Prednášky: 1. Potravinárska mikrobiológia a jej postavenie v sektore hygieny a bezpečnosti potravín. Platná potravinová legislatíva. 2. Charakteristika potravinársky dôležitých mikrobiálnych foriem. 3. Rozdelenie mikroorganizmov v potravinách z pohľadu hygienického, zdravotného a technologického. 4. Ochorenia z potravín (alimentárne infekcie, intoxikácie a mykotoxikózy) – charakteristika a rozdelenie. 5. Pôvod mikroorganizmov v potravinách. 6. Fyzikálne faktory ovplyvňujúce zloženie a početnosť mikroflóry v potravinách (teplota, aktivita vody, osmotický tlak, pH). 7. Dostupnosť živín a enzymatická činnosť mikroorganizmov v potravinách. 8. Oxidačno-redukčný potenciál a vplyv žiarenia na rast a rozmnožovanie mikroorganizmov v potravinách. 9. Pozitívne a negatívne interakcie medzi mikroorganizmami v potravinách. 10. Prevencia mikrobiálneho znehodnotenia potravín – použitie vysokých teplôt. 11. Použitie nízkych teplôt, sušenia a žiarenia na predlžovanie trvanlivosti potravín. 12. Chemické a biologické metódy konzervácie potravín. 13. Metóda PCR a jej využitie v praxi hygieny potravín. Cvičenia: 1. Zásady bezpečnosti práce v mikrobiologickom laboratóriu. Priestorové usporiadanie, zariadenie a prístrojové vybavenie mikrobiologického laboratória. 2. Odber, preprava a príprava vzoriek potravín na mikrobiologické skúšanie. Prevádzková hygiena - mikrobiologické vyšetrenie sterov a odtlačkov. 3. Živné pôdy používané na mikrobiologické vyšetrenie potravín a ich hlavné zložky. 4. Kvantitatívne mikrobiologické vyšetrenie vzoriek potravín (príprava základnej suspenzie a desaťnásobných riedení, spôsoby inokulácie a inkubácie). 5. Výpočet a interpretácia výsledkov kvantitatívneho mikrobiologického vyšetrenia potravín. 6. Stanovenie celkového počtu mezofilných, psychrotrofných a termofilných aeróbnych mikroorganizmov vo vzorkách potravín. Prvá priebežná previerka štúdia. 7. Stanovenie počtu koliformných baktérií vo vzorkách potravín metódou počítania kolónií. 8. Stanovenie počtu koliformných baktérií vo vzorkách potravín metódou MPN. 9. Stanovenie počtu lipolytických a proteolytických mikroorganizmov vo vzorkách potravín. 10. Stanovenie počtu kvasiniek a plesní vo vzorkách potravín. 11. Dôkaz prítomnosti patogénnych baktérií rodu Salmonella vo vzorkách potravín. 12. Mikrobiologické metódy detekcie rezíduí inhibičných látok (RIL) vo vzorkách potravín. 13. Náhrady chýbajúcich cvičení. Druhá priebežná previerka štúdia. |