Prednášky: 1. Mykológia náuka o hubách, vysvetlenie základných pojmov, pozitívny a negatívny význam mikroskopických vláknitých húb. 2. Cytológia, morfológia a výživa mikroskopických húb. 3. Pohlavne rozmnožovanie mikroskopických vláknitých húb. 4. Nepohlavne rozmnožovanie mikroskopických vláknitých húb. 5. Faktory ovplyvňujúce rast a rozmnožovanie mikroskopických húb v potravinách. 6. Potravinársky najvýznamnejšie druhy mikroskopických vláknitých húb. 7. Kvasinky, všeobecná charakteristika a ich význam v potravinárstve. 8. Rozmnožovanie kvasiniek. 9. Vysvetlenie pojmov a klasifikácia mykotoxínov. 10. Faktory ovplyvňujúce produkciu mykotoxínov v potravinách a krmivách. 11. Výskyt mykotoxínov v potravinách a krmivách a ich legislatívne ošetrenie I. 12. Výskyt mykotoxínov v potravinách a krmivách a ich legislatívne ošetrenie II. 13. Eliminácia mikroskopických vláknitých húb v potravinárskych zariadenia, ochrana potravín pred mikroskopickými hubami a mykotoxínmi. Cvičenia: 1. Úvod do predmetu mykológia. Zásady bezpečnosti a hygieny práce v mykologickom laboratóriu. Kvantitatívne a kvalitatívne metódy stanovenia mikroskopických vláknitých hub. 2. Metódy identifikácie mikroskopických vláknitých húb na základe makroskopických znakov (kultivačné médiá a činidlá používané na izoláciu a identifikáciu mikromycét, určovanie makroskopických znakov). 3. Metódy identifikácie mikroskopických vláknitých húb na základe mikroskopických znakov (príprava preparátov a analýza mikroskopických znakov). 4. Odber vzoriek z potravinárskych prevádzok a ich vyšetrenie za účelom stanovenia mikromycét. 5. Identifikácia zástupcov radu Mucorales. 6. Identifikácia zástupcov rodu Penicillium. 7. Identifikácia zástupcov rodu Fusarium. 8. Identifikácia zástupcov rodu Aspergillus a Alternaria. 9. Dôkaz prítomnosti toxinogénnych druhov mikroskopických vláknitých húb. 10. Metódy odberu vzoriek na úradnú kontrolu prítomnosti mykotoxínov v potravinách. 11. Analytické metódy stanovenia mykotoxínov (HPLC, TLC a ELISA metóda). 12. Kvantitatívne a kvalitatívne stanovenie kvasiniek. 13. Vyhodnotenie odovzdaných protokolov a udelenie zápočtu. |