Biologické nebezpečenstvá produktov rybolovu........................................................ 2h.
Chemické nebezpečenstvá a vplyv prostredia na kvalitu mäsa rýb............................ 2h.
9 13.11 Spracovanie sladkovodných rýb.................................................................................. 2h.
10 20.11 Spracovanie morských rýb – rybacie výrobky............................................................ 2h.
11 27.11 Spracovanie morských rýb – rybacie výrobky............................................................ 2h.
12 04.12 Predlžovanie údržnosti potravín chladiarenskými technológiami............................... 2h.
13 11.12 Predlžovanie údržnosti potravín mraziarenskými technológiami............................... 2h.
SYLABUS CVIČENÍ
1 18.09 Fyzikálno-chemické vyšetrenie mäsa rýb – stanovenie histamínu.............................. 3 h.
2 25.09 Fyzikálno-chemické vyšetrenie mäsa rýb – rozkladné zmeny, stanovenie TVB-N.... 3 h.
3 09.10 Technologické zariadenia na spracovanie rýb............................................................. 3 h.
4 16.10 Technológia spracovania morských rýb, mraziarenské technológie, výroba rybacích výrobkov – exkurzia Ryba Košice............................ ...................................
3 h.
6 23.10 Produkčné sladkovodné rybárstvo – exkurzia Požehy............................................... 9 h.
8 06.11 Laboratórne vyšetrenie zmrazených produktov rybolovu a rybích konzerv............... 3 h.
9 13.11 Laboratórne vyšetrenie marinovaných a sterilizovaných rybacích výrobkov............. 3 h.
10 20.11 Posudzovanie čerstvosti a senzorické vyšetrenie trhových druhov sladkovodných
rýb..............................................................................................................................
3 h
11 27.11 Senzorické vyšetrenie treskovitých a makrelovitých rýb............................................ 3 h.
12 04.12 Významné choroby sladkovodných a morských rýb.................................................. 3 h.
13 11.12 Probiotiká v akvakultúre a zápočet............................................................................. 3 h.
Odporúčaná literatúra
Pipová a kol.: Hygiena a technológia spracovania sladkovodných a morských rýb. Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach, 2006, ISBN: 80-8077-048-4.
Pipová, M., Popelka, P., Sabolová, G.: Senzorické posudzovanie rýb a rybacích výrobkov. Inštitút vzdelávania veterinárnych lekárov, Košice, 2007, ISBN: 978-80-89280-12-4.
Merten, M.: Zpracování ryb. Informatorium, Praha, 2002, ISBN: 80-86073-89-0.
Pipová, M., Popelka, P., Jevinová, P.: Laboratórne vyšetrenie rýb a rybacích výrobkov. Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach, 2008, ISBN: 978-80-8077-100-3.
Výnos MP SR a MZ SR z 28. augusta 2008 č.1903/2008-100, ktorým sa vydáva hlava PK SR upravujúca produkty rybolovu a výrobky z nich.
Výnos MP SR a MZ SR z 27.októbra 2003 č. 2986/2003 – 100, ktorým sa vydáva hlava PK SR upravujúca hlbokozmrazené potraviny a mrazené potraviny.
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 360/2011 Z.z., ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu a dodávanie mlieka a mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarniam.
Nariadenie (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín.
Nariadenie (ES) č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu.
Nariadenie (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny.
Nariadenie (ES) č. 2074/2005, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia pre určité produkty podľa nariadenia (ES) č. 853/2004 a na organizáciu úradných kontrol podľa nariadení (ES) č. 854/2004 a 882/2004.
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Morfológia, biológia a chov vybraných druhov sladkovodných rýb. Choroby rýb. Názvoslovie rýb.
Priebežné hodnotenie:
Nie je.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie praktických cvičení v súlade so štúdijným poriadkom UVLF v Košiciach a ukončenie predmetu získaním zápočtu.
Záverečné hodnotenie:
Klasifikovaný zápočet, písomná forma s úspešnosťou minimálne 51 % pre každú z otázok.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
POZNÁMKA
Žiadne.
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 201
ABCDEFX
0.0100.0
 
Dátum poslednej zmeny: 25.06.2015
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content