Všeobecná hygiena a potravinárska technika

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/VHaPT 2 HP*/20    Skratka: VHaPT 2 HP*
  •  Kredity: 5
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:  
Nadväzujúce:  
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Pre absolvovanie predmetu musí mať študent aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Zápočet sa udelí študentovi, ktorý vypracuje do zavedeného zošita protokoly z jednotlivých praktických cvičení a predloží ich na kontrolu vyučujúcemu. Skúška sa udelí študentovi na základe hodnotenia nadobudnutých vedomostí zo zimného a letného semestra v rozsahu hodnotenia od A - E. Pre úspešné absolvovanie skúšky je potrebné získať minimálne 51 % z každej odpovede v zmysle platného študijného poriadku.
Výsledky vzdelávania
Ťažiskom druhej časti disciplíny je projektovanie, výstavba a prevádzka potravinárskych závodov, požiadavky na výrobné objekty, potravinárske stroje, technologické zariadenia a výrobné linky.
Absolvovaním predmetu študenti získajú základné vedomosti v oblasti výrobných technológií v potravinárskom priemysle. Budú ovládať kritériá pre výstavbu potravinárskych závodov, budú schopní čítať a posudzovať projektovú dokumentáciu, veterinárno hygienické posudzovanie konštrukčných a stavebných materiálov. Získajú i praktické skúsenosti z výrobných prevádzok. Výsledky vzdelávania sú overované vypracovaním protokolov, ich obhájením a záverečnou skúškou.
Stručná osnova predmetu
Význam a ciele disciplíny. Základné pojmy, legislatíva. Požiadavky na výrobné objekty v potravinárskych závodoch. Kritériá pre výstavbu potravinárskych závodov, čítanie a posudzovanie projektovej dokumentácie. Veterinárno hygienické posudzovanie konštrukčných a stavebných materiálov. Projektovanie a výstavba mäsospracujúcich závodov. Výstavba a prevádzka hydinárskych závodov. Výstavba a prevádzka mliekarenských závodov a prevádzok. Zariadenia pre získavanie a ošetrovanie mlieka v prvovýrobe. Zariadenia pre ošetrenie a spracovanie mlieka v mliekarenskom závode. Výstavba a prevádzka minibitúnkov a minimliekarní. Overovanie prototypov strojov a strojných zariadení. Pracovné prostredie v potravinárskych závodoch, sanitačné systémy.
Sylabus predmetu
Syllabus prednášok
1. Význam a ciele disciplíny. Základné pojmy, legislatíva
2. Požiadavky na výrobné objekty v potravinárskych závodoch
3. Projektovanie a výstavba mäsospracujúcich závodov, vonkajšia a vnútorná prevádzka
4. Výstavba a prevádzka hydinárskych závodov
5. Výstavba a prevádzka mliekarenských závodov a prevádzok
6. Zariadenia pre získavanie a ošetrovanie mlieka v prvovýrobe
7. Zariadenia pre ošetrenie a spracovanie mlieka v mliekarenskom závode
8. Výstavba a prevádzka minibitúnkov a minimliekární
9. Obalová a baliaca technika ,obaly
10. Overovanie prototypov strojov a strojných zariadení
11. Nekonvenčné metódy pri ošetrovaní potravín, zariadenia v gastrotechnike
12. Pracovné prostredie v potravinárskych závodoch, sanitačné systémy
13. Uplatňovanie systému HACCP v potravinárskych prevádzkach
Syllabus cvičení
1. Kritériá pre výstavbu potravinárskych závodov, čítanie a posudzovanie projektovej dokumentácie
2. Veterinárno-hygienické posudzovanie konštrukčných a stavebných materiálov
3. Mäsospracujúce závody – výrobné prevádzky
4. Strojné zariadenia jatočnej výroby MZ
5. Špeciálne strojné zariadenia mäsovej výroby MZ
6. Strojno – technologické celky mliekarenských závodov
7. Stroje a linky hydinárskych závodov
8. Chladiarenstvo, termokonzervácia
9. Špeciálna gastrotechnika – Gastro, obchodné prevádzky
10. Posudzovanie a hodnotenie kovových obalov
11. Posudzovanie a hodnotenie sklenených obalov a obalov z plastov
12. Dojacie linky a dojacie zariadenia – ŠPP Z. Teplica
13. Nové trendy a výrobné technológie v potravinárskom priemysle
Odporúčaná literatúra
1. Kadlec P. a kol.: Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing, Ostrava, 2012, 569 s., ISBN 978 – 80 – 7418 – 145 – 0.
2. Bírošová L. a kol.: Základná potravinárska legislatíva. Spektrum STU, Bratislava, 2020, 103 s., ISBN 978 – 80 – 227 – 5021 – 9.
3. Angelovičová M.: Riziká pri produkcii potravín. SPU Nitra, 1. vydanie, 2013, 256 ., ISBN 978 – 80 – 552 – 0997 – 5.
4. Zákon č. 200/2022 Z. z. Zákon o územnom plánovaní
5. Nariadenie (ES) č.853/2004 Európskeho parlamentu a Rady
6. Nariadenie (ES) č.854/2004 Európskeho parlamentu a Rady
7. Zákon NR SR č.152/1995 o potravinách
Podmienky na absolvovanie predmetu
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu musí mať študent aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Zápočet sa udelí študentovi, ktorý vypracuje do zavedeného zošita protokoly z jednotlivých praktických cvičení a predloží ich na kontrolu vyučujúcemu. Skúška sa udelí študentovi na základe hodnotenia nadobudnutých vedomostí zo zimného a letného semestra v rozsahu hodnotenia od A - E. Pre úspešné absolvovanie skúšky je potrebné získať minimálne 51 % z každej odpovede v zmysle platného študijného poriadku.
Záverečné hodnotenie:
Zápočet sa udelí študentovi, ktorý vypracuje do zavedeného zošita protokoly z jednotlivých praktických cvičení a predloží ich na kontrolu vyučujúcemu.
Skúška sa udelí študentovi na základe hodnotenia nadobudnutých vedomostí zo zimného a letného semestra v rozsahu hodnotenia od A - E. Pre úspešné absolvovanie skúšky je potrebné získať minimálne 51 % z každej odpovede v zmysle platného študijného poriadku.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 43
ABCDEFX
51.1620.9325.582.330.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 28.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content