Prednášky: 1. Jedlé obilie, klasifikácia z hľadiska kvality 2. Technologické postupy v mlynoch 3. Základné pekárske, pečivárske a cestovinárske suroviny 4. Výroba chleba a špeciálne výrobky z obilia 5. Technológia výroby cestovín a škrobu 6. Korenie 7. Koreniace prípravky 8. Netradičné zdroje bielkovín 9. Nutričné a nenutričné sladidlá, med 10. Povzbudzujúce pochutiny 11. Potravinárske aditíva - povrchovoaktívne látky, hydrokoloidné prídavné látky, fortifikačné prídavné látky 12. Antimikrobiálne a antioxidačné prídavné látky - mechanizmus účinku a spôsoby aplikácie 13. Potravinárske farbivá a pigmenty, vlastnosti a druhy aromatických látok, ich aplikácia a zdravotno-hygienická problematika Cvičenia: 1. Hodnotenie kvality obilnín 2. Mlynské výrobky z obilia 3. Stanovenie ťažnosti a pružnosti lepku 4. Hodnotenie pekárskych výrobkov 5. Hodnotenie cestovín 6. Hodnotenie korenia 7. Laboratórne hodnotenie koreniacich prípravkov a prísad - organoleptické a fyzikálnochemické hodnotenie 8. Netradičné zdroje bielkovín – sója a jej výrobky, laboratórne hodnotenie 9. Laboratórne vyšetrenie nutričných a nenutričných sladidiel, medu 10. Posudzovanie a rozbor povzbudzujúcich pochutín – káva, kakao, čaj 11. Praktické cvičenie - výjazdové cvičenie 12. Posudzovanie a rozbor farbív a aromatických látok, hydrokoloidných prísad a povrchovo aktívnych látok 13. Zápočtový test a senzorické posúdenie korenín. |