Aditívne látky v potravinách

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/AdvP HP/10    Skratka: AdvP HP
  •  Kredity: 3
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: letný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:    
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Skúšajúci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent
vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť, vypracovanie a verejná obhajoba semestrálnej práce na vybranú tému a úspešné absolvovanie skúšky v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-FX).
Výsledky vzdelávania
Študenti po absolvovaní tohto predmetu získajú vedomosti o povolených prídavných látkach do potravín. Naučia sa rozdeľovať prídavné látky do jednotlivých skupín a tiež získajú vedomosti o použití jednotlivých prídavných látok do konkrétnych potravín. Študenti získajú aj vedomosti o možných rizikách konzumácie rizikových aditívnych látok a tiež ich označovania na obaloch potravín. V rámci predmetu sa študenti oboznámia s laboratórnymi technikami využívanými na detekciu aditívnych látok v potravinách.
Stručná osnova predmetu
Používanie a označovanie prídavných látok. Požiadavky na čistotu a identitu prídavných látok. Prídavné látky do potravín všeobecne povolené. Farbivá do potravín. Sladidlá do potravín. Iné prídavné látky. Arómy v potravinách. Hodnotenie vplyvu použitia prídavných látok na senzorickú kvalitu potravín. Označovanie aditívnych látok na obale. Správnosť a chyby označovania aditívnych látok. Analytické metódy detekcie aditívnych látok.
Sylabus predmetu
Prednášky
1. Prídavne látky – základne pojmy, rozdelenie, schvaľovanie a používané množstvo PL v potravinách.
2. Používanie a označovanie prídavných látok. Požiadavky na čistotu a identitu prídavných látok.
3. Prídavné látky do potravín všeobecne povolené.
4. Farbivá do potravín.
5. Sladidlá do potravín.
6. Iné prídavné látky.
7. Arómy v potravinách
8. Podmienene povolené konzervačné látky a antioxidanty.
9. Osobitné prísady do potravín.
10. Prídavné látky v mäsových výrobkoch
11. Prídavné látky v mlieku a mliečnych výrobkoch
12. Prídavné látky v alko a nealko nápojoch
13. Povolené prídavné látky v potravinách a prípravkoch pre dojčatá a malé deti
Praktické cvičenia
1. Označovanie aditívnych látok na obale. Správnosť a chyby označovania aditívnych látok
2. Stanovenie obsahu dusitanov a dusičnanov v potravinách.
3. Stanovenie NaCl v potravinách.
4. Stanovenie prítomnosti a množstva organických kyselín v potravinách z obchodnej siete.
5. Stanovenie prítomnosti antioxidantov v potravinách
6. Obsah síry vo víne – stanovenie celkovej, voľnej a viazanej síry vo vínach z obchodnej siete. Stanovenie alkoholu a prchavých kyselín vo víne. Označovanie PL na obale.
7. Stanovenie prítomnosti škrobu v potravinách.
8. Stanovenie farbív v potravinách.
9. Hodnotenie vplyvu použitia prídavných látok na senzorickú kvalitu mäsových výrobkov.
10. Stanovenie prídavných látok v cukrovinkách
11. Hodnotenie kvality kávy a čajov.
12. Stanovenie aditívnych látok v nealkoholických nápojoch
13. Analytické metódy detekcie PL v potravinách
Odporúčaná literatúra
Literatúra
1. FIKSELOVÁ, Martina - MELLEN, M. - MARCINČÁK, Slavomír. Zdravotná bezpečnosť potravín. 1. prepracované vydanie. Nitra : Vydavateľstvo SPU, 2018. 120 s. ISBN 978-80-552-1817-5. , druh učebného textu: vysokoškolské skriptá
2. Marcinčák, Slavomír, Pospiech Matej. Prídavne látky. In Turek, P. a kol., Hygiena a technológia mäsa a mäsových výrobkov. Košice, UVLF v Košiciach, 2016, Prvé vydanie, 336 s., ISBN: 978-80-8077-513-1, Vysokoškolská učebnica.
3. Marcinčák, Slavomír; Pospiech, Matej; Turek, Peter. Prídavné látky v mäsových výrobkoch. Definície, podmienky použitia a konzervačné látky. MASO, 27, 2, 2016, 31 – 36. ISSN 1210-4086, druh učebného textu: odborný článok
4. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 zo 16. decembra 2008 o prídavných látkach v potravinách.
5. NARIADENIE KOMISIE (EÚ) č. 1129/2011 z 11. novembra 2011, ktorým sa mení a dopĺňa príloha II k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 vytvorením zoznamu Únie obsahujúceho prídavné látky v potravinách
6. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1334/2008 zo 16. decembra 2008 o arómach a určitých zložkách potravín s aromatickými vlastnosťami na použitie v potravinách a o zmene a doplnení nariadenia Rady (EHS) č. 1601/91, nariadení (ES) č. 2232/96 a (ES) č. 110/2008 a smernice 2000/13/ES.
7. Nariadenie komisie (EU) č. 234/2011 z 10. marca 2011, ktorým sa vykonáva nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008, ktorým sa ustanovuje spoločný postup schvaľovania prídavných látok v potravinách, potravinárskych enzýmov a potravinárskych aróm.
8. Babička L., Přidatné látky v potravinách. Potravinářská komora České republiky, Praha, 2012, s. 68, ISBN 978-80-905096-3-4, odborná publikácia
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Chémia potravín, Hygiena a technológia rastlinných potravín
Priebežné hodnotenie:
ústne, formou ppt prezentácie vopred zadanej témy z oblasti aditívnych látok
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s možnosťou vynechania maximálne 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent
vynechať bez náhrady a ostatné si musí nahradiť, vypracovanie a verejná obhajoba semestrálnej práce na vybranú tému a úspešné absolvovanie skúšky v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-FX).
Záverečné hodnotenie:
Ústne.
Po udelení zápočtu môže študent pristúpiť k záverečnej skúške. Skúška sa vykonáva ústne, klasifikáciou týmito známkami: výborne (91 - 100 %, A), veľmi dobre (81 - 90 %, B), dobre (71 - 80 %, C), uspokojivo (61 - 70%, D), dostatočne (51 - 60 %, E) alebo nedostatočne (50 % a mene, FX).
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
POZNÁMKA
Na predmet sa musí zapísať minimálne 8 študentov
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 93
ABCDEFX
38.7136.5615.057.532.150.0
 
Dátum poslednej zmeny: 29.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content