Potravinárska mykológia a mykotoxikológia

Študijný program: hygiena potravín denná forma štúdia
Jazyk uskutočnovania:   slovenský
Kód predmetu: KaHTP/PMyaMy HP/11    Skratka: PMyaMy HP
  •  Kredity: 3
  •  Ukončenie: Zápočet a skúška
  •   Prednášky: 1 / Cvičenia: 2
  •   Semester: zimný semester
Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Rozsah výučby: Týždenný: 1 / 2   -   Za obdobie štúdia: 13 / 26 (odporúčaný, v hodinách)
Metóda štúdia: prezenčná
 
Podmieňujúce a nadväzujúce predmety
Podmieňujúce:    
 
Vyučujúci
Prednášajúci:
Cvičiaci:
Garant:
PODMIENKY NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s možnosťou vynechania max. 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť. Študent si chýbajúce cvičenia doštuduje a odkonzultuje po dohode s vyučujúcim do 13. týždňa semestra. Študent po každom praktickom cvičení vypracuje a odovzdá protokol z praktického cvičenia. Správnosť výsledkov hodnotí vyučujúci. V prípade nedostatkov a nepresnosti bude protokol študentovi vrátený na prepracovanie. Uznanie cvičenia a odovzdanie všetkých protokol bude podmienkou na udelenie zápočtu. Po udelení zápočtu môže študent absolvovať skúšku. Vedomosti študenta sa ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: A – E. Tento predmet nesmú absolvovať gravidné študentky.
Výsledky vzdelávania
Študent po absolvovaní tohto predmetu získa vedomosti o pozitívnych a negatívnych účinkoch mikroskopických húb vyskytujúcich sa v potravinách, o metodických postupoch izolácie a identifikácie mikroskopických vláknitých húb, o faktoroch ovplyvňujúcich rast mikromycét v potravinách, o mykotoxínoch, o faktoroch ovplyvňujúcich produkciu mykotoxínov a rizikách výskytu mykotoxínov v potravinách. Cieľom predmetu je, aby študent získal vedomosti na základe ktorých, by v praxi vedel zhodnotiť mieru rizika mykologickej kontaminácie potravín.
Stručná osnova predmetu
Morfológia, mechanizmu rozmnožovania a faktory ovplyvňujúce rast mikroskopických vláknitých húb.
Všeobecnej charakteristike rodov mikroskopických vláknitých húb významných v potravinárstve.
Mechanizmu rozmnožovania a všeobecná charakteristika rodov kvasiniek významných v potravinárstve.
Mykotoxíny a faktory ovplyvňujúce produkciu mykotoxínov.
Výskyt mykotoxínov v potravinách a ich legislatívne ošetrenie.
Sylabus predmetu
Prednášky:
1. Mykológia náuka o hubách, vysvetlenie základných pojmov, pozitívny a negatívny význam mikroskopických vláknitých húb.
2. Cytológia, morfológia a výživa mikroskopických húb.
3. Pohlavne rozmnožovanie mikroskopických vláknitých húb.
4. Nepohlavne rozmnožovanie mikroskopických vláknitých húb.
5. Faktory ovplyvňujúce rast a rozmnožovanie mikroskopických húb v potravinách.
6. Potravinársky najvýznamnejšie druhy mikroskopických vláknitých húb.
7. Kvasinky, všeobecná charakteristika a ich význam v potravinárstve.
8. Rozmnožovanie kvasiniek.
9. Vysvetlenie pojmov a klasifikácia mykotoxínov.
10. Faktory ovplyvňujúce produkciu mykotoxínov v potravinách a krmivách.
11. Výskyt mykotoxínov v potravinách a krmivách a ich legislatívne ošetrenie I.
12. Výskyt mykotoxínov v potravinách a krmivách a ich legislatívne ošetrenie II.
13. Eliminácia mikroskopických vláknitých húb v potravinárskych zariadenia, ochrana potravín pred mikroskopickými hubami a mykotoxínmi.
Cvičenia:
1. Úvod do predmetu mykológia. Zásady bezpečnosti a hygieny práce v mykologickom laboratóriu. Kvantitatívne a kvalitatívne metódy stanovenia mikroskopických vláknitých hub.
2. Metódy identifikácie mikroskopických vláknitých húb na základe makroskopických znakov (kultivačné médiá a činidlá používané na izoláciu a identifikáciu mikromycét, určovanie makroskopických znakov).
3. Metódy identifikácie mikroskopických vláknitých húb na základe mikroskopických znakov (príprava preparátov a analýza mikroskopických znakov).
4. Odber vzoriek z potravinárskych prevádzok a ich vyšetrenie za účelom stanovenia mikromycét.
5. Identifikácia zástupcov radu Mucorales.
6. Identifikácia zástupcov rodu Penicillium.
7. Identifikácia zástupcov rodu Fusarium.
8. Identifikácia zástupcov rodu Aspergillus a Alternaria.
9. Dôkaz prítomnosti toxinogénnych druhov mikroskopických vláknitých húb.
10. Metódy odberu vzoriek na úradnú kontrolu prítomnosti mykotoxínov v potravinách.
11. Analytické metódy stanovenia mykotoxínov (HPLC, TLC a ELISA metóda).
12. Kvantitatívne a kvalitatívne stanovenie kvasiniek.
13. Vyhodnotenie odovzdaných protokolov a udelenie zápočtu.
Odporúčaná literatúra
Laciaková, A., a kol.: Mikroskopické vláknité huby a mykotoxíny v potravinách a krmivách, Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach, 2011, str.298. ISBN 978-80-8077-252-9
Tančinová, D., a kol.: Úvod do potravinárskej mykológie. Klúč na identifikáciu potravinársky významných vláknitých mikroskopických húb, Nitra, 2012, str.286, ISBN 978-80-552-0753-7
Podmienky na absolvovanie predmetu
Priebežné hodnotenie:
Odovzdané a uznané protokoly z jednotlivých praktických cvičení.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s možnosťou vynechania max. 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť. Študent si chýbajúce cvičenia doštuduje a odkonzultuje po dohode s vyučujúcim do 13. týždňa semestra. Študent po každom praktickom cvičení vypracuje a odovzdá protokol z praktického cvičenia. Správnosť výsledkov hodnotí vyučujúci. V prípade nedostatkov a nepresnosti bude protokol študentovi vrátený na prepracovanie. Uznanie cvičenia a odovzdanie všetkých protokol bude podmienkou na udelenie zápočtu. Po udelení zápočtu môže študent absolvovať skúšku. Vedomosti študenta sa ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: A – E. Tento predmet nesmú absolvovať gravidné študentky.
Záverečné hodnotenie:
Študentovi, ktorému sa uznali všetky protokoly a nahradil si chýbajúce cvičenia, bude udelený zápočet. Po udelení zápočtu môže absolvovať skúšku. Skúška je písomná - formou testu. Výsledná známka sa klasifikuje podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: 91 - 100 % výborne A 81 - 90 % veľmi dobre B 71 - 80 % dobre C 61 - 70 % uspokojivo D 51 - 60 % dostatočne E 50 % a menej nedostatočne FX.
JAZYK, KTORÉHO ZNALOSŤ JE POTREBNÁ NA ABSOLVOVANIE PREDMETU
 
Hodnotenie predmetu
Celkový počet hodnotených študentov: 51
ABCDEFX
60.7823.533.929.81.960.0
 
Dátum poslednej zmeny: 29.11.2022
Schválil: Garant Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content