Prednášky 1. Prídavne látky – základne pojmy, rozdelenie, schvaľovanie a používané množstvo PL v potravinách. 2. Používanie a označovanie prídavných látok. Požiadavky na čistotu a identitu prídavných látok. 3. Prídavné látky do potravín všeobecne povolené. 4. Farbivá do potravín. 5. Sladidlá do potravín. 6. Iné prídavné látky. 7. Arómy v potravinách 8. Podmienene povolené konzervačné látky a antioxidanty. 9. Osobitné prísady do potravín. 10. Prídavné látky v mäsových výrobkoch 11. Prídavné látky v mlieku a mliečnych výrobkoch 12. Prídavné látky v alko a nealko nápojoch 13. Povolené prídavné látky v potravinách a prípravkoch pre dojčatá a malé deti Praktické cvičenia 1. Označovanie aditívnych látok na obale. Správnosť a chyby označovania aditívnych látok 2. Stanovenie obsahu dusitanov a dusičnanov v potravinách. 3. Stanovenie NaCl v potravinách. 4. Stanovenie prítomnosti a množstva organických kyselín v potravinách z obchodnej siete. 5. Stanovenie prítomnosti antioxidantov v potravinách 6. Obsah síry vo víne – stanovenie celkovej, voľnej a viazanej síry vo vínach z obchodnej siete. Stanovenie alkoholu a prchavých kyselín vo víne. Označovanie PL na obale. 7. Stanovenie prítomnosti škrobu v potravinách. 8. Stanovenie farbív v potravinách. 9. Hodnotenie vplyvu použitia prídavných látok na senzorickú kvalitu mäsových výrobkov. 10. Stanovenie prídavných látok v cukrovinkách 11. Hodnotenie kvality kávy a čajov. 12. Stanovenie aditívnych látok v nealkoholických nápojoch 13. Analytické metódy detekcie PL v potravinách |
Literatúra 1. FIKSELOVÁ, Martina - MELLEN, M. - MARCINČÁK, Slavomír. Zdravotná bezpečnosť potravín. 1. prepracované vydanie. Nitra : Vydavateľstvo SPU, 2018. 120 s. ISBN 978-80-552-1817-5. , druh učebného textu: vysokoškolské skriptá 2. Marcinčák, Slavomír, Pospiech Matej. Prídavne látky. In Turek, P. a kol., Hygiena a technológia mäsa a mäsových výrobkov. Košice, UVLF v Košiciach, 2016, Prvé vydanie, 336 s., ISBN: 978-80-8077-513-1, Vysokoškolská učebnica. 3. Marcinčák, Slavomír; Pospiech, Matej; Turek, Peter. Prídavné látky v mäsových výrobkoch. Definície, podmienky použitia a konzervačné látky. MASO, 27, 2, 2016, 31 – 36. ISSN 1210-4086, druh učebného textu: odborný článok 4. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 zo 16. decembra 2008 o prídavných látkach v potravinách. 5. NARIADENIE KOMISIE (EÚ) č. 1129/2011 z 11. novembra 2011, ktorým sa mení a dopĺňa príloha II k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 vytvorením zoznamu Únie obsahujúceho prídavné látky v potravinách 6. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1334/2008 zo 16. decembra 2008 o arómach a určitých zložkách potravín s aromatickými vlastnosťami na použitie v potravinách a o zmene a doplnení nariadenia Rady (EHS) č. 1601/91, nariadení (ES) č. 2232/96 a (ES) č. 110/2008 a smernice 2000/13/ES. 7. Nariadenie komisie (EU) č. 234/2011 z 10. marca 2011, ktorým sa vykonáva nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008, ktorým sa ustanovuje spoločný postup schvaľovania prídavných látok v potravinách, potravinárskych enzýmov a potravinárskych aróm. 8. Babička L., Přidatné látky v potravinách. Potravinářská komora České republiky, Praha, 2012, s. 68, ISBN 978-80-905096-3-4, odborná publikácia |
Obsahová prerekvizita: Chémia potravín, Hygiena a technológia rastlinných potravín Priebežné hodnotenie: ústne, formou ppt prezentácie vopred zadanej témy z oblasti aditívnych látok Podmienky na absolvovanie predmetu: Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť, vypracovanie a verejná obhajoba semestrálnej práce na vybranú tému a úspešné absolvovanie skúšky v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-FX). Záverečné hodnotenie: Ústne. Po udelení zápočtu môže študent pristúpiť k záverečnej skúške. Skúška sa vykonáva ústne, klasifikáciou týmito známkami: výborne (91 - 100 %, A), veľmi dobre (81 - 90 %, B), dobre (71 - 80 %, C), uspokojivo (61 - 70%, D), dostatočne (51 - 60 %, E) alebo nedostatočne (50 % a mene, FX).
|