Autentifikácia potravinových komodít

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/AtPtKm HP/20    Skratka: AtPtKm HP
  •  Kredity: 3
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:   
 
Vyučujúci
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
aktívna účasť na cvičeniach, odovzdávanie protokolov
Výsledky vzdelávania
Absolvovaním predmetu študent získa poznatky a zručnosti v oblasti identifikácie falšovania a autentifikácie potravín pri zabezpečovaní kvality potravín, zisťovaní ich pôvodu, pravosti alebo zhody s originálom či referenčným výrobkom predpísaného zloženia.
Stručná osnova predmetu
Predmet sa zaoberá:
- metodológiou identifikácie falšovania a autentifikácie vybraných potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu (ovocné šťavy, alkoholické nápoje, cereálne výrobky, med, káva, kakao a čaj, jedlé tuky a oleje, koreniny, aromatické prípravky a farbivá, mäso a mäsové výrobky, ryby a morské živočíchy, mlieko a mliečne výrobky, geneticky manipulované potraviny a biopotraviny)
-sleduje možnosti znehodnotenia potravín pri výrobe, skladovaní, balení a počas predaja
- podáva odborné znalosti zdravotných aspektov falšovania potravín
- náplň predmetu sa bude systematicky upravovať podľa požiadaviek platnej legislatívy
Sylabus predmetu
Syllabus prednášok
1.Všeobecné príčiny a spôsoby falšovania potravín
2.Metódy identifikácie falšovania a autentifikácie potravín
3.Falšovanie výrobkov z ovocia a zeleniny
4.Autentifikácia liehových nápojov
5.Autentifikácia cereálnych výrobkov
6.Autentifikácia jedlých tukov a olejov
7.Autentifikácia medu
8.Autentifikácia výrobkov z kávy, kakaa a čaju
9.Autentifikácia korenín, aromatických látok a farbív
10.Autentifikácia mlieka a mliečnych výrobkov
11.Autentifikácia mäsa a mäsových výrobkov
12.Autentifikácia geneticky manipulovaných potravín
13.Autentifikácia biopotravín
Syllabus cvičení
1.Kritéria autenticity pre jednotlivé potravinárske komodity
2.Všeobecné zásady komplexného posudzovania potravín - analytické metódy
identifikácie falšovania a autentifikácie potravín
3.Autentifikácia ovocných štiav – detekcia prídavku sekundárnych ovocných extraktov
4.Autentifikácia liehovín – konzumný lieh, liehoviny a iné alkoholické nápoje
5.Autentifikácia obilnín a cereálnych výrobkov
6.Identifikácia margarínov a emulgovaných jedlých tukov
7.Autentifikácia medu
8.Autentifikácia zelenej, praženej a instantnej kávy a kávovín
9.Autentifikácia chuťových a vonných látok
10.Identifikácia pôvodu mlieka v mliečnych výrobkoch
11.Analýza cudzích bielkovín v mäsových výrobkoch
12.Autentifikácia geneticky manipulovaných potravín
13.Hodnotenie biopotravín na báze rastlinných surovín
Odporúčaná literatúra
Suhaj, M., Kováč, M.: Metódy identifikácie falšovania autentifikácie potravín, VÚP, Bratislava 1998
Baranová, M.: Hygiena a technológia potravín rastlinného pôvodu a potravinárskych prísad, UVL Košice, 2007, 253 s.
Potravinový kódex SR
Podmienky na absolvovanie predmetu
Obsahová prerekvizita:
Predmet sa zaoberá:
- metodológiou identifikácie falšovania a autentifikácie vybraných potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu (ovocné šťavy, alkoholické nápoje, cereálne výrobky, med, káva, kakao a čaj, jedlé tuky a oleje, koreniny, aromatické prípravky a farbivá, mäso a mäsové výrobky, ryby a morské živočíchy, mlieko a mliečne výrobky, geneticky manipulované potraviny a biopotraviny)
-sleduje možnosti znehodnotenia potravín pri výrobe, skladovaní, balení a počas predaja
- podáva odborné znalosti zdravotných aspektov falšovania potravín
- náplň predmetu sa bude systematicky upravovať podľa požiadaviek platnej legislatívy
Priebežné hodnotenie:
aktívna účasť na cvičeniach, odovzdávanie protokolov
Podmienky na absolvovanie predmetu:
aktívna účasť na cvičeniach, odovzdávanie protokolov
Záverečné hodnotenie:
zápočet a skúška
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
  slovenský   
POZNÁMKA
Predmet sa poskytuje ak si ho zapíše najmenej 15 študentov
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Dátum poslednej zmeny: 22.04.2020
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content